Μεγάλη μάχη του Μηταράκη για την ελληνική φέτα!
Οι διαπραγματεύσεις στον Καναδά
Ξεσπάθωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης για την «μάχη της φέτας» στον Καναδά. Και με δικό του αίτημα βρέθηκε στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής παραγωγής και εμπορίου της Βουλής, για να δώσει στοιχεία και συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Χαρακτήρισε παντελώς αστήρικτους τους ισχυρισμούς περί μη κατοχύρωσης των ελληνικών δικαιωμάτων και σημείωσε με νόημα: «Φέτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο ελληνική. Κανένας από τους Καναδούς παραγωγούς δεν έχει δικαίωμα να πουλήσει το προϊόν του σε έδαφος της ΕΕ, παρά μόνο ως λευκό τυρί και όχι ως φέτα!...»
Ο Έλληνας υφυπουργός, σηκώνοντας το βάρος μιάς δύσκολης διαπραγμάτευσης (αφού ο Καναδάς δεν είναι Ευρωπαϊκή Ένωση και για πολλές δεκαετίες η κατάσταση στην εκεί Αγορά ήταν ανεξέλεγκτη), πέτυχε να τελειώνουν οι κακές πρακτικές, καθώς:
-Ο Καναδάς δέχεται τη φέτα ως ελληνικό προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
-Από τις υφιστάμενες συσκευασίες θα αφαιρεθούν σύμβολα, εικόνες και ονομασίες που παραπέμπουν στην Ελλάδα.
-Θα υπάρχει σαφής επισήμανση στα προϊόντα αυτά, ότι έχουν παραχθεί στον Καναδά
-Όλοι οι νέοι παραγωγοί Καναδικού λευκού τυριού θα πρέπει επιπροσθέτως να αναγράφουν «feta-style cheese ή «feta imitation cheese»...
-Σε περίπτωση παραβίασης των παραπάνω περιορισμών θα παρεμβαίνει αυτεπαγγέλτως το Υπουργείο Εμπορίου του Καναδά. Και αυτό εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών.
Επιπλέον, οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να αυξήσουν τις ποσότητες που εξάγουν στον Καναδά, καθώς στη συμφωνία υπάρχει ρήτρα για τον διπλασιασμό των ποσοστώσεων γαλακτοκομικών που θα μπορούν να εξάγονται από την ΕΕ στον Καναδά, με μηδενικούς δασμούς, από 4% σε 8%.
Η Ιταλία και η Γαλλία που αντιμετώπιζαν ακριβώς το ίδιο θέμα, δήλωσαν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία, αφού τα ιταλικά και γαλλικά τυριά ασιάγκο, φοντίνα, γκοργκοτζόλα και μίνστερ, θα απολαμβάνουν στην καναδική αγορά την ίδια ακριβώς προστασία, όπως η ελληνική φέτα και άλλα 15 προϊόντα της χώρας μας για τα οποία επιτεύχθηκε συμφωνία.
Κι όλα αυτά την ώρα που ορισμένα άλλα προϊόντα, όπως η γνωστή μας ιταλική παρμεζάνα, πολύ απλά «δεν τα κατάφεραν»