«Φυλακίστε με, σκοτώστε με, αλλά μην με παραδίδετε στην Ελλάδα». Αυτή ήταν η φράση που είπε ο Ιλίρ Κούπα στους Αλβανούς αστυνομικούς, αμέσως μετά τη σύλληψή του, στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο των Τιράνων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Αλβανική αστυνομία, ο Ιλίρ Κούπα, κινούνταν με ένα πολυτελές όχημα, το οποίο έφερε γαλλικές πινακίδες.

Προσπάθησε να διαφύγει, προέβαλε αντίσταση, ορισμένες πληροφορίες μιλούν και για πυροβολισμούς στον αέρα, όμως οι αστυνομικοί που τον καταδίωκαν τις τελευταίες ώρες κατάφεραν να τον συλλάβουν.

Αχίλλειος πτέρνα για τον ίδιο τον καταζητούμενο, φαίνεται πως ήταν η γυναίκα του. Η σύζυγός που βρίσκονταν στην Ελλάδα και πριν από δέκα ημέρες επισκέφθηκε τα Τίρανα. Από την ημέρα που πέρασε τα σύνορα είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από την αστυνομία.

Η Αλβανική Αστυνομία, από τον Αύγουστο που ο Ιλίρ Κούπα πέρασε τα ελληνοαλβανικά σύνορα και παρά το αίτημα της χώρας μας που είχε τεθεί με επιτακτικό τρόπο, δεν είχε δείξει ιδιαίτερο ζήλο για τη σύλληψή του.

Σύμφωνα με το epiruspost.gr όλα όμως άλλαξαν μετά τη ληστεία στο υπερπολυτελές εμπορικό κέντρο των Τιράνων. Εκεί, τις ημέρες των γιορτών, άγνωστοι δράστες ντυμένοι Αιβασίληδες σήκωσαν στην κυριολεξία ένα ολόκληρο χρυσοχοείο.

Από τη στιγμή εκείνη και μετά, λόγω και των ισχυρών πολιτικών πιέσεων που ασκήθηκαν, η Αλβανική αστυνομία άρχισε να ασχολείται πραγματικά με την περίπτωση Κούπα.

Παρότι η Ελλάδα έθεσε ήδη το αίτημα της έκδοσής του στη χώρα μας, είναι άγνωστο αν οι Αλβανοί θα ανταποκριθούν σ’ αυτό καθώς επιθυμούν να τον καταδικάσουν για τη ληστεία στο εμπορικό κέντρο, αλλά και για άλλες πράξεις που σιγά σιγά αποκαλύπτονται.

’λλωστε οι δηλώσεις που έκανε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, είναι αρκετές για να δείξουν ότι μέσα σε έξι μήνες ο Ιλίρ Κούπα είχε καταφέρει να συστήσει μία εγκληματική οργάνωση με πολυσχιδή δράση. Δράση που ενδεχομένως ξέφευγε του κοινού ποινικού.

Η ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Υπενθυμίζεται ότι ο Κούπα είχε αποδράσει στις 22 του περασμένου Μαρτίου από τις φυλακές Τρικάλων μετά από μια στρατιωτικού τύπου επιχείρηση Αλβανών που γάζωσαν με καλάζνικοφ τις εξωτερικές σκοπιές των φυλακών. Απέδρασαν 11 κρατούμενοι, από τους οποίους συνελήφθησαν αμέσως οι τρεις, ενώ οι υπόλοιποι ήταν επί μήνες άφαντοι έχοντας βρει καταφύγιο στα βουνά.

Σε αυτό το ανελέητο κυνηγητό, οι δραπέτες μπήκαν σε τουλάχιστον 30 ακατοίκητα εξοχικά σπίτια διαφόρων περιοχών της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, για να προμηθευτούν τρόφιμα και ρούχα.

Η ομάδα του Κούπα με αρχηγό τον 35χρονο Μάριαν Κόλα ο οποίος σκοτώθηκε σε συμπλοκή με αστυνομικούς τον περασμένο Ιούλιο στο Σούλι, περιφέρονταν στις περιοχές της Αττικής, της Κορίνθου και σε άλλα σημεία όπου σημειώθηκαν συμπλοκές με αστυνομικούς. Σε μια από αυτές, στις 30 Μαρτίου στα Ίσθμια βρήκε τραγικό θάνατο η 25χρονη ξενοδοχοϋπαλλήλος Κατερίνα Ζώγαλη.

Μετά τη δολοφονία της άτυχης κοπέλας, ακολούθησε συμπλοκή στο Δίστομο, όπου από τα πυρά του Κόλα σκοτώθηκε ο 38χρονος αστυνομικός.Γιώργος Ανδριτσόπουλος.

Το κυνήγι των δραπετών συνεχίστηκε στη Ναυπακτία και στην Αιτωλοακαρνανία, με περισσότερους απο1.000 αστυνομικούς, ομάδες των ΕΚΑΜ, συνοριοφύλακες με θερμικές κάμερες, άνδρες του Λιμενικού και τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα με συστήματα εντοπισμού.

Μετά τη συμπλοκή της 21ης Ιουλίου, στο Σούλι όπου σκοτώθηκε ο Μαριάν Κόλα, οι αστυνομικοί χτένιζαν στα χωριά του Κάτω Ζαλόγγου για τον εντοπισμό του υπαρχηγού της συμμορίας Ιλίρ Κούπα. Μάλιστα έκαναν λόγο για έναν επικίνδυνο κακοποιό, ο οποίος πέρα από τον βαρύ οπλισμό φέρει μαζί του και χειροβομβίδες ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών της ΕΛ.ΑΣ έλεγαν ότι, μετά τον εντοπισμό του κρησφύγετο του Κούπα στο Κερασοχώρι Θεσπρωτίας, είναι πολύ πιθανό, Αλβανοί βοσκοί, να έκρυψαν το δραπέτη και να τον μετέφεραν στα ελληνοαλβανικά σύνορα για να περάσει στη χώρα του