Του Γιάννη Αντύπα – Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ


Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να κάτσουν κάπου σταθεροί. Είναι στη φύση τους. Αλλοι στα προσωπικά τους, άλλοι στα επαγγελματικά τους και άλλοι στα πολιτικά τους. Λίγους μήνες μετά την ένταξή τους στο «Ποτάμι», οι προερχόμενοι από τη ΔΗΜ.ΑΡ. έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν δεύτερες σκέψεις για τη συμμετοχή τους στο εγχείρημα του Σταύρου Θεοδωράκη. Κάτι η ενισχυμένη δόση οικονομικού φιλελευθερισμού (με Αντιγόνη Λυμπεράκη, Χάρη Θεοχάρη και Δημήτρη Τσιόδρα), κάτι η πρωτοβουλία του προέδρου να προεξοφλήσει τη στήριξη όλων των βουλευτών του κόμματος στη συμφωνία που ετοιμάζει η κυβέρνηση, η ουσία είναι ότι άρχισαν τα όργανα.

«Αν θέλαμε να πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν χρειαζόμασταν ταξιτζή. Πηγαίναμε και μόνοι μας», αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνομιλητές του στέλεχος που εντάχθηκε στο «Ποτάμι» μαζί με τους Σπύρο Λυκούδη, Γρηγόρη Ψαριανό και Πέτρο Τατσόπουλο. «Αν θέλαμε, θα είχαμε ήδη πάει, αλλά, όπως έχει πει ο Γρηγόρης (σ.σ. ο Ψαριανός), αν επιστρέψουμε, θα μας βάλουν να καθαρίζουμε τις σκάλες της Κουμουνδούρου», εξηγεί. Λέει, όμως, τη μισή αλήθεια. Την αλήθεια που ίσχυε προεκλογικά, όταν ο Αλέξης Τσίπρας κάλπαζε προς την εξουσία, οπότε δεν είχε ανάγκη την καταρρέουσα ΔΗΜ.ΑΡ. και τα προερχόμενα από αυτή στελέχη. Εξ ου και η συμπεριφορά του προς τον Φώτη Κουβέλη, τον οποίο «έπαιξε και έκαψε» για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συμπεριφορά που έχει ήδη αλλάξει, σε βαθμό που ο απερχόμενος πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς «παίζει» ήδη για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης στον ανασχηματισμό που όλοι προεξοφλούν ότι θα γίνει, αν επιτευχθεί η συμφωνία με τους θεσμούς.

«ΕΝΕΣΕΙΣ»

Τα πράγματα έχουν αλλάξει και για όλους όσοι είχαν ακολουθήσει τον Φ. Κουβέλη στη φυγή του από τον ΣΥΡΙΖΑ το μακρινό, πλέον, 2010. Ο πρωθυπουργός πολύ θα εκτιμούσε εν έτει 2015 μερικές αριστερές «ενέσεις» στο προφίλ του κόμματός του, το οποίο έχει πληγεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων, τις εσωκομματικές αντιδράσεις και την κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ. Ετσι, αν τα πρώην στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. είναι να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν χρειάζονται και δεν εξουσιοδοτούν ως το κατάλληλο πρόσωπο για να διεκπεραιώσει την υπόθεσή τους τον Σταύρο Θεοδωράκη. «Μπορούν και μόνοι τους. Οι δίαυλοι είναι ανοιχτοί», επισημαίνουν οι γνωρίζοντες.

Την προοπτική της σύμπραξης, με ή χωρίς το «Ποτάμι», ενισχύουν και οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο αδυνατεί να συμφωνήσει για το αν θα μετεξελιχθεί ή αν θα οχυρωθεί πίσω από την ιστορική σφραγίδα που κληροδότησε στα στελέχη του ο Ανδρέας Παπανδρέου. Οι εξελίξεις που αργούν στη Χαριλάου Τρικούπη πάνε πίσω και το περίφημο νέο κόμμα της Κεντροαριστεράς και κάνουν ορισμένους από όσους φιλοδοξούν να πρωταγωνιστήσουν σε αυτή να «φλερτάρουν» με την ιδέα «να φτιάξουμε τη νέα σοσιαλδημοκρατία μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η επικείμενη συμφωνία και η ψηφοφορία στη Βουλή, είναι το πεδίο πάνω στο οποίο θα γίνουν οι επόμενες κινήσεις. Τότε θα κριθεί αν το παρασκήνιο θα έλθει στο προσκήνιο, με ποιον τρόπο και από ποιους. Γιατί σχεδόν όλοι οι πρωταγωνιστές το έχουν… δίπορτο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει και δεν θέλει και οι ίδιοι οι πρώην της ΔΗΜ.ΑΡ. θα προτιμούσαν ένα νέο κόμμα, έχοντας ρόλους ιδρυτικών και κορυφαίων στελεχών. Πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ οι αντιδράσεις για την επιστροφή των προσώπων που πρωταγωνίστησαν στη διάσπαση του 2010, όταν αποχώρησε η ανανεωτική πτέρυγα για να δημιουργήσει τη ΔΗΜ.ΑΡ., είναι ήδη έντονες.