Βορίδης: "Ναι σε κυβέρνηση συνεργασίας αλλά χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα"
Ο βουλευτής της ΝΔ ταύτισε το αδιέξοδο του Τσίπρα με αυτό του Παπανδρέου "όταν οι βουλευτές του τον έριξαν από την κυβέρνηση"
Την ώρα που κορυφώνονται οι εσωκομματικές αντιδράσεις στο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, μέσω του Μάκη Βορίδη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης μιας κυβέρνησης συνεργασίας, όπως αυτή του Λουκά Παπαδήμου, χωρίς όμως τον Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία.
Ο κ. Βορίδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αlpha εκτίμησε ότι υπάρχει ενδοκυβερνητική ταραχή, που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε ένα νέο πολιτικό σκηνικό, τονίζοντας μάλιστα πως κι όταν ο Παπανδρέου έπεσε από τους βουλευτές του, « εμείς στηρίξαμε να έχει κυβέρνηση η χώρα».
Ο κ. Βορίδης απέκλεισε κατηγορηματικά στήριξη κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα, εκτιμώντας πως διαπραγματευτικά η κυβέρνηση έχει στριμωχτεί στον τοίχο κι ο πρωθυπουργός είναι σε αδιέξοδο.
«Ο τσαμπουκάς είναι ωραίος, όταν φέρνει αποτέλεσμα. Αν πάμε και χάσουμε, τί να την κάνω τη μαγκιά;», διερωτήθηκε ο κ. Βορίδης, αναφερόμενος στη διαπραγματευτική τακτική.
Ως προς τη στάση που θα κρατήσει η ΝΔ για τη συμφωνία, ο βουλευτής της ΝΔ απάντησε «ας φέρει τη συμφωνία, ας τη δούμε, ας δούμε αν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ας καταλήξει με τα δημοψηφίσματα και τις εκλογές. Επομένως εδώ διαμορφώνεται ένα ζήτημα, ας μας πει λοιπόν ο κ. Τσίπρας τί σκέφτεται».
Για την εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο στην οποία συμμετέχει, ο κος Βορίδης είπε ότι «θα είναι μια πολιτική διαδικασία. Οι εξεταστικές εξετάζουν μεγάλα θέματα, το πώς μπήκαμε στο μνημόνιο, δηλαδή ποια είναι εκείνα τα περιστατικά (που οδήγησαν στο μνημόνιο). Αυτή η εξεταστική έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, συνήθως έχουν πιο περιορισμένο αντικείμενο, αυτή θα είναι μάλλον μια πλατιά πολιτική διεργασία. Ανοίγει επίσης μια συζήτηση και για το τί γίνεται τώρα και για τις πολιτικές αυτές κλπ».
«Η ΝΔ έχει φερθεί υπεύθυνα ως αξιωματική αντιπολίτευση, έχει καταθέσει την πρότασή της για τη διαπραγμάτευση. Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε αδιέξοδο. Να φορτωθούμε ευθύνη που δεν μας αναλογεί, δεν υπάρχει περίπτωση», πρόσθεσε.
Εκτίμησε ότι «έπρεπε να έχουν κλείσει την αξιολόγηση με όποιο τρόπο νόμιζαν, να έχουν πάρει τα λεφτά, να μην έχουν την πίεση της ρευστότητας. Ξεκίνησαν στη λογική ότι δεν θέλουν τα 8 δις, μετά λέγανε δεν αναγνωρίζουν καμία αξιολόγηση κλπ, 4 μήνες πήγαν χαμένοι, χωρίς ρευστότητα, με τα ληξιπρόθεσμα να εκτοξεύονται. Η ευθύνη της διαπραγμάτευσης και του προϊόντος της είναι εξ’ ολοκλήρου δική τους. Ό,τι επιβαρύνει τον ελληνικό λαό πέρα από εκεί που το είχαμε αφήσει εμείς, είναι κενό δικό τους, ακούω κάτι νούμερα εξωπραγματικά. Εμείς μιλάγαμε για μια αύξηση ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες νησιών, εδώ βλέπω γενικευμένη αύξηση. Είναι δικιά τους πολιτική, δικιά τους διαπραγμάτευση, ό,τι πάει πίσω απ’ αυτά που εμείς διαπραγματευόμασταν είναι βάρη δικά τους».