Μαξίμου: Πάμε για συμφωνία - Πολλές οι πιέσεις
Τι αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι για το σημερινό Eurogroup
Το χθεσινό εποικοδομητικό και θετικό κλίμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την 'Αγγελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, όπου εκφράστηκε η πολιτική βούληση να βρεθεί λύση, γίνεται προσπάθεια να αντιστραφεί στο άτυπο Eurogroup της Λετονίας, επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, τονίζοντας, ταυτόχρονα πως οι πιέσεις κατά της χώρας είναι αναμενόμενο ότι θα ενταθούν όσο θα πλησιάζει η ώρα της υπογραφής της συμφωνίας.
Οι διαδικασίες προς επίτευξη της συμφωνίας επιταχύνονται με το Brussels Group να συνεχίζει τις εργασίες του, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, υπογραμμίζοντας πως το ίδιο, άλλωστε, τόνισε και ο Πιερ Μοσκοβισί που είπε ότι «έχει επιτευχθεί πρόοδος» για να σημειώσει ότι «οι προσπάθειες πρέπει να επιταχυνθούν αρχής γενομένης από το προσεχές Σαββατοκύριακο».
Βαρουφάκης
Δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας πως οι δυσκολίες που υπάρχουν είναι τεχνικού επιπέδου και όχι επί της ουσίας.
«Θέλουμε συμφωνία, είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε συμβιβασμούς» τόνισε, για να προσθέσει: «Θέλουμε μια συμφωνία συνεκτική. Μια συμφωνία, που θα μπορώ να τη φέρω στη Βουλή και να την υπερασπιστώ, λέγοντας ότι αυτό είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας»
Οι εταίροι μας, είπε, φαίνεται να αγνοούν τη δουλειά που γίνεται με τα τεχνικά κλιμάκια στο Brussels Group, ενώ μας ζητούν πράγματα, για τα οποία γνωρίζουν πως για εμάς είναι «κόκκινες γραμμές».
Για παράδειγμα, όπως ανέφερε, ζητούν περικοπή 90% των επικουρικών συντάξεων, κάτι που για εμάς είναι αδιανόητο.
Μας ζητούν, συμπλήρωσε, να μην επεκταθεί η προστασία στην α' κατοικία για τους πλειστηριασμούς. «Αν πίστευα πως αυτό είναι κάτι σωστό και θα έφερνε κάποιο αποτέλεσμα, θα το εφάρμοζα, όσο πικρό και αν είναι το φάρμακο, αλλά δεν το πιστεύω».
Σε ό,τι έχει να κάνει με το ΦΠΑ, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως έχει κατατεθεί στους εταίρους αναλυτική πρόταση από την ελληνική πλευρά, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί και να πει ποια είναι αυτή η πρόταση και τι περιλαμβάνει.
Αναφερόμενος στο άλλο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων, που είναι τα εργασιακά και οι ιδιωτικοποιήσεις, τόνισε πως υπάρχουν σημάδια σύγκλισης.
«Θα βρεθεί λύση» είπε ο υπουργός. «Δεν είναι κάτι το εύκολο, αλλά θα βρεθεί, αφού το κόστος της μη λύσης θα ήταν τεράστιο για όλους».
Αναφερόμενος στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και στο αίτημα που ακούστηκε πως έχει εκφραστεί, σύμφωνα με το οποίο θα ήθελαν να επισκέπτονται τα υπουργεία, ο κ. Βαρουφάκηςείπε πως οι τεχνοκράτες μιλούν με τους τεχνοκράτες και οι υπουργοί με τους υπουργούς.
Μάλιστα με την άποψη αυτή είπε ότι συμφωνεί και υψηλόβαθμο στέλεχος του Eurogroup, το οποίο όμως δεν θέλησε να κατονομάσει.
Δεν παρέλειψε όμως να τονίσει πως δεν θα είχε καμία αντίρρηση να μπαίνουν στα κλιμάκια στα υπουργεία, «ακόμη και στην Ακρόπολη», όπως είπε χαρακτηριστικά, αν αυτό λειτουργούσε υπέρ ενός αποτελέσματος. Όμως, η πρακτική απέδειξε, είπε ο υπουργός, πως αυτό το σύστημα δεν αποδίδει.
Τέλος, αναφερόμενος στα δημοσιεύματα που θέλουν τους ομολόγους του στο Eurogroup να αναφέρθηκαν στο πρόσωπό του μα απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, είπε πως αυτά δεν ισχύουν και πως στο Eurogroup δεν υπάρχουν «μαχαιριές», ενώ στέλεχος της Κομισιόν δήλωσε πως όλοι οι μετέχοντες στο Eurogroup είναι διπλωμάτες και πολύ ευγενικοι για να χρησιμοποιούν τέτοιες εκφράσεις, σαν αυτές που αναφέρονται στα δημοσιεύματα.