Ούτε στο νέο νόμο για άρση της προστασίας των δανειοληπτών από πλειστηριασμούς δε δίνουν την έγκρισή τους οι ελεγκτές της Τρόικα.

Στη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης με την ομάδα Τόμσεν, στην οποία μετείχε και ο υποδιοικητής της ΤτΕ κ.Παπαδάκης, η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως  στο ρόλο που θα αναλάβουν τα δικαστήρια για ταχύτερη εξέταση των υποθέσεων.

Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι ούτε στους υφιστάμενους νόμους για τα «κόκκινα δάνεια» (Νόμος Κατσέλη, ν.4161) υπάρχει ικανοποιητική εφαρμογή του θεσμού της διαμεσολάβησης, αφού διαπιστώνεται ότι οι υποθέσεις δεν καταλήγουν σε εξωδικαστική συμφωνία για το τι τελικώς θα πληρώνουν, μετά την υπαγωγή τους στη ρύθμιση.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης τόνιζε ότι ισχύουν οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης πως δεν κινδυνεύει από την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών κανένας αποδεδειγμένα «φτωχός» δανειολήπτης. Ούτε στη σημερινή συνάντηση όμως επετεύχθη συμφωνία για τα κριτήρια προστασίας, όπως είναι οι όροι-παγίδα «συνεργάσιμος δανειολήπτης» και «ελάχιστο αποδεκτό όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης».

Η ίδια πηγή απέφευγε να απαντήσει όμως εάν η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε κατάθεση του νομοσχεδίου, χωρίς προηγούμενη έγκριση της Τρόικα, όπως εξετάζεται να συμβεί για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ή τον νέο προϋπολογισμό. Περιορίστηκε μόνο να τονίσει πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και αυτήν και την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ η  κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει το θέμα μέχρι τις 10-15 Δεκεμβρίου.

Για το θέμα των εμπορικών μισθώσεων η ίδια πηγή ανέφερε ότι η τρόικα επιμένει ακόμα και στη βίαιη απελευθέρωσή τους «εδώ και τώρα» για παλαιές και νέες συμβάσεις.