Στην αντεπίθεση πέρασε ο Νικήτας Κακλαμάνης μετά από ένα άρθρο του Κωνσταντίνου Ζούλα στην εφημερίδα Καθημερινή το οποίο τον στοχοποιούσε. Ο πρώην δήμαρχος με μία επιστολή που κοινοποίησε επιτίθεται στον δημοσιογράφο αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "Στην προσπάθεια να με «λασπώσετε» κ. Ζούλα επιστρατεύσατε ακόμη και νεκρούς" μιλώντας για τον Γιάννη Βαρθολομαίο.

Διαβάστε την ανακοίνωση του Νικήτα Κακλαμάνη:

"Λαϊκιστής: Πρόσωπο (συνήθως του δημόσιου βίου) που κολακεύει το λαό, υιοθετεί ευχάριστες και όχι ωφέλιμες απόψεις για το λαό, αποβλέποντας στην εύνοια και την υποστήριξή του.

Η παραπάνω ερμηνεία, σχετικά με την έννοια του «λαϊκιστή» και κατ’ επέκταση του λαϊκισμού, αφορά απάντηση στον επαγγελματία δημοσιογράφο, κ. Κωνσταντίνο Ζούλα, σχετικά με το άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» (03/11/13), με τίτλο «Οι φαρμακόγλωσσοι Νικηταράδες», όπου έδειξε να αγνοεί τη σημασία του παραπάνω όρου.

Ο κ. Ζούλας θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ο λαϊκισμός είναι πράγματι κακό, αφού έχει ως στόχο να εξαπατήσει τον απλό άνθρωπο. Χειρότερο όμως από τον λαϊκισμό είναι η παραποίηση στοιχείων ή η χρήση της μισής αλήθειας από επαγγελματία δημοσιογράφο, προκειμένου να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους ιδιοτελείς (;) σκοπούς.

Η «λάσπη στον ανεμιστήρα» είναι η πιο εύκολη μέθοδος για να σπιλώνεις το όνομα και την τιμή κάποιου πολιτικού. Ιδιαίτερα δε αυτές τις μέρες, που οι πολιτικοί γίνονται στόχοι, λόγω και των οικονομικών δυσχερειών, που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας.

Στην προσπάθεια να με «λασπώσετε» κ. Ζούλα επιστρατεύσατε ακόμη και νεκρούς, την μαρτυρία των οποίων είναι αδύνατο να έχουμε. Αλήθεια κ. Ζούλα, επικαλείστε μία συνομιλία μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού και του αείμνηστου Βαρθολομαίου. Είσαστε μπροστά σε αυτή τη συνομιλία; Και το λέω αυτό διότι ο κ. Βαρθολομαίος ήταν σοβαρός και γνώστης του τι σημαίνει λίστα φαρμάκων και δεν θα μπορούσε ποτέ να πει αυτό το οποίο αναφέρετε, γιατί  η συζήτηση -αν έγινε ποτέ- αφορούσε τις τιμές γενοσήμων και πρωτοτύπων… δηλαδή καμία σχέση με την κατάργηση της λίστας φαρμάκων.

Πριν με κατηγορήσετε κ. Ζούλα για την αύξηση των φαρμακευτικών δαπανών στο Υπουργείο Υγείας (από 2,4 δις ευρώ το 2004, σε 5,28 δις το 2009) είχατε υποχρέωση ως επαγγελματίας δημοσιογράφος, να φροντίσετε να ενημερωθείτε καλύτερα και να ελέγξετε την ακρίβεια των πηγών σας, ώστε να μην εκθέτετε την ιστορική και έγκυρη εφημερίδα στην οποία εργάζεστε.

Συγκεκριμένα:

1. Ανέλαβα τις τύχες του Υπουργείου Υγείας τον Απρίλιο του 2004 και τις παρέδωσα στις 14 Φεβρουαρίου 2006 . Μέχρι το 2009, στο οποίο φθάνετε κ. Ζούλα μεσολαβούν ακόμη τρία χρόνια, στα οποία υπουργός Υγείας δεν ήμουν εγώ.

2. Οι τιμές των φαρμάκων μέχρι τη δημιουργία του ΕΟΠΠΥ (επί υπουργίας Λοβέρδου), οφείλατε να γνωρίζετε πριν αρθρογραφήσετε, δεν ήταν θέμα του υπουργείου Υγείας αλλά του υπουργείου Εμπορίου.

3. Τις μοναδικές φαρμακευτικές δαπάνες που επόπτευε το υπουργείο Υγείας, επί των ημερών μου, ήταν η νοσοκομειακή κι αυτή του ΟΠΑΔ.

Πράγματι, επί θητείας μου στο Υπουργείο Υγείας καταργήθηκε η λίστα φαρμάκων αλλά απόδειξη ότι δεν επηρεάστηκε καθόλου η δαπάνη για την υγεία αποτελεί η έρευνα του Οικονομικού Εισαγγελέα, κ. Βασίλη Φλωρίδη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, στον «ΑLPHA 98,9», πριν από λίγες μέρες, ανέφερε:

«Γίνεται πάρτι στις δημόσιες δαπάνες. Από το 2007 έως το 2010 η ενδονοσοκομειακή δαπάνη αυξήθηκε κατά 79% από 3,9 σε 7 δις ευρώ»

Κατά την άποψη σας, λοιπόν, κ. Ζούλα μετά και από την αντικειμενική προσέγγιση του θέματος από τον κ. Β. Φλωρίδη -και όχι από αυτά που λέει ο κ. Κακλαμάνης ή ο κ. Ζούλας- θα πρέπει να απολογηθώ για την περίοδο από το 2007 ως και το 2010;

Αν θυμάστε τα τέσσερα αυτά χρόνια ήμουν δήμαρχος Αθηναίων και εσείς εργαζόμενος στον «Αθήνα 9,84»…

Προσθέτω επίσης, κ. Ζούλα το εξής: Κάθε φορά που αποχωρώ από μία δημόσια θέση έχω το «κουσούρι» να παραδίδω γραπτώς όλα τα πεπραγμένα μου. Έτσι παρέδωσα γραπτώς, όταν αποχώρησα από το υπουργείο Υγείας και από τον δήμο της Αθήνας τα πεπραγμένα μου.

Ο κάθε καλόπιστος δημοσιογράφος ή απλός πολίτης μπορεί πριν μου ασκήσει κριτική για το έργο μου να ανατρέξει στα πεπραγμένα και μετά έχει την ηθική νομιμοποίηση να με κρίνει όσο σκληρά επιθυμεί.

Η «πρακτική» της επιλεκτικής χρήσης αριθμών, που οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα, αν είναι εσκεμμένη στην καθομιλουμένη ονομάζεται «λάσπη» κι αυτός που το κάνει, «λασπολόγος», κ. Ζούλα.

Αν δεν είναι εσκεμμένη ονομάζεται έλλειψη επαγγελματισμού…

Όσον αφορά την κριτική σας και συγκεκριμένα όταν λέτε κ. Ζούλα, «ότι εξαιτίας του τρόπου που εκείνος (Κακλαμάνης) αντιλαμβάνεται την πολιτική, έφθασε η χώρα εδώ που έφθασε» έχω να σας απαντήσω ότι δεν θα έπρεπε ένας επαγγελματίας δημοσιογράφος -με τόσο βαρύ όνομα- να τα λέει αυτά με τόση ελαφρότητα, καθώς όπως ξέρετε πολύ καλά (γιατί την περίοδο που ήμουν ευρωβουλευτής της Πολιτικής ’νοιξης συνέπεσε να είστε ανταποκριτής Τύπου στις Βρυξέλλες), ότι έλεγα τότε το υποστηρίζω και σήμερα. Δυστυχώς δεν εισακούστηκαν οι απόψεις μου. Αν είχαν εισακουστεί τότε δεν θα είχαμε φτάσει βέβαια εδώ που φτάσαμε. Και τότε κάποιοι με ονόμαζαν λαϊκιστή, γιατί ήταν παπαγαλάκια κάποιων, που οι απόψεις μου προφανώς τους «ενοχλούσαν»…

Και επειδή, η χώρα μας είναι μικρή και όλοι γνωριζόμαστε, κ. Ζούλα θα επιθυμούσα πάντα να μου ασκείτε τεκμηριωμένη κριτική, αφού έτσι ειλικρινά πιστεύω ότι μπορώ να γίνω καλύτερος και πιο χρήσιμος για την κοινωνία μας…"