Μητσοτάκης: Το παιχνίδι εντυπώσεων του Τσίπρα το πληρώνουμε ακριβά
Η ανάγκη για δικαίωση έρχεται σε δεύτερη μοίρα, προέχει η χώρα τονίζει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής της ΝΔ, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη.
Με αφορμή την χθεσινή πρόταση των δανειστώn o κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι "Τέσσερις μήνες υπερήφανης διαπραγμάτευσης για να φτάσουμε στο σημείο να αναγνωρίζει κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης ότι σήμερα βρισκόμαστε σε πολύ χειρότερο σημείο από ότι ήμασταν στις 25 Ιανουαρίου.
Ξέραμε ότι θα πληρώναμε ακριβά αυτή την καθυστέρηση του κ. Τσίπρα και αυτό το διπλό παιχνίδι το οποίο παιζόταν εδώ και κάποιους μήνες που ήταν επί της ουσίας ένα παιχνίδι εντυπώσεων και όχι μια διαπραγμάτευση ουσίας. Και το ξέραμε διότι όσο χειροτερεύει η κατάσταση στην πραγματική οικονομία τόσο παραπάνω μέτρα θα ζητούνται από την ελληνική πλευρά για να καλυφθεί το κενό.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις στην συμφωνία ώστε να γίνει αποδεκτή ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι "επιμέρους διορθώσεις πάντα σε μια διαπραγμάτευση μέχρι και την τελευταία στιγμή μπορεί να υπάρχουν. Περιθώρια για βελτιώσεις πάντα υπάρχουν και θα πρέπει ο πρωθυπουργός μέχρι και την τελευταία στιγμή αυτά να τα διερευνήσει".
Στην ερώτηση για το τι μπορεί να ανατραπεί στο κείμενο που είδε το φως της δημοσιότητας ο πρώην υπουργός της ΝΔ υπογράμμισε ότι "ζητήματα που αφορούν σίγουρα την κατανομή των συντελεστών του ΦΠΑ και από εκεί και πέρα ενδεχομένως περαιτέρω διερεύνηση δυνατότητας περικοπής δαπανών. Διότι πάλι πάμε σε μια λογική να αυξήσουμε τους φόρους για να μεγαλώσουμε ενδεχομένως και το κράτος. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να πληρώσει ο επαγγελματίας του τουρισμού αυξημένο ΦΠΑ για να ξαναλειτουργήσει η ΕΡΤ με 3 χιλιάδες εργαζόμενους ή για να ξαναπροσλάβει ο κ. Κατρούγκαλος τους πελάτες του. Εκεί έχω δομικές ενστάσεις και δομικές διαφωνίες. Υπάρχουν και σήμερα και σας το λέω από εμπειρία, δυνατότητες εξοικονόμησης πόρων στο δημόσιο. Υπάρχουν ακόμα και σήμερα αποκλείσεις από το νέο μισθολόγιο που εμείς δεν προφτάσαμε να τις δρομολογήσουμε αλλά τις είχαμε βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι οποίες έχουν εξαφανιστεί και μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια τα οποία μπορούν να εξοικονομηθούν από τέτοιες παρεμβάσεις.
Ο γαλάζιος βουλευτής τόνισε επίσης ότι "Λυπάμαι να λέω ότι το καλύτερο που μπορεί να περιμένει σήμερα η χώρα είναι ένα τρίτο πρόγραμμα το οποίο θα αναγκαστεί η κυβέρνηση, άσχετα αν το διαψεύδει, να το διαπραγματευτεί κάποια στιγμή το Σεπτέμβριο– Οκτώβριο. Το χειρότερο το οποίο μας περιμένει είναι η χρεοκοπία. Δυστυχώς σενάριο αυτή τη στιγμή εξόδου της χώρας στην ομαλότητα μέσα από δανεισμό από τις αγορές κεφαλαίων δεν υπάρχει, αυτή η προοπτική δεν υπάρχει πια στον ορίζοντα και δεν θα υπάρξει για αρκετό διάστημα.
Ερωτηθείς αν η ΝΔ θα ψηφίσει την νέα συμφωνία ο κ. Μητσοτάκης είπε συγκεκριμένα ότι "οποιαδήποτε συμφωνία είναι καλύτερη από μη συμφωνία αλλά δεν είναι όλες οι συμφωνίες το ίδιο. Η πραγματικότητα είναι ότι θα συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ όπως συμφώνησε το Πολιτικό Συμβούλιο και θα συζητήσει τις επιλογές του κόμματος.
Οποιαδήποτε συμφωνία είναι καλύτερη από μη συμφωνία αλλά υπάρχουν καλές, κακές και πολύ κακές συμφωνίες. Ναι η μη συμφωνία ισοδυναμεί με χρεοκοπία, ισοδυναμεί με αδυναμία πληρωμής του ΔΝΤ που θα συνοδεύεται νομοτελειακά τον επόμενο μήνα με αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων. Αυτή είναι η δικιά μου θέση, την έχω εκθέσει στο Πολιτικό Συμβούλιο αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ασκήσουμε δριμεία κριτική. Από εκεί και πέρα ας αφήσουμε τον χρόνο να τρέξει πως μπορεί να βελτιωθεί αυτή η πρόταση αλλά το μεγάλο πρόβλημα δεν το έχει τόσο η ΝΔ, το μεγάλο πρόβλημα το έχει ο κ. Τσίπρας ο οποίος θα πρέπει να εξηγήσει στο κόμμα του γιατί πήγε περίπατο το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Σήμερα αυτό το οποίο θα κληθούμε να διαλέξουμε είναι αν με κάποιο τρόπο στηρίζουμε μια χειρότερη συμφωνία όχι μια καλύτερη συμφωνία γιατί πάλι η εναλλακτική είναι τόσο τραγική. Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά δηλαδή εγκλωβισμένη στην τραγικότητα του μνημονιακού διλήμματος έτσι όπως αυτό το πράγμα εκδηλώθηκε πέντε χρόνια τώρα σαν τον Σίσυφο να σπρώχνουμε τον βράχο στην κορυφή του βουνού για να κυλάει πάλι πίσω μόνο που αυτή τη φορά φοβάμαι ότι ο βράχος μπορεί να πλακώσει και αυτούς που τον ανέβασαν στο βουνό".
Ερωτηθείς αν αυτά που ακούγονται περί εκλογών απηχούν πραγματικές σκέψεις ξεκαθάρισε ότι οποιοδήποτε σενάριο εκλογών, δημοψηφίσματος είναι κακό σενάριο για τη χώρα ενώ για την πιθανότητα άλλης κυβέρνησης από αυτή τη Βουλή δήλωσε ότι "δεν το ξέρω αλλά για να υπάρξει άλλη κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή θα πρέπει να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ την δεδηλωμένη. Ένα υποθετικό σενάριο είναι αν η συμφωνία ψηφιζότανε αλλά δεν ψηφιζόταν από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία προφανώς και την επόμενη μέρα υπάρχει ζήτημα δεδηλωμένης. Άρα εκεί πέρα δρομολογούνται εξελίξεις αλλά αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πρωτίστως αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωτίστως αφορά τον κ. Τσίπρα ο οποίος εδώ και κάποιους μήνες κοιτάει περίπου πελαγωμένος το κόμμα του να σπαράσσεται, διάφορους επίδοξους διαδόχους του ενδεχομένως να χτίζουν πολιτικές καριέρες κρατώντας ψηλά την αντιμνημονιακή σημαία και ο ίδιος να είναι παντελώς αδύναμος να διαχειριστεί αυτή την πραγματικότητα αλλά την προκάλεσε ο ίδιος.
Τέλος ο ίδιος σημείωσε ότι "όταν βρεθούμε μπροστά στην σκληρή πραγματικότητα του τρίτου προγράμματος το οποίο νομοτελειακά έρχεται, μπορούμε να έχουμε συμφωνήσει τουλάχιστον ως πολιτικό σύστημα τι ζητάμε εμείς από την Ευρώπη αντί μονίμως να βρισκόμαστε προ τετελεσμένων; Δηλαδή ποιες είναι οι αυτονόητες μεταρρυθμίσεις τις οποίες εμείς πρέπει να προωθήσουμε, τις οποίες θα πρέπει να αγκαλιάσουμε και να υποστηρίξουμε που πρέπει να έχουν εθνικό πρόσημο. Εγώ τουλάχιστον στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αυτό προσπαθούσα να κάνω 18 μήνες.
…Η ανάγκη για δικαίωση έρχεται σε δεύτερη μοίρα, έχει αξία μόνο όχι ως δικαίωση αλλά ως μια διαδικασία μέσα από την οποία θα διερευνήσουμε τι είναι τελικά σωστό για τη χώρα. Ας αφήσουμε στην άκρη την απόδοση ευθυνών και να κοιτάξουμε να δούμε πως μπορούμε επιτέλους να συνεννοηθούμε σε πέντε αυτονόητα πράγματα".