Οι τρεις σεφ έγιναν... πρέσβεις
Σκαρμούτσος, Μπαρμπαρίγου και Λαζάρου μιλούν στο «S» για την καμπάνια της Ε.Ε.
Της Στέλλας Νοβάκη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Γνωρίζουν τον «δολοφόνο» και ξέρουν όλες τις λεπτομέρειες για το έγκλημα. Είναι αποφασισμένοι να μιλήσουν και να αποκαλύψουν τα πάντα! Θα μπουν σε όλες τις κουζίνες, θα κάτσουν στο τραπέζι μας και θα κάνουν ανακρίσεις, θα βασανίσουν ουρανίσκους και θα τιμωρήσουν αυστηρά όσους συνεχίζουν να παρανομούν.
Δεν είναι υπερήρωες, αλλά τρεις από τους αγαπημένους μας τηλεοπτικούς μάγειρες, που επιστρατεύονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να μας εκπαιδεύσουν ως καταναλωτές να τρώμε σωστά τα θαλασσινά προϊόντα που βάζουμε στο τραπέζι μας, γιατί υπάρχει κίνδυνος να συμμετέχουμε σε ένα... έγκλημα και να μην το γνωρίζουμε.
Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος, ο Λευτέρης Λαζάρου και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου είναι οι τρεις διακεκριμένοι σεφ που ανακηρύχθηκαν σε ειδική εκδήλωση από την επίτροπο Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη, πρεσβευτές καλής θελήσεως της Ε.Ε. για τη βιώσιμη αλιεία.
Συμμετέχοντας στην πανευρωπαϊκή καμπάνια, οι σεφ θα βγουν από τις κουζίνες τους και θα μιλήσουν σε όλους, μέσα από διαφημιστικές εκστρατείες, εκδηλώσεις, επισκέψεις σε σχολεία και άλλες δράσεις, για τη γονοκτονία που συντελείται στη Μεσόγειο.
Ο λόγος για τις προτιμήσεις των καταναλωτών στους λεγόμενους «γόνους», ψάρια που δεν έχουν φτάσει σε αναπαραγωγική ηλικία.
Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες μεσογειακές χώρες, έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε τον γόνο λιχουδιά. Τον προτιμάμε, τον διαφημίζουμε και τον καταναλώνουμε χωρίς περιορισμό και χωρίς υπευθυνότητα. Μπαρμπούνια, γόπες, μαρίδες, αθερίνες, σκουμπριά, ακόμη και ξιφίες αλιεύονται στην Ελλάδα σε μικρά μεγέθη και ηλικίες.
Η γονοκτονία δεν αφήνει τα ψάρια να αναπαραχθούν, με αποτέλεσμα να απειλούνται ακόμη και με αφανισμό.
ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ. «Αφήνω τον γόνο να γίνει... γονιός» είναι ο τίτλος της πανευρωπαϊκής εκστρατείας ενημέρωσης για τη νέα Κοινή Ευρωπαϊκή Αλιευτική Πολιτική, στην οποία θα συμμετάσχουν οι τρεις διακριμένοι Ελληνες σεφ.
«Με μεγάλη χαρά μπαίνω σε αυτή τη μάχη για να ενημερώσουμε τους καταναλωτές, τους ιδιοκτήτες εστιατορίων και τους εμπόρους ότι, ίσως χωρίς να το γνωρίζουν, συμμετέχουν στη λεγόμενη γονοκτονία της Μεσογείου», σημειώνει στο «S» ο γνωστός σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος. Και προσθέτει: «Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι οι νόστιμοι μεζέδες που συχνά παραγγέλνουμε στα εστιατόρια και προέρχονται από γόνους, όπως καλαμαράκια, μαρίδες, αθερίνες κ.ά., είναι μια κακή συνήθεια, αλλά κυρίως απαγορευμένη. Οι γόνοι είναι τα νέα, μικρά ψάρια και θαλασσινά, που αλιεύονται παράνομα, μαγειρεύονται επίσης παράνομα και φτάνουν παράνομα στο τραπέζι μας, μιας και δεν έχουν φτάσει ακόμη σε αναπαραγωγική ηλικία κι έτσι το είδος τους θα κινδυνεύσει κάποια στιγμή να εξαφανιστεί».
ΜΑΧΗΤΙΚΟΣ. Ακόμη πιο μαχητικά μπαίνει στη μάχη και στην καμπάνια ο γνωστός σεφ Λευτέρης Λαζάρου, ο οποίος εδώ και χρόνια δίνει αγώνα προκειμένου τα μικρά θαλασσινά, οι γόνοι, να μην υπάρχουν στο εμπόριο, να μην μπαίνουν στις κουζίνες εστιατορίων και να μη φτάνουν ποτέ στο τραπέζι μας. «Πάνω από 30 χρόνια στο μαγαζί μου δεν μπαίνει γόνος και όπου μπορώ να μεταφέρω το μήνυμα αυτό, το κάνω. Τώρα θα το κάνουμε και πιο οργανωμένα, ώστε να γίνει το πρώτο βήμα για ολόκληρη την Ευρώπη. Το θέμα είναι πολύ μεγαλύτερο απ ό,τι νομίζουμε και πολύ πιο δύσκολο. Συντελείται εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας ένα έγκλημα εις βάρος της Μεσογείου, αλλά και εις βάρος μας. Οσο προτιμάμε να υπάρχουν στο τραπέζι μας γόνοι τόσο συμβάλλουμε στον αφανισμό των θαλασσινών και ψαριών. Αν συνεχίσουμε έτσι, σε λίγα χρόνια τα παιδιά μας θα βλέπουν το μπαρμπούνι μόνο σε φωτογραφία».
«Συναγερμός». Η Ευρωπαία επίτροπος Μαρία Δαμανάκη μίλησε στο «S» για την αναγκαιότητα να αλλάξουν οι Ελληνες καταναλωτές διατροφικές συνήθειες, αλλά κυρίως να γίνεται με μεγαλύτερη υπευθυνότητα το εμπόριο των θαλασσινών.
«Πολλά είδη απειλούνται με ολοκληρωτική εξαφάνιση. Ο πλούτος των θαλασσών μας βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Το 80% των ειδών της Μεσογείου υπεραλιεύονται. Η συγκεκριμένη πανευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης πραγματοποιείται από τις αρχές του χρόνου και έχει σκοπό να ενημερώσει τόσο τους παράγοντες του αλιευτικού κλάδου και του εμπορίου όσο και τους καταναλωτές για την ανάγκη να αλλάξουμε ορισμένες συγκεκριμένες, αλλά και σημαντικές πλευρές των μέχρι σήμερα διατροφικών μας συνηθειών. Είναι ανάγκη να το κάνουμε με υπευθυνότητα, για να μπορέσουμε ως κοινωνίες να εξασφαλίσουμε ένα αύριο με υγιείς θάλασσες, πλούσιες σε ψάρια και θαλασσινά, ικανές να θρέφουν εμάς και τα παιδιά μας με είδη πολύτιμα για την υγεία μας, αλλά και να είναι σε θέση να δίνουν δουλειά και εισόδημα στους ψαράδες και τις παράκτιες κοινωνίες μας».
Το μήνυμα και η διάκριση μαθητών
Εκδήλωση της καμπάνιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον της υπεραλίευσης πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολις, στο Γκάζι. Μετά την παρουσίαση των τριών πρεσβευτών, έγινε απονομή επαίνων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς του δικτύου «Teachers 4 Europe» της αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Βραβεύτηκαν 5 σχολεία από όλη τη χώρα, ένα εκ των οποίων ήταν η τάξη Γ1 από τα Ράλλεια Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία Πειραιά, για την οποία η κυρία Δαμανάκη σχολίασε ότι παρουσίασε μια εξαιρετική εργασία. Το έργο λεγόταν «Το δίλημμα του γόνου». Στη συνέχεια, οι καλεσμένοι δοκίμασαν σπεσιαλιτέ από τη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης ΕΠΑΣ-ΙΕΚ Αναβύσσου και περιηγήθηκαν στον χώρο όπου υπήρχαν περίπτερα καθώς και έκθεση φωτογραφίας του θαλάσσιου βιολόγου και φωτογράφου Γιάννη Ισαρη.