Στην Αθήνα ο άνθρωπος που θα κάνει φύλλο και φτερό την Τρόικα
Προγραμματίζεται συνάντηση με τον πρωθυπουργό
Στην ελληνική πρωτεύουσα αναμένεται να βρεθεί την επόμενη εβδομάδα ο Οτμαρ Κάρας, ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.
Ο κ. Κάρας είναι ο επικεφαλής της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο του ρόλου της Τρόικα στις χώρες των Μνημονίων.
Στο πλαίσιο στο πλαίσιο περιοδείας που αρχίζει το Σαββατοκύριακο από την Πορτογαλία και θα συνεχιστεί σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιρλανδία, ο Οτμα Κάρας, θα έχει και προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
Οπως επισημαίνει σε δημοσίευμα της η μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», ο Ότμαρ Κάρας είχε καταθέσει ήδη τον Δεκέμβριο μία έκθεση για την τρόικα, η οποία εμπλουτισμένη με πληροφορίες και στοιχεία που θα συγκεντρώσει ο ίδιος κατά την περιοδεία του στις τέσσερις χώρες, θα τεθεί προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 16 Ιανουαρίου.
Στο πλαίσιο της περιοδείας του, όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έχει συναντήσεις με τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών, τους υπουργούς Οικονομικών, οικονομικούς παράγοντες, εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων, αλλά και τους αρχηγούς των κυβερνήσεων των χωρών αυτών, ανάμεσά τους τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα, ο κ. Κάρας, σε σχέση με το έργο της τρόικας, καταλήγει στο συμπέρασμα πως «η τρόικα είναι μια λύση έκτακτης ανάγκης, με περιορισμένη χρονική διάρκεια και μέχρι στιγμής βασίζεται μόνο σε μια συνεργασία κυβερνήσεων χωρίς νομική βάση. Στο μέλλον θα πρέπει να υπάρχει εγγύηση για διαφάνεια, κοινοβουλευτικό έλεγχο και δημοκρατική νομιμοποίηση».
Ο ίδιος απορρίπτοντας την κατηγορία πως η τρόικα δεν έχει νόημα και πως οδηγεί τους ανθρώπους σε φτωχοποίηση, επισημαίνει πως «σε αυτή (σ.σ.: την τρόικα) δεν υπήρχε εναλλακτική επιλογή, διότι διαφορετικά χώρες όπως η Ελλάδα θα οδηγούνταν σε χρεοκοπία».
Όπως υπογραμμίζει η «Κουρίρ», ο Ότμαρ Κάρας στην έκθεσή του ζητάει να υπάρχει στο μέλλον ένας θεσμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οποίος θα παρεμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις βαριάς κρίσης και ο οποίος θα ελέγχεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.