Μια πολύ μεγάλη δουλειά με τις ανείσπρακτες οφειλές του ΕΦΚΑ ετοιμάζεται να πάρει η Oualco του Ορέστη Τσακαλώτου, με τον ίδιο να φαίνεται πως ξέρει το πώς πρέπει να γίνονται τέτοιου είδους δουλειές: μέσω του ελέγχου ολόκληρου του παιχνιδιού, που παραπέμπει και στο γνωστό ρητό «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει». Έτσι, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της στήλης «Big Mouth» του powergame.gr, η Qualco (που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο) πρώτα ανέλαβε με απευθείας ανάθεση τη μελέτη για το πώς θα αλλάξει το σύστημα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών του e-ΕΦΚΑ μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και μετά άρχισε να ενδιαφέρεται για τη δουλειά. 

Για όσους, δε, αγνοούν το μέγεθος της δουλειάς, πρέπει να τονιστεί ότι οι συνολικές οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία φτάνουν τα 45 δισ. ευρώ αλλά το Δημόσιο έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες είσπραξης, αφού πολλές από αυτές αφορούν χρεοκοπημένες επιχειρήσεις, κ.λπ. Τώρα η Qualco φαίνεται πως αναλαμβάνει (ή αυτό... ονειρεύεται) και τη μερίδα του λέοντος στον νέο διαγωνισμό που θα γίνει (με βάση τη μελέτη της Qualco!) ώστε να εμπλακούν οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων (όπως η Qualco!) στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης, όπως αναφέρει το «Big Mouth», είναι το γεγονός ότι η Qualco θα αναλάβει σχεδόν το 40% της διαχείρισης αυτών των οφειλών, ενώ οι υπόλοιπες τρεις μεγάλες εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων (κάποιες από τις οποίες είναι πολύ μεγαλύτερες της Qualco) θα αναλάβουν το υπόλοιπο 60% των οφειλών. Οι άλλες τρεις εταιρείες που θα εμπλακούν είναι οι doValue, Intrum και Cepal. Τα κέρδη και για τους τέσσερις εμπλεκόμενους είναι σοβαρά και μπορούν να φτάσουν και τα 300 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας. Καθόλου ευκαταφρόνητη δουλειά για τον Ορέστη Τσακαλώτο που έστησε (με την καλή πάντα έννοια) τη διαδικασία από την αρχή, αφού με μια απευθείας ανάθεση, ήταν αυτός που προετοίμασε το όλο έργο!

Ενδιαφέρον, δε, υπάρχει και με την μελέτη της Qualco για τον ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με τα όσα εντόπισε η στήλη στην «Διαύγεια» τον Οκτώβριο του 2024, η συγκεκριμένη εταιρεία ανέλαβε με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης να εκπονήσει μελέτη σχετικά με την αναδιοργάνωση του συστήματος είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ, έναντι του ποσού των 27.280 με ΦΠΑ. Κάπως έτσι φαίνεται πως προετοίμασε το έδαφος για τη διαχείριση που θα κάνει σχετικά με τα ληξιπρόθεσμα του ΕΦΚΑ. Σε κάθε περίπτωση θα έχει ενδιαφέρον εάν θα γίνει διαγωνισμός να δούμε τις προδιαγραφές που θα έχει όταν προκηρυχθεί.