Του Δημήτρη Κουνιά - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Θολό είναι το τοπίο το τελευταίο διάστημα σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή, αν η κυβέρνηση αποφασίσει να φέρει προς ψήφιση μια ενδεχόμενη συμφωνία με τους «θεσμούς». Αυτό επιτείνεται και από τη διάσταση απόψεων για το θέμα μεταξύ των μελών του ηγετικού πυρήνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμα και μεταξύ των στενών συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά.

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ο Μεσσήνιος αρχηγός δέχθηκε πρόσφατα προτάσεις από το περιβάλλον του για μια υπό όρους υπερψήφιση στη Βουλή της νέας συμφωνίας.

Βάσει πληροφοριών, ένθερμος υποστηρικτής της εν λόγω στάσης είναι ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο οποίος εκτιμά πως με αυτόν τον τρόπο θα μπουν οι βάσεις για την πρόκληση σοβαρών εσωκομματικών προβλημάτων στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού η κυβέρνηση Τσίπρα θα ταυτιστεί με την πολιτική Σαμαρά, υιοθετώντας οικονομικά μέτρα φιλελεύθερης λογικής, με αποτέλεσμα να «βγουν στο αντάρτικο» αρκετές από τις (παλιές) συνιστώσες του.

«Θα επιβεβαιωθεί το σενάριο της αριστερής παρένθεσης. Θα αναγκαστούν να ψηφίσουν ένα νέο Μνημόνιο και έτσι θα έχουν καταρρεύσει μέχρι τον Ιανουάριο», αναφέρει πρόσωπο που γνωρίζει τις σχετικές διεργασίες και ενστερνίζεται τις απόψεις του Χρ. Λαζαρίδη.

«Ο κόσμος, εξάλλου, που ψήφισε Νέα Δημοκρατία σε αυτές τις εκλογές δεν ενοχλείται από αρκετές μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια», αναφέρει η ίδια πηγή.

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και ο πρώην υπουργός Δημήτρης Σταμάτης, αλλά και μια σειρά από νέους βουλευτές που ανήκουν στη σκληρή προεδρική φρουρά, όπως ο εκπρόσωπος του κόμματος, Κώστας Καραγκούνης.

«ΛΑΘΟΣ»

Διαφορετική, ωστόσο, είναι η στάση που κρατούν ισχυρά στελέχη της λεγόμενης σαμαρικής ομάδας, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Μάκης Βορίδης και ο δεύτερος τη τάξει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Αδωνις Γεωργιάδης, αλλά και η βουλευτής Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. «Θα ήταν λάθος να στηρίξουμε την κυβέρνηση ψηφίζοντας μια συμφωνία στην παρούσα φάση και να τη διευκολύνουμε ώστε να βγει από τα αδιέξοδά της», υποστηρίζουν βουλευτές της Ν.Δ. που αντιτίθενται στην υπερψήφιση μιας συμφωνίας. «Μια τέτοια στάση θα δικαιώσει τον Τσίπρα και όχι τον Σαμαρά. Θα αναγνωρίσει ότι οι επιλογές της νέας κυβέρνησης ήταν σωστές. Δεν χρειάζεται να γίνουμε συνυπεύθυνοι στο έργο του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. Ας έχουν την απόλυτη ευθύνη των επιλογών τους», αναφέρουν πρόσωπα της ίδιας πλευράς. «Και μην ξεχνάμε ότι μια συμφωνία με τους εταίρους που δεν θα προκαλέσει πρόβλημα στην κυβέρνηση θα διευκολύνει τη δρομολόγηση εξελίξεων στο εσωτερικό της Ν.Δ. και στην ηγεσία της», τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ

Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, πάντως, έχει αποφασίσει να μην ξεκαθαρίσει τη θέση του μέχρι η κυβέρνηση να καταλήξει σε μια συνεννόηση με τους εταίρους. Πάντως, στις επαφές του με πολιτικούς της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στο εξωτερικό τούς παρέχει διαβεβαιώσεις ότι, στο μέτρο που του αναλογεί, δεν θα διακινδυνεύσει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ενισχύοντας έτσι τις εντυπώσεις ότι η Νέα Δημοκρατία και επί της ηγεσίας του παραμένει ένα υπεύθυνο και φιλοευρωπαϊκό κόμμα.

Αυτή την πτυχή της φυσιογνωμίας της κεντροδεξιάς παράταξης αναδεικνύουν κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, για να υποστηρίξουν τη θέση τους ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να καταψηφίσει μια συμφωνία που θα έχει συνυπογραφεί από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε αυτούς συγκαταλέγονται ο Νίκος Δένδιας, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, αλλά και ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Οι απόψεις Μητσοτάκη

Αναφορικά με την υπερψήφιση ή μη μιας συμφωνίας με τους «θεσμούς», ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι «ακόμη και μια μέτρια συμφωνία θα είναι καλύτερη από τη μη συμφωνία, που θα οδηγούσε τη χώρα στα βράχια, δηλαδή σε πιστωτικό γεγονός και έξοδο από το ευρώ, κάτι που απορρίπτει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Από εκεί και πέρα, όμως, η όποια θετική ψήφος μας σε αυτή τη συμφωνία κάθε άλλο παρά θα σημαίνει έκφραση εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης».

Αντίστοιχα, η κ. Ολγα Κεφαλογιάννη επισημαίνει σε συνομιλητές της πως «η όποια συμφωνία υπογραφεί μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών θα πρέπει να κριθεί με βάση του τι προβλέπει και κυρίως να κριθεί και με βάση τις απώλειες που έχει η ελληνική οικονομία όλο το διάστημα των τελευταίων τριών μηνών». Οσο για τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, υποστηρίζει σε συνομιλητές του ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να περιμένει να δει το τελικό κείμενο και τα μέτρα και ύστερα από διεξοδική συζήτηση να αποφασίσει. Στην ίδια γραμμή κινείται και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης.