Κατά τον πρώτο γύρο της ευρωπαϊκής κρίσης, όταν το κόστος δανεισμού χωρών όπως η Ελλάδα και η Ισπανία εκτινάχθηκε, η Angela Merkel και ο Nicolas Sarkozy εμφανίζονταν συχνά μπροστά από τις κάμερες μαζί, πιέζοντας τους Ευρωπαίους εταίρους να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις και να υιοθετήσουν μέτρα λιτότητας. Τότε, ήταν γνωστοί ως οι Merkozy (τουλάχιστον έως ότου ο Sarkozy δεν κατάφερε να επανεκλεγεί και το δίδυμο διασπάστηκε).

Τώρα, το αμερικανικό περιοδικό Bloomberg BusinessWeek βλέπει μια νέα συμμαχία να γεννιέται στην Ευρώπη. Όπως σημειώνει, ένα από τα πρώτα μηνύματα που έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την αποτυχημένη εκλογή Προέδρου της Δευτέρας, που οδήγησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ήταν προς τον Pablo Iglesias, τον επικεφαλής του ισπανικού κόμματος Podemos.

«Το 2015 θα είναι η χρονιά των αλλαγών στην Ισπανία και την Ευρώπη. Ξεκινάμε με την Ελλάδα. Πάμε Αλέξη!! Πάμε ΣΥΡΙΖΑ!!», έγραφε ο Iglesias στα ισπανικά. Και ο Τσίπρας του απάντησε: «Vamos a ganar! We will win! Θα νικήσουμε! #syriza #Podemos #SiSePuede».

Όπως σημειώνει το BusinessWeek, ενώ η άνοδος του Τσίπρα στην Ελλάδα έχει υπάρξει εντυπωσιακή, η άνοδος του Iglesias και των Podemos προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη. Οι Podemos δεν έχουν ιστορία ούτε ενός χρόνου και ήδη εμφανίζουν στις δημοσκοπήσεις ποσοστά ανάλογα των μεγάλων κομμάτων. Όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Podemos αντιτίθενται έντονα στο δρόμο που έχει πάρει η Ευρωζώνη.

Και το περιοδικό προσθέτει ότι αυτή η ανταλλαγή tweets δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο αριστεροί πολιτικοί έχουν συνδεθεί δημοσίως. Το Μάιο, αφότου ο Iglesias κέρδισε μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο, το κόμμα του ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία του, στην οποία εμφανίζεται να μιλά στον Τσίπρα στο τηλέφωνο.

«Το πρώτο κύμα της κρίσης της Ευρωζώνης το 2010-2012 είχε να κάνει με το φόβο των επενδυτών για τη βιωσιμότητα των χρεών. Έκτοτε, η κρίση χρέους έχει ουσιαστικά τελειώσει (χάρη στην ΕΚΤ, σε μεγάλο βαθμό), αλλά η οικονομική κρίση συνεχίζει να σιγοβράζει, καθώς το ποσοστό της ανεργίας (ειδικά στην περιφερειακή Ευρώπη) είναι εξαιρετικά υψηλό. Η αγανάκτηση με αυτό εμφανίζεται όλο και περισσότερο στις δημοσκοπήσεις, καθώς οι ψηφοφόροι εκφράζουν στήριξη για τους πολιτικούς που υπόσχονται να αλλάξουν το σύστημα», εξηγεί το δημοσίευμα.

Και παρουσιάζει τους Τσίπρα και Iglesias σαν τους δύο εκκολαπτόμενους ηγέτες αυτού του κινήματος. «Και αυτό σημαίνει ότι οι Tsiglesias ίσως είναι για την Ευρωζώνη του χρόνου ό,τι ήταν οι Merkozy πριν από μερικά χρόνια».