Ερώτηση για το ονοματολογικό της πΓΔΜ δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

Η ερώτηση μάλιστα προερχόταν από τη δημοσιογράφο του πρακτορείου ειδήσεων της ΠΓΔΜ (MIA), ενώ η απάντησή του προκάλεσε αίσθηση και επιβεβαιώνει όλους όσοι έλεγαν ότι πρόκειται για την επικρατέστερη λύση.

«Εύχομαι σε λίγο καιρό να συστήνετε εδώ ως Gorna Macedonia, ή οποίο άλλο όνομα συμφωνήσουν», είπε, με νόημα χθες ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας ως «υψηλού συμβολισμού» την επίσκεψη Κοτζιά στα Σκόπια.

«Έχουμε την ιστορική ευκαιρία να λύσουμε το πρόβλημα αλλά δεν μας πιέζει κανείς. Δεν είναι υπαρξιακό το θέμα. Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτήν. Δεν νομίζω ότι το ίδιο ισχύει και για τη γειτονική μας χώρα» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να ρίχνει το μπαλάκι στην κυβέρνηση των Σκοπίων ώστε να αποδεχθεί το όνομα και να προχωρήσει στις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται.

Ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η λύση στο ονοματολογικό της FYROM δεν πρέπει να είναι «μια λύση του ποδαριού» αλλά να είναι «στέρεη λύση».

Όπως εξήγησε «να είναι με λίγα λόγια για όλες τις χρήσεις. Δεν μπορεί να είναι άλλο όνομα στον ΟΗΕ και άλλο στο Σύνταγμα».

Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε το μήνυμα για τις αλλαγές στο Σύνταγμα, που μόνον έτσι μπορεί να έρθει η συμφωνία.

Ο Ντιμιτρόφ απορρίπτει το Gornamacedonija

Στο μεταξύ, σημαντική διαφορά καταγράφεται στις διαπραγματευτικές θέσεις Ελλάδος και Σκοπίων παρά τη συνέχιση των διαβουλεύσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ εξέφρασε την διαφωνία του στην προοπτική τις ενιαίας και αμετάφραστης ονομασίας για την ΠΓΔΜ, στην κοινή συνέντευξή Τύπου με τον Νίκο Κοτζιά.

«Είναι δύσκολο» είπε ο κ. Ντιμιτρόφ. «Επιχειρούμε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη» είπε, επισημαίνοντας ότι όταν οι δύο πλευρές συζητούν για το μέλλον είναι δύσκολο να βρεθούν διαφορές. Ωστόσο, προσέθεσε, για να φθάσουν σε αυτό το σημείο πρέπει να ξεπεραστεί και να επιλυθεί η διαφορά γύρω από το όνομα. Χαρακτήρισε τις ισορροπίες γύρω από αυτό το ζήτημα ως πολύ ευαίσθητες όσον αφορά στην κοινή γνώμη και των δύο χωρών με τις υπάρχουσες προκαταλήψεις.

Ο κ. Ντιμιτρόφ υπογράμμισε ότι και από τις δύο πλευρές «υπάρχει πραγματική βούληση να ξεπεραστεί αυτό, με τέτοιον τρόπο που δεν θα απαξιώνεται κανείς, ενώ θα ανοίξει τις πόρτες για το μέλλον». Και πρόσθεσε: «Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουμε εκ νέου το ζήτημα από κοινού με τον διαμεσολαβητή, και θα έχουμε πολύ περισσότερα», «διότι οι συνομιλίες θα αφορούν αποκλειστικά αυτό το ζήτημα και αν υπάρξει ανάγκη, θα συνεννοηθούμε να ξαναειδωθούμε και περισσότερες φορές, αν χρειαστεί, έως ότου βρούμε κάποιον τρόπο να προωθήσουμε τα πράγματα προς τα εμπρός».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔΜ, ο κ. Ντιμιτρόφ είπε ότι επιχειρείται από κοινού «να κάνουμε κάτι που θα είναι επαρκώς καλό και για τις δύο πλευρές».

Σύμφωνα με τον κ. Ντιμιτρόφ, «βιώσιμη λύση είναι αυτή η οποία, με τη βοήθεια και των δύο πλευρών, θα είναι αποδεκτή και στις δύο πλευρές και εκ μέρους της κοινής γνώμης και από τους πολίτες. Είναι υποχρέωσή μας να φθάσουμε σε σημείο που θα είμαστε έτοιμοι να το ανοίξουμε αυτό και να το προτείνουμε και να το υπερασπιστούμε».

Και συμπλήρωσε: «Εγώ ειλικρινά, κάποιες φορές, νομίζω ότι παρότι είμαστε σε διαφορετικές πλευρές και εκπροσωπούμε διαφορετικές απόψεις, ταυτόχρονα βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά, διότι προσπαθούμε να ανοίξουμε δρόμο για το μέλλον. Και κάποιες φορές βιώνω τους διαφωνούντες με τον συμβιβασμό σαν να είναι στην άλλη πλευρά, διότι τραβούν προς τα πίσω. Και αυτό είναι ένα είδος αγώνα μεταξύ του μέλλοντος και του παρελθόντος».

«Εμείς εδώ στα Βαλκάνια», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, «έχουμε τόσο πολύ παρελθόν, ενώ κάποιες φορές δεν έχουμε πολύ μέλλον, και νομίζω ότι θα είναι πολύ σημαντικό οι δυνάμεις που θέλουν να ανοίξουν το μέλλον να καταφέρουν να υπερβούν τα εμπόδια».

«Και βιώσιμη λύση, κατά την άποψή μου, είναι αυτή που θα επιτρέψει και στις δύο πλευρές να προχωρήσουν μπροστά και να είναι αποδεκτή. Να κοιταχτούμε στα μάτια και να χαιρετίσουμε ο ένας τον άλλον σαν άνθρωποι, είμαστε γείτονες και θα είμαστε πάντοτε γείτονες και νομίζω πως εάν αυτό το παίξουμε επιδέξια θα έχουμε και κοινό μέλλον, ευρωπαϊκό, όπου πιθανότατα θα μοιραστούμε πολλά συμφέροντα. Θα καταστούμε φυσικοί σύμμαχοι».

ΝΔ: να συνειδητοποιήσει τις εθνικές ευθύνες του Πρωθυπουργός

Για ανευθυνότητα και επιπολαιότητα στα εθνικά θέματα κατηγορεί η Νέα Δημοκρατία τον πρωθυπουργό, μετά την απάντηση που έδωσε, χαριτολογώντας, σε ερώτηση σκοπιανής δημοσιογράφου, ότι εύχεται την επόμενη φορά που θα συναντηθούν να εκπροσωπεί την «Gorna Makedonija».

«Να σοβαρευτεί» και «να συνειδητοποιήσει τις εθνικές ευθύνες του» καλεί η Νέα Δημοκρατία τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σε ανακοίνωσή της, η Πειραιώς τονίζει πως «με τη σημερινή ασόβαρη απάντηση που έδωσε ο κ. Τσίπρας σε Σκοπιανή δημοσιογράφο, ευχόμενος την επόμενη φορά που θα συναντηθούν να εκπροσωπεί την Γκόρνα Μακεδονία, επιβεβαιώνεται δυστυχώς πόσο ανεύθυνα και επιπόλαια χειρίζεται ο ίδιος και η κυβέρνησή του τα εθνικά μας θέματα».

«Καλούμε τον Πρωθυπουργό, επιτέλους, να σοβαρευτεί και να συνειδητοποιήσει τις εθνικές ευθύνες του», συμπληρώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Καταλήγοντας, τονίζει πως «για τη Νέα Δημοκρατία δεν νοείται καμία συζήτηση για το όνομα της γείτονος, χωρίς την προηγούμενη αλλαγή του Συντάγματός της και την απάλειψη κάθε εκδήλωσης αλυτρωτισμού εκ μέρους της».

Κατσίκης: Δεν θέλουμε ούτε Gorna Makedonija, ούτε πέρα Makedonija

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνος Κατσίκης μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΙ επανέλαβε την θέση του κόμματός, με βάση την οποία δεν θα συναινέσει η ονομασία της ΠΓΔΜ να περιλαμβάνει τον «Μακεδονία» ή παράγωγό του.

«Εάν εμείς οι Χριστιανοί βάλουμε το χέρι μας στο Ευαγγέλιο για να αποδείξουμε στους κακόπιστους ότι οι θέσεις που εκφράσαμε εξαρχής δεν πρόκειται να αλλάξουν, θα το κάνουμε. Είμαστε κάθετοι εξαρχής σε ό,τι λέμε γι αυτό το θέμα. Δηλαδή πουθενά δεν θέλουμε τον όρο Μακεδονία, ούτε το Gorna Makedonija, ούτε το πέρα Makedonija» τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.

«Εάν έρθει πρόταση με αυτό το όνομα στη Βουλή, θα μετέχουμε στην ψηφοφορία, αλλά θα καταψηφίσουμε. Δεν θα περάσει αν το καταψηφίσουμε, αλλά η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πέσει καθώς έχει αντέξει η συνοχή της, ακόμα και μέσα από διαφωνίες και αντιπαραθέσεις» κατέληξε.