Tο 1986 η Ν.∆. είχε επικρατήσει κατά κράτος στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε Αθήνα (Μιλτιάδης Εβερτ), Θεσσαλονίκη (Σωτήρης Κούβελας) και Πειραιά (Ανδρέας Ανδριανόπουλος), µε τα αποτελέσµατα να αποτελούν προάγγελο των µεγάλων νικών που πέτυχε σε εθνικό επίπεδο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1989 και το 1990. Κάτι αντίστοιχο θέλει για τις επικείµενες αυτοδιοικητικές εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιµώντας πως η Ν.∆. µπορεί να σαρώσει τόσο στις περιφερειακές όσο και στις δηµοτικές εκλογές. Η πραγµατικότητα είναι πως ο πρόεδρος της Ν.∆. έχει αποφασίσει να δώσει χρίσµα και στις 13 περιφέρειες της χώρας, αφήνοντας ανοιχτό στους συνοµιλητές του το ενδεχόµενο συνεργασίας µε το Κίνηµα Αλλαγής.

Στο πλαίσιο αυτό, πιθανολογείται ότι µπορεί να επέλθει συµφωνία µε τη Φώφη Γεννηµατά στις περιφέρειες της Κρήτης, της ∆υτικής Ελλάδος, του Βορείου Αιγαίου, των Ιονίων Νήσων και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Προσώρας, δεν υπάρχουν προχωρηµένες συζητήσεις για συγκεκριµένα πρόσωπα, ωστόσο, σύµφωνα Πολιτικές ο 1986 η Ν.∆. είχε επικρατήσει κατά κράτος στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε Αθήνα (Μιλτιάδης Εβερτ), Θεσσαλονίκη (Σωτήρης Κούβελας) και Πειραιά (Ανδρέας Ανδριανόπουλος), µε τα αποτελέσµατα να αποτελούν προάγγελο των µεγάλων νικών που πέτυχε σε εθνικό επίπεδο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1989 και το 1990. Κάτι αντίστοιχο θέλει για τις επικείµενες αυτοδιοικητικές εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιµώντας πως η Ν.∆. µπορεί να σαρώσει τόσο στις περιφερειακές όσο και στις δηµοτικές εκλογές.

Η πραγµατικότητα είναι πως ο πρόεδρος της Ν.∆. έχει αποφασίσει να δώσει χρίσµα και στις 13 περιφέρειες της χώρας, αφήνοντας ανοιχτό στους συνοµιλητές του το ενδεχόµενο συνεργασίας µε το Κίνηµα Αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, πιθανολογείται ότι µπορεί να επέλθει συµφωνία µε τη Φώφη Γεννηµατά στις περιφέρειες της Κρήτης, της ∆υτικής Ελλάδος, του Βορείου Αιγαίου, των Ιονίων Νήσων και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Προσώρας, δεν υπάρχουν προχωρηµένες συζητήσεις για συγκεκριµένα πρόσωπα, ωστόσο, σύµφωνα µε απολύτως διασταυρωµένες πληροφορίες, έχουν γίνει οι πρώτες διερευνητικές επαφές, και µάλιστα σε αρκετά υψηλό επίπεδο. ∆ιαφορετική στάση θα κρατήσει η Πειραιώς στις δηµοτικές εκλογές, καθώς είναι πιθανό σε πολλούς δήµους να προκύψουν πολλές υποψηφιότητες και, όπως λέγεται, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κανέναν ιδιαίτερο λόγο να εµπλακεί σε τοπικές αντιπαραθέσεις.

Η τακτική αυτή θα συµβάλει ώστε να µην εµπλακεί η Ν.∆. σε συγκρούσεις, αλλά και να έχουν πιο πλατύ χαρακτήρα τα σχήµατα που θα προκύψουν σε κάθε δήµο. Είναι ένα ερώτηµα η στάση που θα ακολουθηθεί σε κεντρικούς δήµους, παρότι, όπως εδώ και καιρό έχουν γράψει πρώτα τα «Π», είναι ειληµµένη απόφαση η στήριξη της υποψηφιότητας του Κώστα Μπακογιάννη για τον ∆ήµο Αθηναίων. Στη θέση του τελευταίου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπως όλα δείχνουν, θα είναι υποψήφιος ο βουλευτής Εύβοιας, Σίµος Κεδίκογλου. Σε ό,τι αφορά τον ∆ήµο Πειραιά, τοπικά στελέχη του κόµµατος υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του νυν δηµάρχου, Γιάννη Μώραλη, ενώ για τον δήµο της Θεσσαλονίκης έχουν ακουστεί τα ονόµατα του Πάρη Μπίλλια, του Νίκου Ταχιάου, αλλά και εν ενεργεία βουλευτών της Α’ Θεσσαλονίκης.