Η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θεανώ Φωτίου, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Με αφορμή την σημερινή συνεδρίαση του ΔΝΤ
Θ.ΦΩΤΙΟΥ: Το ΔΝΤ παίζει το σκληρό παιχνίδι αυτή τη στιγμή για να παίξει το υπέρ Ελλάδος παιχνίδι μετά. Ξέρετε ότι το ΔΝΤ και μέσα από τα καταστατικά του δεν μπορεί να πληρώνει χώρες που το χρέος τους δεν είναι βιώσιμο. Αυτό το ξέρει πολύ καλά, το έχει δει με μεγάλη λαμπρότητα, έχει κάνει λάθος εκτιμήσεις, τις έχει αποδεχτεί, ο περιβόητος συντελεστής επομένως το κεντρικό στοιχείο της δικής μας διαπραγμάτευσης το οποίο είναι το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα κατά ένα περίεργο τρόπο έχουμε «σύμμαχο» το ΔΝΤ. Πιστεύω ότι το παιχνίδι είναι πολύ σύνθετο.

Ερωτηθείσα σε ποιο στάδιο των διαπραγματεύσεων είμαστε
Θ.ΦΩΤΙΟΥ: Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει οπισθοχωρήσεις γιατί δημιουργείται μια αίσθηση και σε εμένα ακόμα, μήπως κάνουμε πίσω και σε πράγματα κεντρικά της πολιτικής μας σκέψης και αντίληψης για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας; Γιατί πρέπει να ξέρετε ότι το επίδικο για όλους μας δεν είναι αν θα πάμε πίσω σε ένα πράγμα που είπαμε με έναν ή με τον άλλο τρόπο προεκλογικά. Το επίδικο είναι εάν πρόκειται να εφαρμόσουμε πολιτικές λιτότητας που καταστρέφουν την κοινωνία και την οικονομία. Εάν το κάνουμε αυτό δεν είναι ότι πάμε πίσω, είναι ότι δεν δίνουμε καμιά προοπτική στον τόπο. Δεν είναι αν κάνουμε νεοφιλελεύθερο και εμείς μοντέλο ή όχι, αν ξαναφέρθουνε μνημόνια για μένα όλα αυτά δεν είναι το θέμα της ουσίας . Το θέμα της ουσίας είναι ότι καταστρέφουμε τη χώρα και εμείς συμβάλλουμε στην καταστροφή της για τα επόμενα χρόνια, αυτό είναι το επίδικο. Το δίπολο αυτού του επίδικου είναι τα εξής σημεία. Το ένα είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα και να σας πω ένα παράδειγμα αν οι εταίροι υποχωρήσουν σε όλα αλλά μας πουν πρωτογενές πλεόνασμα 3%-2%. Τι θα εξαναγκαστεί να κάνει αυτή η κυβέρνηση η οποία θα τα έχει πετύχει όλα τα υπόλοιπα; Να εφαρμόσει μόνη της άγριες πολιτικές λιτότητας για να φτάσει στο 3%.

ΔΗΜ: Οπότε επειδή επιβάλλουν 2% πλεόνασμα και ταυτόχρονα δεν μας χαρίζουν και τα μέτρα το ερώτημα είναι μπορεί η κυβέρνηση αυτά να τα υιοθετήσει;

Θ.ΦΩΤΙΟΥ: Όχι δεν μπορούμε να το πούμε και αυτό το ξέρουν και οι εταίροι. Κανείς εκ των δύο πλευρών δεν περιμένει θεαματικά αποτελέσματα τέτοιου τύπου οπότε αυτό που λέω είναι ακριβώς η πολιτική λύση που λέει ο Τσίπρας από την πρώτη στιγμή. Αν δεν δέχονται την πολιτική λύση σημαίνει ότι έχουν πάρει ήδη άλλες αποφάσεις για την Ελλάδα και δεν χρειάζεται να συζητάμε καθόλου. Δεν είναι αλήθεια…

Αυτό είναι ένα παιχνίδι, το χαρακτηρίσατε από μόνος σας «βρώμικο» εγώ δεν θα το χαρακτήριζα έτσι. Είναι ένα πολιτικό παιχνίδι ύψιστης σημασίας γιατί πρέπει να αποδειχθεί σε όλα τα πολιτικά ακροατήρια της Ευρώπης ότι μια αριστερή κυβέρνηση δεν είναι βιώσιμη στην Ευρώπη. Αυτό πρέπει να αποδειχτεί αυτή τη στιγμή και βεβαίως αυτό δεν θα το αφήσουμε να αποδειχτεί για αυτό το παλεύουμε.

Μόλις υπογραφεί η συμφωνία θα δείτε αυτή την ανάπτυξη να εκτινάσσεται γιατί όχι μόνο το ψυχολογικό κομμάτι που θα επιτρέψει στον κόσμο να ξοδέψει ακόμη και αυτά τα λίγα που έχει και ανασάνει αλλά και ο επενδυτές μιας βιώσιμης ανάπτυξης η οποία δεν είναι να κατασπαταλίσουμε τους εθνικούς μας πόρους γιατί έτσι το είχαμε καταλάβει μέχρι σήμερα, αλλά μια ανάπτυξη από αυτή που θα έλεγε κανείς ότι είναι υγιής. Δηλαδή δεν είναι μέσα τα λαμόγια, δεν στοιχίζει τέσσερις φορές παραπάνω ο ελληνικός δρόμος το χιλιόμετρο από ότι το γερμανικό. Αυτό θα γίνει, λίγο υπομονή να έχουμε.

Ερωτηθείσα αν η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να θεσπίσει σκληρούς φόρους
Θ.ΦΩΤΙΟΥ: Εάν εισπράττουμε τα χρήματα με άλλες πολιτικές προς τι οι υπέρογκοι φόροι; Όπως κάναμε σήμερα με τις 100 δόσεις και εισπράξαμε αυτό το παραπάνω εμφανίζοντας να έχουμε πλεόνασμα αυτή τη στιγμή σε σχέση με πέρυσι 500 εκατομμύρια γιατί λοιπόν να κάνουμε άγριους φόρους όταν μπορούμε να εισπράξουμε αλλιώς τα λεφτά που χρειάζεται το κράτος; Όλη η ιστορία είναι θέμα αριθμητικής σε αυτό το επίπεδο δεν είναι θέμα πολιτικής.

Για τον ΕΝΦΙΑ
Θ.ΦΩΤΙΟΥ: Εμείς προχωράμε ταχύτατα να αποκαταστήσουμε τις αντικειμενικές αξίες. Αν αποκαταστήσουμε τις αντικειμενικές αξίες ακόμη και αυτός ο δεδηλωμένος ΕΝΦΙΑ που έπρεπε να τελειώσει και να ολοκληρωθεί θα είναι πολύ χαμηλότερος και δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό ληστρικό που ήταν σήμερα.
Η κεντρική λογική είναι να μην υποχωρήσουμε σε εκείνη τη μεγάλη κλίμακος αριθμητική η οποία ντε φάκτο δημιουργεί λιτότητα.