Σήμερα η ... μετωπική Στουρνάρα Τρόικα
Όλα τα καυτά θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά την σημερινή κρίσιμη συνάντηση
Η συνάντηση μεταξύ Γιάννη Στουρνάρα και εκπροσώπων των δανειστών, το πρωί της Κυριακής αναμένεται να ρίξει περισσότερο φως στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την Τρόικα αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι τα επιχειρήματα τόσο της κυβέρνησης όσο και των εκπροσώπων ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.
Η κυβέρνηση έχει ήδη παρουσιάσει μέτρα που ξεπερνούν τα 2,2 δισ. ευρώ, χωρίς να ακουμπήσει μισθούς συντάξεις και φόρους. Η Τρόικα αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της και να παρουσιάσει τις αντιρρήσεις της, καθώς είχε ζητήσει αναβολή του ραντεβού που ήταν ορισμένο για την Παρασκευή προκειμένου να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των μέτρων που παρουσίασαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.
Τα διαρθρωτικά μέτρα αφορούν κυρίως τα έσοδα από φόρους και εισφορές και η κυβέρνηση εκτιμά πως με αυτά υπερκαλύπτεται το όποιο δημοσιονομικό κενό και επιτυγχάνονται οι στόχοι του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2014.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών, όπως σημειώνει η «Καθημερινή» αμφισβητούν τις δυνατότητες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά κυρίως την αποδοτικότητα των μέτρων που προτείνονται από το υπουργείο Εργασίας.
Η αντίρρηση της Τρόικα βασίζεται στην πεποίθηση πως τα έσοδα του ενός δισ. ευρώ από τη φορολογική διοίκηση και την πάταξη της φοροδιαφυγής δεν θα εισπραχθούν. Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του έχει καταρτίσει ισχυρή επιχειρηματολογία προκειμένου να κάμψει τις αντιρρήσεις και να αποδείξει πως το ποσό μπορεί να εισπραχθεί στο ακέραιο.
Η επιχειρηματολογία του υπουργείου Οικονομικών στηρίζεται σε τρεις άξονες: ότι τα έσοδα από τη φορολογική συμμόρφωση και την εντατικοποίηση των ελέγχων για το 2013 θα είναι καλύτερα των προβλεπόμενων, ότι από προβλέπεται πως θα εισπραχθούν τουλάχιστον 381 εκατ. ευρώ το 2014 από ληξιπρόθεσμες οφειλές, ειδικούς ελέγχους σε off shore και διασταυρώσεις σε φυσικά πρόσωπα με μεγάλη περιουσία και στο ότι θα αυξηθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού του 2014 κατά 700 εκατ. ευρώ «αυτομάτως», εξαιτίας της επιβράδυνσης της ύφεσης.
Σε αυτά όμως η Τρόικα αντιτείνει πως πρόκειται για προτάσεις που στο παρελθόν δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα, όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.