Το υπουργείο Εσωτερικών καλεί δημάρχους και νομικές υπηρεσίες να μην συμβάλουν στη μονιμοποίηση συμβασιούχων υπαλλήλων των δήμων με δικαστικές αποφάσεις

Αυστηρή προειδοποίηση απευθύνει το υπουργείο Εσωτερικών, καλώντας δημάρχους και νομικές υπηρεσίες να μην συμβάλουν στη μονιμοποίηση συμβασιούχων υπαλλήλων των δήμων με δικαστικές αποφάσεις.

Μάλιστα, προειδοποιεί με παραπομπή στον εισαγγελέα για διερεύνηση διάπραξης ποινικού αδικήματος στις περιπτώσεις που δημοτικές αρχές είτε στηρίζουν δικαστικά αιτήματα συμβασιούχων εργαζομένων για μονιμοποίησή τους, είτε δεν εξαντλούν όλες τις ένδικες δυνατότητες, ώστε να μην καταστεί εντέλει η μονιμοποίηση δυνατή.

Στη σχετική εγκύκλιο που εστάλη στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος κάνουν λόγο για πειθαρχικές ευθύνες αιρετών και ενδεχόμενη παραπομπή στον εισαγγελέα για διερεύνηση διάπραξης ποινικού αδικήματος, στις περιπτώσεις που αποδέχονται τη μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ή μίσθωσης έργου, σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνους μετά από αποφάσεις δικαστηρίων.

Ειδικότερα, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ψέγει τις δημοτικές αρχές, διότι «σε ορισμένες περιπτώσεις τα αρμόδια όργανα των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων αποδέχονται τα αιτήματα των αγωγών, συνομολογούν ότι με τις συμβάσεις αυτές καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες τους και δεν ασκούν τα προβλεπόμενα τακτικά και έκτακτα ένδικα μέσα κατά των αποφάσεων αυτών, ως οφείλουν για την προάσπιση των συμφερόντων τους. Αποτέλεσμα των πρακτικών αυτών είναι η κατάταξη συμβασιούχων σε προσωποπαγείς θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των φορέων αυτών, καταστρατηγώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο σύστημα προσλήψεων του ν.2190/94, όπως ισχύει και για τους φορείς αυτούς και επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς τους με μη προγραμματισμένες δαπάνες».

Επιπλέον, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, επικαλείται το γεγονός ότι οι κατατάξεις αυτές συνυπολογίζονται στην τήρηση της αναλογίας 1/5 (μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις προσωπικού) στο Δημόσιο, και ως εκ τούτου στερούνται οι φορείς τη δυνατότητα πρόσληψης μονίμου προσωπικού από τους διαθέσιμους επιτυχόντες σε διαδικασίες πρόσληψης από το ΑΣΕΠ.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι «οι ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα έχουν καθήκον να προασπίζονται τα συμφέροντά τους μέχρις εξαντλήσεως των ενδίκων μέσων και βοηθημάτων και σε κάθε στάδιο των δικών αυτών».

Συνεπώς, τονίζει, στην περίπτωση που οι δήμοι δεν εξαντλούν τα ένδικα μέσα στις δικαστικές διαφορές, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τα άρθρα περί πειθαρχικής ευθύνης αιρετών και θα πρέπει να εξετάζεται η δυνατότητα παραπομπής στον εισαγγελέα για διερεύνηση διάπραξης ποινικού αδικήματος.

Πηγή: protothema.gr