Αυτά χωρίζουν Ελλάδα και εταίρους στη διαπραγμάτευση
Τι αναφέρει το Reuters - Ποιες είναι οι αντιδράσεις της Κομισιόν και της Γερμανίας
Τις διαφορες που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.
Μεγάλη αναφορά μάλιστα γίνεται στις διαφορές που έχουν διαπιστωθεί στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και στο συνταξιοδοτικό.
Αναφερόμενο δε το δημοσίευμα στον Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος δήλωσε νωρίτερα ότι παραμένει επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, αναφέρει ότι απολαμβάνε της στήριξης του Αλέξη Τσίπρα και θα παραστεί κανονικά στο επόμενο Eurogroup.
Γερμανία
«Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης για τη διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων είναι ξεκάθαρη και δεν έχει αλλάξει», επανέλαβε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις του ομοσπονδιακού προέδρου της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, οι οποίες ερμηνεύθηκαν ως «άνοιγμα» για ενδεχόμενη καταβολή αποζημιώσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Ζάιμπερτ, από τη συνέντευξη του κ. Γκάουκ καθίσταται σαφές ότι η γερμανική προεδρία συμμερίζεται απόλυτα τη νομική αντίληψη που έχει εκφράσει η κυβέρνηση.
Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας αναφέρθηκε στην συνεργασία των δυο χωρών στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Εργαστηρίου Νεολαίας, του Ταμείου για το Μέλλον, της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και στην επαναλειτουργία των ιδρυμάτων των γερμανικών πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα.
«Η Γερμανία έχει αναγνωρίσει την ευθύνη της για τα θύματα του Εθνικοσοσιαλισμού. Ειδικά αυτές τις μέρες, της 70ής επετείου από το τέλος του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Γερμανία παίρνει σοβαρά αυτή την ευθύνη. Σε αυτό το πνεύμα θελουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις διμερείς μας σχέσεις με την Ελλάδα», συνέχισε ο κ. Ζάιμπερτ.
Τέλος, σημείωσε ότι οι αδικίες δεν μπορούν να ακυρωθούν και πρόσθεσε ότι «70 χρόνια μετά το τέλος του Πολέμου και 35 χρόνια μετά την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε., θέλουμε να κοιτάζουμε από κοινού το μέλλον (...) αλλά δεν θέλουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν».
Κομισιόν - Μαργαρίτης Σχοινάς
«Εντατικά και εις βάθος» συνεχίζονται οι συνομιλίες των ελληνικών αρχών και εκπροσώπων των θεσμών σε επίπεδο Brussels Group, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι οι συνεδριάσεις του Brussels Group έλαβαν χώρα όλο το Σαββατοκύριακο, σε εποικοδομητικό πνεύμα. Οι συζητήσεις συνεχίζονται «εντατικά και εις βάθος», αλλά «απομένει ακόμα δουλειά», είπε ο Μ. Σχοινάς, προσθέτοντας ότι θα εντατικοποιηθούν, ενώ εκτίμησε ότι, εφόσον συνεχιστούν στο ίδιο εποικοδομητικό πνεύμα, θα οδηγήσουν σε σύγκλιση απόψεων.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το επόμενο βήμα είναι το Eurogroup της 11ης Μαίου όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποτιμήσουν την κατάσταση και τόνισε ότι η Επιτροπή εργάζεται για να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών.
Εξάλλου, ο Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα έχει σήμερα γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει σε εκδήλωση του ινστιτούτου Βίλφρεντ Μάρτενς.
Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι ο οι δύο άνδρες γνωρίζονται από παλιά και θα συναντηθούν σήμερα, αφού δεν κατέστη δυνατό να συναντηθούν την προηγούμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο.
Γερμανικά ΜΜΕ
Αισιοδοξία πνέει, πλέον, από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων των Βρυξελλών, καθώς όπως αναφέρει στη Süddeutsche Zeitung ανώτατος Eυρωπαίος αξιωματούχος που γνωρίζει από μέσα τις διαδικασίες, για πρώτη φορά χθες μετά από συζητήσεις 3 ημερών και διαπραγματεύσεις μηνών καταγράφηκαν περιορισμένες πρόοδοι.
Μάλιστα ο ίδιος διπλωμάτης χαρακτήρισε ενθαρρυντικές τις εξελίξεις, οι οποίες ίσως να οδηγήσoυν σε συμφωνία.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, οι αναλυτές αποδίδουν την αλλαγή κλίματος αποκλειστικά στην ανανεωμένη διαπραγματευτική ομάδα και ιδιαίτερα στον επαγγελματισμό του επικεφαλής της, Γιώργου Χουλιαράκη, ο οποίος έχει άμεση πρόσβαση στον έλληνα πρωθυπουργό, ενώ ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν φαίνεται να επηρεάζει πλέον τις διαπραγματεύσεις, όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος της Frankfurter Allgemeine Zeitung.