Προβόπουλος: Το Τ.Τ έκανε ό,τι ήθελε χωρίς να μας ενημερώνει
Κόλαφος για τη διοίκηση Φιλιππίδη ο διοικητής της ΤτΕ
Ως κράτος εν κράτει περιέγραψε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής υποστήριξε ότι στις αρχές του 2009 η ΤτΕ διαπίστωσε ότι το Τ.Τ δραστηριοποιείται στην αγορά επιχειρηματικών δανείων παρά την άδεια που του είχε δοθεί και χωρίς να έχει ενημερώσει κανέναν. Όπως είπε ο κ. Προβόπουλος η άδεια που δόθηκε στο Τ.Τ το 2006 ήταν κατόπιν σχεδίου του ίδιου του Τ.Τ και περιελάμβανε μόνο καταθέσεις και ακίνδυνα δάνεια σε δημοσίους υπαλλήλους. «Η γενικότερη οργάνωση του ΤΤ δεν διαπνεόταν από τραπεζική κουλτούρα η οποία συνεκτιμά τους πιστωτικούς και άλλους κινδύνους. «Στις αρχές του 2009 διαπιστώσαμε ενεργοποίηση του Τ.Τ στην δανειοδότηση επιχειρήσεων χωρίς να μας έχουν ενημερώσει για αυτή τη δραστηριοποίηση γι'αυτό και στις 13/4 απαγορεύσαμε να δώσει νέα επιχειρηματικά δάνεια» είπε ο κ. Προβόπουλος.
Σύμφωνα με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κομβικό σημείο στις εξελίξεις έπαιξε ο έλεγχος της Blackrock το 2011 από τον οποίο προέκυψε ότι ο δείκτης του ποσοστού απωλειών στο Τ.Τ για τα επιχειρηματικά δάνεια έφθανε στο εξωπραγματικό 33,2 %. «Το ποσοστό ήταν πολύ μεγαλύτερο από την υπόλοιπη αγορά. Ήταν πάρα πολύ υψηλό το ποσοστό γιατί το ποσοστό αυτό προκλήθηκε σε μια πολύ μικρή περίοδο. Μέσα σε μόλις τρία χρόνια. Τα δάνεια δεν είχαν ωριμάσει καν. Και συνήθως όταν ένα δάνειο σκάει αμέσως κάτι περίεργο συμβαίνει» είπε ο κ. Προβόπουλος.
Καταλήγοντας ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι η Blackrock επιβεβαίωσε τα ευρήματα χαρακτηρίζοντας τη δανειακή πολιτική του ΤΤ στα επιχειρηματικά δάνεια ως «επιθετική». Σύμφωνα μάλιστα με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας στα τέλη του 2012 πραγματοποιήθηκε νέος έλεγχος στο Τ.Τ από τον οποίο προέκυψαν νέα ερωτηματικά και σκιές για κάποιες δανειοδοτήσεις. «Ενημερώσαμε την αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους» είπε ο κ. Προβόπουλος.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πάντως πως σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν είχε εμφανίσει αξιόλογη κερδοφορία ούτε τη χρυσή περίοδο 2006-2010, ενώ το 2007 και το 2008 κατέγραψε μεγάλες ζημίες από επενδύσεις. «Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πλέον αμφιβολίες για ποιο λόγο κρίθηκε μη βιώσιμο το Τ.Τ. Αν έπαιρνε κι άλλη βοήθεια δεν θα μπορούσε να την αποπληρώσει.
Τεκμηριώνεται ότι η ΤτΕ είχε υπό στενή παρακολούθηση το ΤΤ και εξήντλησε τα περιθώρια για να σπρώξει το πιστωτικό ίδρυμα προς θετική κατεύθυνση» είπε
Αίσθηση πάντως προκάλεσε και η έκκληση του κ. Προβόπουλου στους βουλευτές να αφήσουν ήσυχους και να μην αγχώνουν τους τραπεζίτες δίνοντας την εικόνα ενός σαθρού τραπεζικού συστήματος : «Μεμονωμένες περιπτώσεις πιστοδοτήσεων δεν είναι σωστό να δίνουν την εντύπωση σαθρού συστήματος . Τέτοια επιχειρήματα είναι όχι μόνο αβάσιμα αλλά και επικίνδυνα καθώς υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των καταθετών. Ενδεχόμενη επικράτηση κλίματος φοβίας μεταξύ τραπεζικών στελεχών θα οδηγούσε σε πολύ επιζήμια αποτελέσματα» είπε.