Βορίδης για διαπραγμάτευση: "Συνεχίζεται ο διάλογος κωφών εις βάρος του ελληνικού λαού"
Δεν γίνεται να ανοίξουν εσωκομματικές διαδικασίες όταν ανά πάσα στιγμή θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις, τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ
Ο βουλευτής της ΝΔ, κ. Μάκης Βορίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.
Καταρχάς ο πρώην υπουργός ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μας ψεκάζουν απάντησε ότι: "Δεν έχω αντιληφθεί, όχι αλλά υπήρχαν σε δημοσιεύματα κάποια στιγμή από εκεί και πέρα δεν ξέρω κάτι συγκεκριμένο".
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η όποια συμφωνία έρθει θα περάσει από την Βουλή ο Μάκης Βορίδης τόνισε ότι "καταρχάς δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά διότι ένα ζήτημα είναι τα κείμενα τα συμβατικά τα οποία μπορούν να υπογραφούν από εκπροσώπους της κυβέρνησης και θα είναι η συμφωνία μεταξύ του ελληνικού δημοσίου που εκπροσωπείται από την ελληνική κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς με τους δανειστές. Το ένα θέμα είναι αυτό το κείμενο και ένα δεύτερο ζήτημα είναι οι νόμοι με τους οποίους θα εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία. Οι νόμοι δεν υπάρχει περίπτωση να μην περάσουν από το κοινοβούλιο.
Αλλά ας αποσαφηνίσουμε όμως κάτι που επίσης βρίσκεται στη σφαίρα τού παραλόγου και της θεωρίας και της δημιουργικής ασάφειας ενώ στην πραγματικότητα είναι απολύτως σαφές. Η κυβέρνηση έλεγε μέχρι χθες ότι δεν υπάρχει μνημόνιο, ότι αυτά καταργήθηκαν και η Τρόικα καταργήθηκε κυρίως όμως έλεγε ότι εγώ έχω δώσει μια παράταση τετράμηνης στη δανειακή σύμβαση, ετοιμάζομαι για τη συμφωνία-γέφυρα, δεν συζητώ τίποτα για την αξιολόγηση. Βγαίνει το Eurogroup τη Δευτέρα και λέει πρώτον ότι έχετε να συζητήσετε παρακαλώ πολύ γυρίστε στην Τρόικα. Τελειώσαμε με την πολιτική διαπραγμάτευση, δεν υπάρχει πολιτική διαπραγμάτευση. Αυτό τους το είπε το Eurogroup δεν μπορούν να κάνουν ότι δεν ακούνε. Κανείς δεν μπορεί να παριστάνει τον κουφό γιατί για να κλείσει η αξιολόγηση αυτή απαιτείται να υπάρξουν αποφάσεις και να υλοποιηθούν οι αποφάσεις αυτές σε νόμους αλλιώς δεν κλείνει η αξιολόγηση.
Θέλω να διακρίνω δύο συζητήσεις, το ένα θέμα είναι η ανάγκη χρηματοδότησης της χώρας που συνδέεται με εκταμίευση της συγκεκριμένης δόσης των 7 δις και που για να πάρεις αυτό το ποσό πρέπει να τελειώσεις με την αξιολόγηση. Και η δεύτερη συζήτηση είναι η περαιτέρω χρηματοδότηση της χώρας γιατί η χώρα για να χρηματοδοτηθεί για το υπόλοιπο έτος θέλει άλλα 16 δις και επίσης θέλει και άλλα 20-25 δις τα οποία είναι για το 2016. Αυτό είναι το επόμενο στάδιο, σε αυτό δεν έχουμε μπει καθόλου και εκεί πράγματι μπορεί να μπει και η συζήτηση για το χρέος και την ελάφρυνσή του .
Εδώ δεν μπορεί αν συνεχίζεται ένας διάλογος κωφών ο οποίος στην πραγματικότητα γίνεται εις βάρος του ελληνικού λαού, στην πλάτη του ελληνικού λαού και αυτό για να συγκαλύψει τα ψέματα και τις απατεωνιές που είπανε οι Συριζαίοι στον ελληνικό λαό προκειμένου να εκλεγούν".
Για τη συμφωνία της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές ο κ. Βορίδης είπε οτι: Η συμφωνία έχει απλά πραγματάκια μέσα, τι πρόκειται να κάνεις με το ασφαλιστικό, αυτό στην υπάρχουσα συμφωνία και μένει περαιτέρω ανοιχτό το κομμάτι του ασφαλιστικού. Τι πρόκειται να κάνεις με τα εργασιακά. Ποιο είναι το προσδιορισμένο έλλειμμά σου και ποια μέτρα πρέπει να πάρεις για αυτό. Περιγράφω μέτρα…
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχει δυνατότητα να ψηφιστούν τα μέτρα από την παρούσα κυβέρνηση ο κ. Βορίδης σημείωσε οτι: "Δεν βλέπω τέτοιο κλίμα και αυτό το παίρνω από τα χείλη του πρωθυπουργού. Βγαίνει ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στον κ. Χατζηνικολάου και μας λέει, εγώ έχω εντολή να μην βγάλω τη χώρα εκτός ευρώ και έχω και μια άλλη εντολή που μου λέει ότι πρέπει να εφαρμόσω το πρόγραμμά μου και το πρόγραμμά μου έχει κόκκινες γραμμές αλλά και τα δύο φαίνεται δεν γίνονται. Ή πρέπει να εγκαταλείψει το πρόγραμμά του ή πρέπει να ξεχάσει το ευρώ, θα διαλέξει ένα από τα δύο. Και πως έλυσε το θέμα στην συνέντευξη του, αν έχω μια συμφωνία που παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές θα μιλήσει ο ελληνικός λαός και θα πάω σε δημοψήφισμα. Και πάνω σε αυτό έρχονται οι εταίροι και λένε «δημοψήφισμα θέλετε; Τέλεια. Μόνο που για να εκταμιευτεί το ποσό πρέπει να τελειώσετε με το δημοψήφισμα, να ψηφίσετε και τους νόμους και να τους εφαρμόσετε και μετά συζητάμε για την εκταμίευση».
Για την ΝΔ και το θέμα της ηγεσίας ο πρώην υπουργός τόνισε συγκεκριμένα ότι: "Εγώ αυτό το οποίο λέω σε αυτούς που θέλουν να συζητήσουμε το θέμα της ηγεσίας τώρα, λέω ότι κατά τη γνώμη τους η χρονική στιγμή είναι η κατάλληλη; Είναι η χρονική στιγμή εκείνη που θα ανοίξει η ΝΔ μια διαδικασία εσωτερική, που προφανώς έχει τα θέματά της γιατί έχει τις αντιπαλότητές της, έχει τις προσεγγίσεις της τις διαφορετικές γιατί έχει τις προσωπικές φιλοδοξίες του καθενός… όπως είναι πάντοτε μια τέτοια διαδικασία. Είναι λοιπόν η χρονική στιγμή για να ανοίξει η διαδικασία τώρα όταν στο αμέσως προηγούμενο 5λεπτο περιγράψαμε όλοι τον ζόφο που επικρατεί;
…Περιγράφω έναν πολιτικό αρχηγό ο όποιος φέρεται υπεύθυνα και σοβαρά κοιτώντας την προτεραιότητα της χώρας γιατί κανείς δεν μπορεί στα σοβαρά να επιχειρηματολογήσει και κανείς δεν το υποστηρίζει κιόλας ότι πρέπει να ανοίξει μια διαδικασία εκλογής προέδρου η οποία καμία σχέση δεν έχει με την διαδικασία του συνεδρίου. Η διαδικασία βάση του καταστατικού της εκλογής προέδρου της ΝΔ είναι μια διαδικασία λαϊκή συμμετοχική στη βάση, δεν έχει να κάνει με το συνέδριο.
Άρα πρέπει να ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία με ότι σημαίνει αυτό τώρα; Τι στιγμή που δεν ξέρουμε και δεν το ξέρουμε όλο το 4μηνο αυτό και δεν ξέρουμε αν την επόμενη εβδομάδα έχουμε πολιτικές εξελίξεις ή όχι. Πολιτικές εξελίξεις μπορεί να είναι δημοψήφισμα, μπορεί να είναι η έκβαση του δημοψηφίσματος, μπορεί να είναι η αδυναμία συγκεντρώσεων κυβερνητικής πλειοψηφίας για να υποστηριχτεί η τυχόν συμφωνία που μπορεί να έρθει ή να μην έρθει. Άρα αυτό δεν γίνεται να ανοίξει τώρα προτού σταθεροποιηθεί η κατάσταση επομένως η υπεύθυνη στάση του κ.Σαμαρά και της ΝΔ είναι ότι κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν".
Για τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά της ΝΔ ο γαλάζιος βουλευτής υπογράμμισε ότι: Υπάρχει κόσμος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και ο οποίος ακόμη περιμένει την έκβαση της διαπραγμάτευσης, ακόμη ελπίζει. Θα τελειώνουν όλα αυτά μόλις έχουμε το προϊόν της διαπραγμάτευσης και εκεί υπάρχουν δύο τινά. Ή ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει μια καλή συμφωνία ή εν πάση περιπτώσει μια συμφωνία που θα καταφέρει να πείσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα να την υποστηρίξει οπότε πράγματι έχουμε μια μορφή σταθεροποίησης και πάμε παρακάτω και αυτό θα επηρεάσει προφανώς και τις εσωτερικές διαδικασίες στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων ή δεν θα το καταφέρει οπότε εκεί να δείτε την μεταστροφή της κοινής γνώμης.