Η εκλογολογία έχει επιστρέψει και πάλι στην κυβερνητική ατζέντα την στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου  επιμένει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα εξαντλήσει την τετραετία. Ωστόσο στελέχη της κυβέρνησης επιμένουν ότι όλα τα σενάρια είναι ανοικτά αφού καθοριστικός παράγοντας για το ποτέ θα στηθούν οι κάλπες παραμείνει η επόμενη μέρα των μνημονίων. Όλα θα εξαρτηθούν από το πως θα πάνε οι συνομιλίες υποστήριζε στέλεχος της κυβέρνησης λέγοντας ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν έχει φύγει ποτέ από το τραπέζι.  

Οι «πολέμιοι» ωστόσο  των πρόωρων εκλογών υπενθυμίζουν πως με αυτή την επιλογή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να προχωρήσει τη συνταγματική αναθεώρηση – άρα να απευθυνθεί δυναμικά στην κεντροαριστερά -  να προχωρήσει εκκρεμείς υποθέσεις που έχουν «άρωμα» διαφθοράς, να προτάξει μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, στην υγεία, ακόμα και στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, που διαμορφώνει και απασχολεί πολύ την κοινή γνώμη.  

Στην τελευταία συνεδρίαση της  Πολιτικής Γραμματείας που πραγματοποιήθηκε στην Κουμουνδούρου υπό τον Αλέξη Τσίπρα,  η εκλογολογία μπήκε στο τραπέζι. Μια ομάδα στελεχών του κυβερνώντος κόμματος υποστήριξε ότι καλό θα ήταν οι αυτοδιοικητικές εκλογές να διεξαχθούν μαζί με τις Εευρωεκλογές στον Μάιο του 2019.

Ο αρμόδιος υπουργός επέμεινε ωστόσο οι εκλογές  στην τοπική αυτοδιοίκηση  θα πρέπει να είναι ανεξάρτητες και γι αυτό πρότεινε τον Οκτώβριο του 2019. Η άποψη αυτή όπως φαίνεται έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό  «Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να δώσει το στίγμα πως επιθυμεί να το πάει όσο πιο μακριά μπορεί», τόνιζε στο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας  που συμμετείχε στη συζήτηση εκείνου το Σαββάτου.  

Όπως λένε όσοι δεν πιστεύουν στην παράλληλη διαδικασία  των εθνικών και δημοτικών εκλογών  μια τέτοια επιλογή θα μπορούσε να «συμπαρασύρει» συμμαχίες - που θα συμφωνηθούν με την κεντροαριστερά σε τοπικό επίπεδο - και στην «μεγάλη κάλπη», γεγονός  που ίσως να επηρέαζε το ποιος θα είναι ο νέος «ένοικος» του Μαξίμου.