Έχουν βάση οι απαιτήσεις της Αθήνας και για τις πολεμικές επανορθώσεις, επισημαίνει ο 96χρονος τέως καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ.

Αναπόφευκτο χαρακτηρίζει ένα νέο κούρεμα του ελληνικού δημοσίου χρέους ο τέως καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ, ενώ για τις πολεμικές επανορθώσεις επισημαίνει πως έχουν βάση οι απαιτήσεις της Αθήνας.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση, ο 96χρονος πολιτικός επεσήμανε ότι παρά τη «δύσκολη» κυβέρνηση στην Ελλάδα, είναι αναπόφευκτη μια διαγραφή του χρέους.

Ειδικά για το θέμα των αποζημιώσεων από το Β” Παγκόσμιο Πόλεμο, ο «βετεράνος» Γερμανός πολιτικό Χέλμουτ Σμιτ επισημαίνει στη γερμανική κοινή γνώμη πως «πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας», ενώ επικρίνει ταυτόχρονα την έως τώρα στάση της Γερμανίας, λέγοντας πως δεν έχει βάση.

Ερωτηθείς για το αν είναι καλή η πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ απέναντι στην Ελλάδα, ο κ. Σμιτ ανέφερε: «Δε ξέρω. Πράττει ανάλογα με αυτό που νομίζει ότι είναι σωστό. Κάνει μικρά βήματα, τα οποία εγώ βλέπω με συμπάθεια».

"Η μέχρι τώρα στάση της γερμανικής κυβέρνησης στο πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολύ καιρό", είπε ο Χέλμουτ Σμιτ για το ζήτημα των ελληνικών απαιτήσεων για πολεμικές αποζημιώσεις, μιλώντας σε εκπομπή του πρώτου γερμανικού καναλιού ARD. "Η επίσημη γερμανική θέση είναι ότι το θέμα έχει ξεκαθαριστεί ιστορικά και νομικά, στην πραγματικότητα όμως έχει ξεκαθαριστεί χωρίς τη συμμετοχή των Ελλήνων" τόνισε, και εκτίμησε πως είναι αναπόφευκτο να ικανοποιηθούν οι Έλληνες.

Ο Χ. Σμιτ εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα διαγραφεί "ένα μεγάλο μέρος" του ελληνικού χρέους, αλλά χαρακτήρισε "δύσκολους" τόσο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη.

Παράλληλα, ο Γερμανός πρώην καγκελάριος κατηγόρησε του Ευρωπαίους για έλλειψη αποφασιστικότητας κατά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Όπως σημείωσε, ήδη το 2008 με την έναρξη της κρίσης υπήρξαν διεθνείς αποφάσεις για τη ρύθμιση των αγορών, οι οποίες δεν εφαρμόστηκαν ιδίως στις ΗΠΑ, αλλά και από τους Ευρωπαίους. Πρόσθεσε ακόμη πως όλες οι ομπρέλες προστασίας αποδείχθηκαν ανεπαρκείς, ενώ δεν επιδείχθηκε ο απαραίτητος δυναμισμός.

Ο Χ. Σμιτ εμφανίστηκε ανήσυχος για την εξέλιξη της Ευρώπης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν πρόκειται όμως για ευρωκρίση, αλλά για κρίση χρέους, προσθέτοντας πως και η Γερμανία υπερχρεώθηκε όταν της επετράπη από το σύμφωνο σταθερότητος. "Όλα δεν θα ήταν τόσο τραγικά, αν είχαμε κάποιον στην Ευρώπη ο οποίος να είχε μια γενική άποψη του συνολικού προβλήματος" είπε.

Τέλος, επέκρινε την απαίτηση να εγκαταλείψει η οικονομικά κλονισμένη Ελλάδα την ευρωζώνη. Ο Γερμανός πρώην καγκελάριος υποστήριξε πως ήταν λάθος να γίνει δεκτή η Ελλάδα ως μέλος της, αλλά τώρα πρέπει να υποστούμε τις συνέπειες. Ακόμη, εμφανίστηκε υπέρ της πρότασης του προέδρου του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για κοινοτικοποίηση (δηλαδή ευρωομόλογα) του χρέους στην ευρωζώνη. "Κατ' αρχήν έχει δίκιο" δήλωσε, καταλήγοντας πως δεν θα πρέπει να γίνει κανόνας, αλλά στην παρούσα κατάσταση είναι "σχεδόν αναπόφευκτη."

Υπενθυμίζεται ότι ο σοσιαλδημοκράτης Χέλμουτ Σμιτ διετέλεσε καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας από το 1974 έως το 1982.