Του Μάνου Οικονομίδη (Twitter@EmOikonomidis)


Πριν αρχίσετε να απορείτε, να το ξεκαθαρίσουμε: Ο τίτλος είναι παραπλανητικός. Φυσικά και δεν ήταν λάθος του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή η υπογραφή που έβαλε στην ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, σαν σήμερα, στις 28 Μαϊου του 1979. Αν δεν υπήρχαμε στην Ευρώπη, πολύ απλά… δεν θα υπήρχαμε. Πουθενά. Σε κανένα άλλο σύστημα κρατών.

Το λάθος του Εθνάρχη ωστόσο, αφορά στην εκτίμησή του ότι, μια τόσο σημαντική υπέρβαση εθνικής διαδρομής και προσανατολισμού, θα ανάγκαζε τους Έλληνες να… μάθουν να κολυμπούν, όπως εκ των υστέρων παραδέχτηκε και ο ίδιος.

Μια εκτίμηση που δεν δικαιώθηκε από τη ζωή. Αντιθέτως, διαψεύστηκε. Οι Έλληνες δεν μάθαμε κολύμπι. Αντιθέτως, αξιοποιήσαμε τη συμμετοχή μας στην κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια για τους λάθους λόγους. Επιδοτήσαμε με κοινοτικούς πόρους τις παθογένειές μας. Δεν μάθαμε να δουλεύουμε για να παράγουμε. Βολευτήκαμε με τα έτοιμα.

Κάποια στιγμή, αυτό το ροζ συννεφάκι βάρυνε τόσο πολύ, ώστε να μην μας κρατάει άλλο. Και η προσγείωση υπήρξε ανώμαλη, επώδυνη, τραυματική. Ακόμη και σήμερα όμως, μετά την… πρόσκρουση, δεν δείχνουμε καμία διάθεση να αλλάξουμε. Να καταλάβουμε τι κάνουμε λάθος. Να αναγνωρίσουμε πόσο λάθος έχουμε πάρει τη ζωή μας. Να παλέψουμε για να κερδίσουμε τη συμμετοχή μας στην Ενωμένη Ευρώπη.

Και να αρχίσουμε να παράγουμε. Ώστε στη συνέχεια να δρέψουμε τους καρπούς. Και από “χρεοκοπημένη χώρα”, που είμαστε από το 2010, να ξαναγίνουμε μια χώρα που θα συνδέεται με θετικές εικόνες. Με καλές ειδήσεις.

Φυσικά, απαιτείται να αλλάξουμε νοοτροπία. Θα αλλάξουμε. Κομματάκι δύσκολο, έως υπερβολικά χλωμό. Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής άλλωστε, το είχε παραδεχτεί: “Προσπάθησα να αλλάξω τη νοοτροπία των Ελλήνων. Δεν τα κατάφερα”.

Άδικο είχε;