Την ώρα που η συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ υποχρεώνει την πλειονότητα των Ελλήνων να ζει στη φτώχεια, στο όνομα των Μνημονίων, οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της σκληρής πολιτικής συνεχίζουν το πάρτι της σπατάλης, ξοδεύοντας ή εγκρίνοντας απίστευτα ποσά στους τομείς που διαχειρίζονται.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος υπογράφει διαρκώς αποφάσεις που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» φέρνουν στο φως μία ακόμη απόφαση-πρόκληση του κ. Βενιζέλου, που επιτρέπει να στηθεί πάρτι εκατομμυρίων στο υπουργείο Εξωτερικών, με εξωφρενικά ποσά, από χρήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των γονατισμένων Ελλήνων φορολογουμένων για τον εξής ιερό σκοπό: την κατασκευή και αναβάθμιση των ιστοσελίδων του υπουργείου και των υπαγόμενων σε αυτό υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων. Ο ίδιος ο υπουργός αποδεικνύεται ότι βάζει πολύ εύκολα την υπογραφή του όταν πρόκειται για απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών και Διαδικτύου, με χοντρά ποσά να κρύβονται από πίσω και πολύ ασαφές νομικό πλαίσιο, που επιτρέπει περίεργες διαδικασίες ανάθεσης.

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Οπως αποκαλύπτουμε, στο ΥΠ.ΕΞ. φαίνεται πως «λεφτά υπάρχουν» και μάλιστα με το παραπάνω, καθώς η ηγεσία του υπογράφει αποφάσεις για να διατεθούν χρήματα από το ΕΣΠΑ ώστε να αναβαθμιστούν ξανά οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που στήθηκαν, κατασκευάστηκαν και αναβαθμίστηκαν μόλις πριν από δύο χρόνια.

Είναι αδιανόητο να έχουν σπαταληθεί από το 2011 μέχρι το 2013 για την κατασκευή ιστοσελίδων ποσά που αγγίζουν το 1.500.000 ευρώ και μόλις πριν από 3 εβδομάδες, στις 28 Ιανουαρίου, να προκηρύσσεται από το ΥΠ.ΕΞ. νέος διαγωνισμός για την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του, ύψους 904.552,84 ευρώ.
Το θέμα έφεραν με ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. Μ. Γιαννακάκη, Ασ. Ξηροτύρη και Ν. Τσούκαλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων κατήγγειλαν ότι «το υπουργείο Εξωτερικών, με απευθείας αναθέσεις για τη δημιουργία ιστοσελίδων που εντάσσονται στα πλαίσια πληροφοριακών συστημάτων των ειδικών και γενικών γραμματειών και υπηρεσιών, έχει επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με κονδύλια ύψους 1.977.190 ευρώ μέχρι σήμερα».

ΑΠΟΡΙΕΣ

Οταν κάποιος πλοηγηθεί στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών στο Διαδίκτυο, θα ανακαλύψει πάρα πολλές σελίδες και links και εύλογα θα θεωρήσει πως κάποιες ιδιωτικές εταιρείες τις κατασκεύασαν. Παρατηρώντας προσεκτικότερα, θα δει πως αναγράφεται ότι «ο ιστότοπος αναπτύχθηκε από την Ομάδα Ανάπτυξης Ιστοτόπων της ΣΤ2 Δ/νσης Μηχανογράφησης, Επικοινωνιών και Πληροφορικής του ΥΠ.ΕΞ.». Αν πράγματι τη μελέτη και την κατασκευή ανέλαβε ομάδα στελεχών του ΥΠ.ΕΞ., με μηδενικό κόστος, όπως έχει συμβεί σε άλλα υπουργεία και υπηρεσίες, από φοιτητές ή το υπάρχον προσωπικό, τότε γιατί εν μέσω κρίσης το υπουργείο. το έχει ρίξει σε τέτοιες σπατάλες, που από μακριά αναδίδουν οσμή διαδικτυακών σκανδάλων;

Τα ποσά που δαπανήθηκαν μιλάνε από μόνα τους! Για την επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠ.ΕΞ., http://www.ypex.gov.gr, οι τεχνικές υπηρεσίες διέθεσαν, όσον αφορά την προμήθεια, παραμετροποίηση και τεχνική υποστήριξη των servers, καθώς επίσης για τις άδειες χρήσης υποσυστημάτων λογισμικού, 15.000 ευρώ, με απευθείας ανάθεση στην εταιρεία Allweb Solutions -Συστήματα Ασφαλείας Α.Ε. Για υπηρεσίες αναβάθμισης του διαδικτυακού κόμβου, το ποσό των 8.793,04 ευρώ, στην εταιρεία Hewlett Packard Hellas ΕΠΕ, με απευθείας ανάθεση. Αλλο ποσό, ύψους 5.144,35 ευρώ, δόθηκε στην ίδια εταιρεία, με τον ίδιο τρόπο, για προμήθεια και τοποθέτηση rack φιλοξενίας εξυπηρετητή. Ποσό 14.696,35 ευρώ έλαβε η Info Quest ΑΕΒΕ, με απευθείας ανάθεση, για την προμήθεια λογισμικού servers. Αλλα 11.067,00 ευρώ δόθηκαν στην ίδια εταιρεία για προμήθεια αναγκαίων εξαρτημάτων για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης της ιστοσελίδας, και 43.512,35 ευρώ στην Cosmos Business ΑΕΒΕ, κατόπιν διενέργειας πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού, για την αναβάθμιση και επέκταση του πληροφοριακού συστήματος της κεντρικής διαδικτυακής πύλης του ΥΠ.ΕΞ.

Στη συνέχεια, τα νούμερα ανεβαίνουν. Το site της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας www.hellenicaid.mfa.gr κόστισε κάτι παραπάνω, καθώς το ποσό για τον σχεδιασμό και την προμήθεια του σχετικού εξοπλισμού και των υπηρεσιών εκπαίδευσης ανήλθε στα 423.604,58 ευρώ. Η υλοποίηση του έργου εντασσόταν στη «Δημιουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης της Πληροφορίας στο ΥΠ.ΕΞ., με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη». Το εν λόγω έργο, μετά από προκήρυξη διεθνούς δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού, κατακυρώθηκε στην Ενωση Εταιρειών Pansystems Α.Ε. - Globo Technologies.


Απευθείας αναθέσεις και έργα που δεν... δούλεψαν ποτέ

Οσον αφορά τη δημιουργία της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Αξιοποίησης Διεθνών Προγραμμάτων - Πύλης Διεθνών Χρηματοδοτήσεων, http://www.aidfunding.mfa.gr, δόθηκαν 1.706,40 ευρώ, με απευθείας ανάθεση, στην DNHOST - ΟΥΜΠΑΒΙΣΙΟΥΣ-ΦΑΡΑΖΟΥΜΗΣ ΙΩΑΝ. Ο.Ε. Για φιλοξενία βάσης δεδομένων της ιστοσελίδας δαπανήθηκε το ποσό των 14.100 ευρώ, με απευθείας ανάθεση στον «Αγγελο Φιλίππου». Το ποσό των 7.500 ευρώ, με απευθείας ανάθεση στην εταιρεία COMITECH Α.Ε., δόθηκε για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των διαδικτυακών πυλών. Ποσό 14.900 ευρώ δόθηκε με απευθείας ανάθεση στον «Γεώργιο Σιόλα - Ηλεκτρολόγο Μηχανικό & Μηχανικό Η/Υ». Σύνολο δαπάνης: 38.500 ευρώ.
Οσον αφορά τους εποπτευόμενους από το υπουργείο Εξωτερικών φορείς, η ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κόστισε 118.739,27 ευρώ, η ιστοσελίδα του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών 14.280 ευρώ και, τέλος, αυτή του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, 483 ευρώ. Σύνολο «μόνο», 134.000 ευρώ. Επίσης, ένα από τα πανάκριβα, προγραμματισμένα έργα που είχε προκηρυχθεί για την ανάπτυξη της επιχειρησιακής πύλης e-ΥΠ.ΕΞ., με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό ανατέθηκε στην ένωση εταιρειών Siemens Α.Ε. Ηλεκτροτεχνικών Εργων και Quality & Reliability Α.Ε. - Εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας ΑΒΕΕ, έναντι του ποσού των 1.291.150,00 ευρώ, και ακόμη δεν έχει επιτευχθεί η παραγωγική λειτουργία του. Ενώ λοιπόν εκκρεμεί το τι θα γίνει και πού έχει πάει αυτό το εξωφρενικό ποσό, οι αρμόδιες υπηρεσίες προκήρυξαν νέο διαγωνισμό στις 28 Ιανουαρίου 2014, που έχει αναρτηθεί και στη «Διαύγεια» του υπουργείου. Οπως αναφέρει σχετικά η ερώτηση βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ., «η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Χρηματοδοτικών και Επενδυτικών Προγραμμάτων του υπουργείου αποφάσισε να δώσει για τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας που θα συγκεντρώσει το σύνολο όλων των παραπάνω διαδικτυακών τόπων του υπουργείου το ποσό των 904.000 ευρώ!»
Σε απλή μετάφραση, για να γίνουν λειτουργικές όλες οι ιστοσελίδες του υπουργείου, τις οποίες ιδιωτικές εταιρείες μάλλον λάθος σχεδίασαν και κατασκεύασαν, πρέπει να δαπανηθούν χρήματα ώστε μια νέα εταιρεία να τις επανασχεδιάσει σωστά!