Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, έντονος ήταν ο διάλογος μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών της πΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρώφ και του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμου Χαρακόπουλου κατά τη διάρκεια της 29ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε. (COSAC) στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Ο ΥΠ.ΕΞ των Σκοπίων ήταν εισηγητής στο πάνελ της συνόδου, και κατά την ομιλία του, στην αγγλική γλώσσα θριαμβολόγησε για τη συμφωνία που υπέγραψε χθες στις Πρέσπες με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Νίκο Κοτζιά.

Ο κ. Χαρακόπουλος, ο οποίος μετέχει στις εργασίες της COSAC ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας αντέδρασε άμεσα και σε σύντομη παρέμβασή του έδωσε αποστωμοτική απάντηση στον ΥΠ.ΕΞ των Σκοπίων λέγοντάς του ότι αν μιλούσε στη μητρική του γλώσσα και όχι στα αγγλικά οι παρόντες Βούλγαροι δεν θα χρειάζονταν μεταφραστή καθώς η γλώσσα που αναγνωρίστηκε χθες ως μακεδονική είναι βουλγαρική διάλεκτος.

"Λυπούμαι, αλλά δεν συμμερίζομαι τη χαρά του κ. Ντιμιτρόφ. Η ετεροβαρής συμφωνία με την Ελλάδα συναντά την εύλογη αντίδραση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. Αναγνωρίζεται μακεδονικό έθνος, όταν είναι γνωστό ότι οι Μακεδόνες ήταν και είναι Έλληνες.

Αναγνωρίζεται μακεδονική γλώσσα όταν είναι γνωστό ότι οι Μακεδόνες ως αρχαίο ελληνικό φύλο μίλαγαν και μιλούνε ελληνικά. Αν ο κ. Ντιμιτρόφ μας μίλαγε τη μητρική του γλώσσα, όλοι θα αντιλαμβάνονταν ότι η γλώσσα που βαφτίστηκε ‘‘μακεδονική’’ είναι βουλγαρική διάλεκτος" είπε σε έντονο ύφος ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας.

Η παρέμβαση του Έλληνα βουλευτή προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του κ. Ντιμιτροφ ο οποίος ζήτησε ξανά τον λόγο επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα Κοτζιά πως οι μόνες που αντιδρούν σε αυτή τη συμφωνία είναι οι αντιπολιτεύσεις στις δύο χώρες.