Ο νομικός και βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης εξέθεσε διεθνώς τη χώρας καθώς έπεσε σε δύο σοβαρά ατοπήματα. Πρώτον, ένας κυβερνητικός βουλευτής μίλησε για ανταλλαγή κρατουμένων και δεύτερον… ζήτησε παράκαμψη του κράτους δικαίου και της ελληνικής Δικαιοσύνης, στέλνοντας παντού το λάθος μήνυμα ότι δεν υπάρχει διάκριση εξουσιών στη χώρα μας ή τουλάχιστον είναι… αλά κάρτ.

Ο κ. Κατσίκης, είναι νομικός. Πολλοί εκτιμούν ότι η τοποθέτησή του αυτή, την οποία έκανε δύο φορές στην συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ δεν ήταν μια… παρεξήγηση αλλά ήταν αυτό ακριβώς που ήθελε να πει. Το έκανε απολύτως σαφές, ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση μέσω της ανταλλαγής εάν οι δύο χώρες παρακάμψουν την Δικαιοσύνη. Μάλιστα, την ώρα που ο Ερντογάν δηλώνει – σε μια αντιστροφή της πραγματικότητας – ότι δεν είναι ψηλότερος από την Δικαιοσύνη στην χώρα του.

Η Τουρκία, τώρα, έχει την ευκαιρία, χάρη στον Κατσίκη, να παγιώσει στην κοινή γνώμη την άποψη ότι ένας Έλληνας βουλευτής της πλειοψηφίας θέλει… ανταλλαγή. Πολλοί υποστηρίζουν και το σενάριο ότι ο κ. Κατσίκης λειτούργησε ως «λαγός» και καθόλου δεν ήταν τυχαία η τοποθέτησή του αυτή, επιχειρώντας να προετοιμάσει την κοινή γνώμη ότι πρέπει να έρθουν πίσω οι δύο Έλληνες… πάση θυσία.

Πάντως, η «περίπτωση Κατσίκη», εκτός του ότι ανέδειξε για άλλη μια φορά την απειρία της κυβέρνησης να αντιδράσει άμεσα σε κρίσιμα εθνικά θέματα, αλλά και να πάρει αποφάσεις, εκτός του ότι ανέδειξε πως η επιπολαιότητα είναι επικίνδυνη, δείχνει και την έλλειψη του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής που θα μπορούσε στη δεδομένη στιγμή να «σώσει» πολλά θέματα. Τουλάχιστον θα αποφεύγαμε την επιπολαιότητα του καθενός και κάθε κυβερνητικό στέλεχος θα ήταν υποχρεωμένο να μην ξεφεύγει από την εθνική γραμμή.