Ευρωπαίοι εταίροι: Καρότο και μαστίγιο στην κυβέρνηση Τσίπρα
Οι δυσκολίες της διαπραγμάτευσης
Της Ελένης Καλογεροπούλου
Τον κακό και τον καλό αστυνόμο παίζουν στην διαπραγμάτευση οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής ένωσης και οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης. Την στιγμή που η Αγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολαντ εμφανίζονται πρόθυμοι να κάνουν ένα βήμα πίσω προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο θέμα της Ελλάδας –οι πληροφορίες λένε ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος δεσμεύτηκε γι αυτό στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα –οι υπουργοί που μετέχουν στο Eurogroup εμφανίζονται να έχουν στυλώσει τα πόδια και να μην κάνουν βήμα πίσω από τις απαιτήσεις που έχουν θέσει προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Και οι απαιτήσεις αυτές μιλούν για λύση του ασφαλιστικού και των εργασιακών τώρα κάτι που δεν γίνεται αποδεκτό από την κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έκανε υποχωρήσεις στα θέματα τα οποία είχε δεσμευτεί ο Αλέξης Τσίπρας ότι θα φέρει για συζήτηση και δηλώνει έκπληκτη από τη άκαμπτη στάση των εταίρων. Μάλιστα τα στελέχη της λένε ότι προκειμένου να αναζητηθεί μια γρήγορη λύση συζήτησαν με τους εταίρους και θέματα τα οποία η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να θέσει προς συζήτηση τον Ιούνιο.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι μετά από τις κινήσεις που έκανε η Ελληνική κυβέρνηση στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρχε αισιοδοξία ότι θα υπάρξει λύση μέχρι και την Κυριακή το βράδυ ή το αργότερο την Δευτέρα το πρωί.
Η αισιοδοξία αυτή όμως γρήγορα εξανεμίστηκε όταν αντελήφθησαν ότι οι εταίροι και δανειστές ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα με το πολυνομοσχέδιο χωρίς ωστόσο αυτοί να δεσμεύονται ότι θα δοθεί η βοήθεια η οποία ζητά η Ελλάδα .
Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας μετέφερε την συζήτηση για τα θέματα του πολυνομοσχεδίου στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο μέχρι να δει τις προθέσεις των δανειστών.
Φυσικά όλα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης μόνο που η κυβέρνηση καίγεται για λύση. Ο πρωθυπουργός πάντως μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο επανέλαβε και πάλι στην αισιοδοξία του ,υπενθύμισε τις κόκκινες γραμμές και πρόσθεσε ότι μέχρι τις 11 Μαΐου θα πρέπει όχι μόνο να έχει βρεθεί λύση αλλά και να έχει υλοποιηθεί.