Πού τα βρίσκουν και πού όχι κυβέρνηση και δανειστές
Καθοριστικής σημασίας το ραντεβού Τσίπρα-Μέρκελ
Καθοριστικής σημασίας, -μέχρι η κυβέρνηση να φτάσει στην πολυπόθητη συμφωνία με τους εταίρους- ήταν το ωριαίο ραντεβού του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο και οι διαδοχικές επαφές του με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι οποίες και συνέβαλαν ώστε να αντιστραφεί το βαρύ κλίμα που είχε δημιουργηθεί από διεθνή ΜΜΕ και Ευρωπαίους αξιωματούχους για τη χώρα μας.
Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι «είμαστε κοντύτερα σε μία ενδιάμεση συμφωνία από το προηγούμενο διάστημα». Η Αθήνα δεν έκρυψε πως αναζητά πολιτική λύση άμεσα, ειδάλλως θα ερχόταν στη δυσάρεστη θέση να ενεργοποιήσει άλλου τύπου λύσεις (εκλογές ή δημοψήφισμα).
Όπως διαπιστώθηκε πάντως από τα συμφραζόμενα, το τελευταίο σενάριο μάλλον απομακρύνεται, αφού ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε μάλλον μία καταρχήν θετική διάθεση από τη Γερμανίδα καγκελάριο, να γίνει προσπάθεια ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, περί «ενδιάμεσης λύσης» έως τις 30 Απριλίου.
Έτσι, μετά την ολοκλήρωση των κρίσιμων αυτών επαφών η ελληνική πλευρά "συνεχίζει κανονικά την τιτάνια προσπάθεια". Επιδιώκει πάση θυσία να έχει απτά αποτελέσματα μέχρι τις 30 Απριλίου (ή το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου), ώστε να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό οι κρουνοί της χρηματοδότησης και να ξεπεράσει τον κάβο της οικονομικής ασφυξίας στην οποία έχει περιέλθει τις τελευταίες μέρες.
Την ώρα που όλα δείχνουν ότι μία συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές είναι όλο και πιο κοντά, αγκάθια στις διαπραγματεύσεις εξακολουθούν να υπάρχουν.
Οι διαφωνίες
Από την πλευρά τους οι εταίροι επιμένουν να ζητούν από την Ελλάδα:
- Αύξηση ΦΠΑ, με αυτόματη κατάργηση των εξαιρέσεων στα νησιά.
- Μείωση επικουρικών συντάξεων.
- Μη καταβολή της 13ης σύνταξης.
- Ομαδικές απολύσεις.
- Τα εργασιακά και το ασφαλιστικό παραμένουν το σημαντικότερο σημείο τριβής
Η σύγκλιση απόψεων
Αναφορικά με το απαιτητό όριο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η κατ' αρχήν συμφωνία προβλέπει μείωση σε 1,2%-1,5% για φέτος και το 2016.
- Στις ιδιωτικοποιήσεις – χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.
- Στο να μετατραπεί η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων σε ανεξάρτητη αρχή.
- Να αποκτήσει περισσότερη ανεξαρτησία η ΕΛΣΤΑΤ.