Μπουρλότο στον ΣΥΡΙΖΑ το φλερτ με πρώην ΠΑΣΟΚους
Ενστάσεις για το συγχρωτισμό με πρόσωπα που συνυπέγραψαν τις μνημονιακές πολιτικές
Μπλόκο στο επιχειρούμενο άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα σε ΠΑΣΟΚογενείς και άλλες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς βάζει η Αριστερή Πτέρυγα του Παναγιώτη Λαφαζάνη - «Δυστοκία» στην αναζήτηση προθύμων υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές
Μπλόκο στο επιχειρούμενο άνοιγμα του κ. Αλέξη Τσίπρα σε πασοκογενείς και άλλες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς βάζει η Αριστερή Πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, φοβούμενη διολίσθηση του κόμματος σε περιπέτειες με αμφιλεγόμενα πρόσωπα, αλλά και επικίνδυνο στρογγύλεμα των θέσεων του κόμματος, με εγκατάλειψη ριζοσπαστικών στοιχείων του.
Η πολιτική των συνεργασιών και συμμαχιών δεν ήταν ποτέ μια εύκολη υπόθεση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Εν όψει όμως μεγάλων πολιτικών αναμετρήσεων, όπως οι ευρωεκλογές και οι τοπικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου, το θέμα τίθεται επί τάπητος χωρίς άλλες αναβολές, με την ηγεσία να επιθυμεί τη δημιουργία ενός ευρύτερου μετώπου, στο οποίο θα ενταχθούν και σκόρπιες αντιμνημονιακές δυνάμεις που κινούνται ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
Στο πλαίσιο και αυτής της στρατηγικής προσέγγισης, η Κουμουνδούρου εξήγγειλε ότι ξεκινά τη λειτουργία ενός Φόρουμ Κινήσεων και Προσωπικοτήτων, μέσω του οποίου θα αναπτυχθεί ευρεία συζήτηση για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να συμμετάσχουν σε αυτό, σαν ένα είδος προσαρμογής για την τελική συνεργασία με το κόμμα, κινήσεις και προσωπικότητες που βρίσκονται στη λογική αναζήτησης μιας εναλλακτικής λύσης διακυβέρνησης του τόπου.
Το συγκεκριμένο φόρουμ θα αφορά επτά θεματικές προγραμματικές ενότητες σχετικές με τα άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, την πολιτισμική αναγέννηση, τη δημοκρατική ανασυγκρότηση του πολιτικού συστήματος, τις διαδικασίες ακύρωσης του μνημονίου και διαχείρισης του χρέους, την προστασία της εργασίας και των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Η Κουμουνδούρου θέλει να προσκαλέσει, μεταξύ των άλλων, σε αυτό το φόρουμ, την Κοινωνική Συμφωνία της κυρίας Λούκας Κατσέλη, ανεξάρτητους βουλευτές, όπως οι κύριοι Οδυσσέας Βουδούρης, Πάρις Μουτσινάς και Θόδωρος Παραστατίδης, αλλά και η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη, τους αποχωρήσαντες από τη ΔΗΜΑΡ, κυρίους Ανδρέα Νεφελούδη, Στέφανο Μπαγεώργο, Θανάση Ζαχαρόπουλο, που συγκρότησαν την Αριστερή Προοπτική, αλλά και να αναθερμάνει συμμαχίες, όπως αυτή με τον κ. Νίκο Κοτζιά, επικεφαλής της κίνησης Πράττω.
Ωστόσο, όλα αυτά τα ανοίγματα και κυρίως τα φλερτ με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν προκαλούν ενθουσιασμό στην Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ. Για την ακρίβεια, αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη επιφύλαξη, έως ανοιχτή διαφωνία, κάτι που εκφράζεται συχνά-πυκνά στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων, όπως η τελευταία της Πολιτικής Γραμματείας.
Η Αριστερή Πτέρυγα φοβάται ότι ο συγχρωτισμός με δυνάμεις που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ -και ειδικά με πρόσωπα που είχαν έστω και μικρή εμπλοκή με ψήφιση μνημονιακών πολιτικών- μπορεί να εκθέσει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπλέον, με όλο το κύμα των αποκαλύψεων για σκάνδαλα κατά της περιόδους διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, εκτιμά ότι είναι πιθανόν ορισμένοι πρώην «πράσινοι» να επιδιώξουν να βρουν καταφύγιο στην Αριστερά, αναζητώντας και το «ξέπλυμα» παλιών αμαρτιών, αλλά και προστασία.
Η Αριστερή Πτέρυγα διαβλέπει επίσης και έναν ακόμη κίνδυνο: να γίνει η επεξεργασία των κυβερνητικών θέσεων σε ένα περιβάλλον που θα ευνοεί τη στροφή σε λεγόμενες «ρεαλιστικές» κατευθύνσεις και με έντονες τις δεξιές αποκλίσεις, ώστε «να χωρέσουν όλοι» και να εγκαταλειφθούν ουσιαστικά πολλά από τα ριζοσπαστικά σημεία της μέχρι τώρα πολιτικής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως επισημαίνουν στελέχη που βρίσκονται κοντά στον επικεφαλής της πτέρυγας, κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, στο Φόρουμ Κινήσεων και Προσωπικοτήτων πρέπει να προσκληθούν αποκλειστικά κοινωνικοί και επιστημονικές φορείς για την επεξεργασία των θέσεων και πολιτικές κινήσεις και άλλες προσωπικότητες.
Η Αριστερή Πτέρυγα είχε σχεδιάσει να εκδώσει και σχετική ανακοίνωση, αλλά επανεξέτασε την τακτική της μετά την κρίση που ξέσπασε στον ΣΥΡΙΖΑ γύρω από τον κ. Πέτρο Τατσόπουλο και την αποχώρησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.
Αποφάσισε εν τέλει να περιοριστεί στη διατύπωση των ενστάσεων και αυτό, διότι δεν επιθυμεί να προκαλέσει μια νέα κρίση, ακριβώς την ώρα που το κόμμα δέχεται πιέσεις σε μέτωπα, όπως η τρομοκρατία.
Πάντως, την υπόθεση του Φόρουμ έχει αναλάβει προσωπικά ο κ. Τσίπρας, ο οποίος και θα έχει επαφές με προσωπικότητες και θα απευθύνει προσκλήσεις. Ειδικά για τις ευρωεκλογές μάλιστα, είναι πιθανόν να εκφραστούν μέσα από το σχήμα αυτό συγκεκριμένες συμμαχίες, που θα εμφανιστούν στον στίβο των ευρωεκλογών.
Δυστοκία με ονόματα των δημοτικών
Παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει έντονη αισιοδοξία για την έκβαση των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών το Μάιο, η προθυμία κορυφαίων στελεχών του να δώσουν τη μάχη ως υποψήφιοι δεν είναι η αναμενόμενη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολλά εκείνα τα επιφανή στελέχη που αρνούνται διακριτικά ή και κατηγορηματικά να είναι υποψήφια σε κεντρικούς δήμους και περιφέρειες, κυρίως για έναν λόγο: ευελπιστούν ότι με τις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στην κυβέρνηση, άρα επιθυμούν να διεκδικήσουν θέση σε υπουργεία, από το να εγκλωβιστούν σε έναν δήμο ή μια περιφέρεια.
Ιδίως εάν οδηγηθεί η χώρα σε τριπλές εκλογές, τότε ο αποκλεισμός τους από το κεντρικό πολιτικό σκηνικό είναι δεδομένος.
Για το λόγο αυτό οι αναζητήσεις προσώπων αρχίζουν να εκτείνονται στον καλλιτεχνικό και πνευματικό χώρο, στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάντα ιδιαίτερες επιρροές.