Του Γιώργου Σιαδήμα, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ανοιχτά είναι πλέον, όλα τα ενδεχόμενα για το Μέγαρο Μαξίμου, αφού η χώρα έχει μπει ήδη σε προεκλογική περίοδο που τείνει να αποκτήσει χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών, ελέω των πολιτικών διλημμάτων που τίθενται ένθεν κακείθεν.

Αλλωστε οι κάλπες που θα στηθούν για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές ανάλογα με το αποτέλεσμα θα κρίνουν τη βιωσιμότητα της δικομματικής κυβέρνησης ή, αν υπάρξει «διαχειρίσιμο» αποτέλεσμα για τη ΝΔ, θα δημιουργήσουν μεγάλες αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ήδη σηκώσει ψηλά τον πήχη. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα ανακόψει την πορεία του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα και την πρωτιά που καταγράφει στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, που τείνει να παγιωθεί και να καταστεί μη αναστρέψιμη.

ΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ. Στις κλειστές συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου, εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα. Εκτός από την πιθανότητα ενός νέου ανασχηματισμού, στο τραπέζι έχει πέσει το σενάριο να στηθούν πρόωρες κάλπες είτε ακόμη και πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου, (όσο και αν ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει πως θα γίνουν το 2016) είτε να πραγματοποιηθεί τριπλή εκλογική αναμέτρηση. Εσχάτως, ιχνηλατείται το τοπίο για διεξαγωγή εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο, αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκβιάσει με την Προεδρική εκλογή. Αξίζει πάντως να αναφερθεί, πως στην περίπτωση που αποφασιστούν εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές, μελετάται το ενδεχόμενο μεταφοράς των αυτοδιοικητικών για τον Οκτώβριο.

Πριν όμως ο πρωθυπουργός πάρει τις τελικές του αποφάσεις, την επόμενη Πέμπτη στην διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας θα ξεδιπλώσει τη στρατηγική του, σε μια προσπάθεια, να αντιστρέψει το κλίμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, αφού θα ξεκαθαρίσει ότι τα μνημόνια τελείωσαν και θα ξεκινήσει η νέα εποχή, για τη χώρα μας, θα κάνει στροφή προς τα θέματα της καθημερινότητας του πολίτη.

Οπως αναφέρει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, ο πρωθυπουργός θα υπερθεματίσει στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την άμεση πάταξη της γραφειοκρατίας και την όσο το δυνατόν αρτιότερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Από την άλλη, θα στείλει μήνυμα προς όλους όσους «έβαλαν το χέρι στο μέλι», ότι θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου, ενώ ταυτόχρονα, θα προσπαθήσει να τονώσει το ηθικό των βουλευτών του και να αντιμετωπίσει την ηττοπάθεια που καλλιεργείται στις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας.

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ. Στο μεταξύ, στο πρωθυπουργικό γραφείο, έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε σαρωτικό ανασχηματισμό, τουλάχιστον πριν τις ευρωεκλογές, ενώ όλα δείχνουν, πως εκτός του Γιάννη Στουρνάρα, που εξελίσσεται σε persona non grata για τη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα και όχι μόνο, υπουργοί με βαριά χαρτοφυλάκια θα δουν την έξοδο από την κυβέρνηση.

Αλλωστε στο Μέγαρο Μαξίμου, έχουν εντοπίσει αρρυθμίες και καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο ενώ δεν περνάει απαρατήρητη και η έλλειψη συνεργασίας, ή ακόμα και διαφορετικές προσεγγίσεις για το ίδιο θέμα, μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης.

Τη ίδια στιγμή, ο Αντώνης Σαμαράς, όπως έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένως δεν θέλει πρόωρες εκλογές, αφού για τον ίδιο πάνω από όλα προέχει το συμφέρον της χώρας, τώρα που θα επισημοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και θα ξεκινήσει η συζήτηση για βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Στο πλαίσιο αυτό, αποκλείει (εκτός αν προκύψει κάποιο ατύχημα με ασύμμετρες συνέπειες) τις σχετικές εισηγήσεις των συνεργατών του, παρά το γεγονός ότι δεν είναι λίγα τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, που εκτιμούν ότι αν αιφνιδιάσουν, και προχωρήσουν τώρα σε πρόωρες κάλπες, ακόμα και πριν τις διπλές του Μαΐου, μπορεί να ανακοπεί το δημοσκοπικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, και σε συνθήκες πόλωσης, η Νέα Δημοκρατία να κλείσει την ψαλίδα.

Ωστόσο, με βάση τις αναλύσεις του στενού πρωθυπουργικού πυρήνα, η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές στα τέλη Οκτωβρίου, αν δεν βρεθεί κοινός τόπος με τον ΣΥΡΙΖΑ, για το πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα διαδεχθεί τον Κάρολο Παπούλια.

Σε αυτή την περίπτωση, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα θα πάρει το κόστος της προσφυγής στην λαϊκή ετυμηγορία και οι πολίτες θα έχουν να επιλέξουν (σύμφωνα με την κυβερνητική επιχειρηματολογία) ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν την χώρα εντός Ευρώπης και στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο ο πρωθυπουργός κατηγορεί για την αντιευρωπαϊκή του πολιτική. Το μεγάλο δίλημμα δε, θα είναι αυτή τη φορά το ποιος μπορεί να διαπραγματευθεί τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.