Του Γιάννη Χρηστάκου

Με διάγγελμα που θα κάνει απόψε ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει το πλαίσιο των γραμμών της κυβέρνησής του για να κλείσει η διαπραγμάτευση. Ο πρωθυπουργός δεν προκρίνει τη διενέργεια δημοψηφίσματος καθώς συντρέχουν και συγκεκριμένοι τεχνικοί λόγοι που στο πλαίσιο της αναζήτησης ρευστότητας το καθιστούν σχεδόν απαγορευτικό.

Το παρασκήνιο είναι πλούσιο, καθώς χθες διέρρευσε από σοβαρές κυβερνητικές πηγές ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα απηύθυνε μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, κάτι όμως που άλλαξε την τελευταία στιγμή κι αυτό γιατί εμεναν κάποιες συγκεκριμένες ενότητες προς συζήτηση στην κυβερνητική επιτροπή.

Ετσι, αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή να συνεδριάσει εκ νέου σήμερα η κυβέρνηση για να μην υπάρχουν εκκρεμότητες και με νεότερο σήμα αναβλήθηκε γι απόψε το διάγγελμα.
Σε αυτό θα περιλαμβάνονται με σαφήνεια οι αποφάσεις του πρωθυπουργού ώστε να γίνουν κατανοητές και έξω και μέσα. Θα είναι ξεκάθαρο ότι οι λεγόμενες κόκκινες γραμμές δεν πρόκειται να σπάσουν, όχι λόγω ιδεοληψίας αλλά γιατί εκτιμάται ότι δεν βοηθούν στο πρόγραμμα μεταρρύθμισης και ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι σε τεχνικό επίπεδο οι συζητήσεις έχουν φτάσει σε καλό σημείο για συμφωνία και απομένει στους εταίρους να δείξουν την πολιτική βούληση για να κλείσει. Σημαντική λεπτομέρεια , που την γνωρίζουν οι δανειστές, είναι ότι η κυβέρνηση δεν αρνείται να συζητήσει και τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά, αντίθετα επιθυμεί να τα επικαιροποιήσει με μελέτες και πιο διεξοδική συζήτηση μαζί με διεθνείς οργανισμούς. Επίσης είναι πολύ σημαντικό , και το έχουν πει οι έλληνες αξιωματούχοι στην διαπραγμάτευση , ότι η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι και όποια στοιχεία έχουν προκύψει για τα ζητήματα αυτά από την προηγούμενη κυβέρνηση ώστε να βοηθήσουν και να συμπληρώσουν την διεξοδική συζήτηση που πρέπει να γίνει.


Τελική στάση του Μαξίμου είναι ότι μπορεί να κλείσει τώρα η συμφωνία, και τα «καυτά» θέματα να συζητηθούν μέσα στο καλοκαίρι και μάλιστα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ώστε να συμφωνηθούν από κοινού και αυτά με νέα και επικαιροποιημένα στοιχεία. Αυτό είναι και το κρίσιμο θέμα για το οποία η κυβέρνηση ζητά πολιτική βούληση από εταίρους και δανειστές. Και σε αυτό το κλίμα θα βασίζεται το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα.