Ανανέωση. Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του Αλέξη  Τσίπρα που φάνηκε και από την επιλογή των προσώπων, όσο κι αν αμφισβητήθηκαν κάποια από αυτά, ήταν και το νέο αίμα που μπήκε στην κυβέρνηση.

Εκτός από την γενιά των 40 ο Αλέξης Τσίπρας επενδύει πολιτικά και σε νεότερα πρόσωπα, στα οποία έδειξε εμπιστοσύνη παραχωρώντας τους εξουσία.

Εκτός από τον ανανέωση των πολιτικών προσώπων που δίνουν και το στίγμα της νέας εικόνας στο υπουργικό συμβούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας αναβάθμισε και τους δικούς του ανθρώπους.

Ο Μιχάλης Καλογήρου είναι ένα από τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης, στην θέση του υπουργού Δικαιοσύνης και πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

Η θέση που του εμπιστεύτηκε άλλωστε μαρτυρά και την καλή σχέση που είχαν οι δυό τους, καθώς πρόκειται για ένα στέλεχος του Μαξίμου με τον οποίο ο πρωθυπουργός είχε στενή συνεργασία.

Η αναβάθμιση επίσης, της Κατερίνας Νοτοπούλου, που από υπεύθυνη του γραφείου του Πρωθυπουργικού στη Θεσσαλονίκη έγινε υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου που ανήκει κι αυτή τη γενιά των 30άρηδων είχε γενικά εύκολη πορεία και η ανάδειξή της στη θέση της υφυπουργού δεν ήταν μεν αναμενόμενη, αλλά ήταν γνωστό ότι είχε την απόλυτη στήριξη του πρωθυπουργού.  

Ένας ακόμη εκπρόσωπος της νέας γενιάς που του εμπιστεύτηκε χαρτοφυλάκιο ο Αλέξης Τσίπρας, είναι και ο Στάθης Γιαννακίδης.

Ο Στάθης Γιαννακίδης είναι ο  νέος υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης. Είναι οικονομολόγος, απόφοιτος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ένας από τους ανθρώπους που η πορεία του μέσα από τον κομματικό σωλήνα ήταν ραγδαία.  

Στους νέους ανθρώπους που αξιοποιήθηκαν και αναβαθμίστηκαν ανήκει και ο Κωνσταντίνος Στρατής.

Από το 2015 συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, συντονίζοντας τα τεχνικά κλιμάκια αρχικά των τραπεζών και των κόκκινων δανείων, ως σύμβουλος του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Ι. Δραγασάκη, και στη συνέχεια της ενέργειας, ως σύμβουλος του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη.   Από τον Ιούνιο μέχρι τον Νοέμβριο του 2016 υπήρξε Διευθυντής του Γραφείου Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Α. Μπαλτά.