67000_emvoliasmoi
Περίεργα

Συνταξιούχος ισχυρίζεται ότι έχει κάνει… 11 δόσεις του εμβολίου - Tι του συνέβη

Στη χώρα διενεργείται έρευνα για να διαπιστωθεί πώς κατάφερε ο Μαντάλ, που ζει με την οικογένειά του στην περιοχή Μαντχεπούρα, να κάνει τόσο πολλές δόσεις του εμβολίου.

Έντεκα δόσεις εμβολίου κατά του κοροναϊού χορηγήθηκαν σε 65χρονο συνταξιούχο ταχυδρόμο στην Ινδία.

Μάλιστα ο Μπραχμντέο Μαντάλ δήλωσε ότι τα εμβόλια τον βοήθησαν να απαλλαγεί από διάφορους πόνους και να «μείνει υγιής». Υποστηρίζει ότι δεν είχε την παραμικρή παρενέργεια.

Ο Μαντάλ σταμάτησε τελικά να εμβολιάζεται μετά και από την… δωδέκατη δόση, την οποία υποστηρίζει ότι έκανε την περασμένη εβδομάδα.

Στη χώρα διενεργείται έρευνα για να διαπιστωθεί πώς κατάφερε ο Μαντάλ, που ζει με την οικογένειά του στην περιοχή Μαντχεπούρα, να κάνει τόσο πολλές δόσεις του εμβολίου.

«Ήδη έχουμε βρει αποδείξεις ότι έχει κάνει οκτώ δόσεις σε τέσσερα εμβολιαστικά κέντρα», δήλωσε στο BBC ο Αμαρέντρα Πεατάπ Σαχί, γιατρός της επαρχίας.

Το ινδικό πρόγραμμα εμβολιασμού

Από την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα στις 16 Ιανουαρίου του 2021, η Ινδία χορηγεί κυρίως δύο σκευάσματα που παράγονται στην επικράτειά της, το Covishield και το Covaxin. Οι δύο δόσεις των εμβολίων χορηγούνται σε απόσταση που κυμαίνεται από τις 12-16 έως τις 4-6 εβδομάδες αντιστοίχως.

Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, ενώ πάνω από 90.000 εμβολιαστικά κέντρα, κυρίως κρατικά, προσφέρουν τις πολύτιμες δόσεις στον πληθυσμό.

Ανάμεσά τους και εμβολιαστικά κέντρα στα οποία οι πολίτες μπορούν να προσέλθουν χωρίς να απαιτείται να έχουν κλείσει πρώτα ραντεβού, αλλά θα πρέπει να παρουσιάσουν κατά την έλευσή τους επίσημα έγγραφα ταυτοποίησης.

Τα στοιχεία που συλλέγονται από τα εμβολιαστικά κέντρα, στη συνέχεια αναρτώνται στην ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει η χώρα για αυτό το σκοπό, την CoWin.

Σύγχυση για το «κατόρθωμα» του Μαντάλ

Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα των αρχών, ο Μαντάλ κατάφερε να κάνει «δυο δόσεις μέσα σε μισή ώρα», ενώ καθένα από αυτά τα εμβόλια «καταχωρήθηκε στην πλατφόρμα».

«Έχουμε σοκαριστεί που μπόρεσε να συμβεί κάτι τέτοιο. Φαίνεται πως υπάρχει κάποιο λάθος στην πλατφόρμα. Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να δούμε αν υπήρξε αμέλεια εκ μέρους του προσωπικού των εμβολιαστικών κέντρων».

Ο ειδικός σε ζητήματα δημόσιας υγείας, Τσαντρακάντ Λαχαρίγια, δήλωσε στο BBC ότι «ο μόνος τρόπος» που θα μπορούσε να συμβεί αυτό, είναι αν τα δεδομένα εμβολιασμού αναρτούνται στην πλατφόρμα με μεγάλη καθυστέρηση.

«Όμως ακόμη κι αν ισχύει αυτό, απορώ πώς γίνεται να μην τον είχαν εντοπίσει μετά από τόσο πολλές δόσεις και σε τόσο μεγάλο διάστημα».


«Όλο και κάτι ξέρω για τις αρρώστιες»

Ο Μαντάλ, που είχε κρατήσει λεπτομερείς σημειώσεις με τις ημερομηνίες και τα εμβολιαστικά κέντρα, ισχυρίζεται ότι έλαβε 11 δόσεις του εμβολίου στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Δεκέμβριο.

Δήλωσε στο BBC ότι επισκέφθηκε πολλά διαφορετικά εμβολιαστικά κέντρα, ακόμη και σε διαφορετικές διοικητικές περιφέρειες, ένα εκ των οποίων απείχε 100 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας του, για να εξασφαλίσει τις δόσεις. Χρησιμοποίησε διαφορετικά έγγραφα ταυτοποίησης για να εγγραφεί στο καθένα.

Ο Μαντάλ δήλωσε επίσης ότι «έδινε γιατροσόφια» πριν γίνει ταχυδρόμος, οπότε «όλο και κάτι ξέρει για τις αρρώστιες».

«Μετά τα εμβόλια εξαφανίστηκαν οι πόνοι που είχα στο σώμα μου. Παλιά με πονούσε το γόνατό μου και περπατούσα με μπαστούνι. Τώρα δεν το χρειάζομαι. Είμαι μια χαρά».


Λογική η απουσία παρενεργειών

Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες του εμβολίου περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, εξάντληση και μυϊκούς πόνους. Σε σπάνιες περιπτώσεις, εμφανίζονται σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.

«Συνήθως αυτές οι αντιδράσεις εμφανίζονται μετά την πρώτη και τη δεύτερη δόση», παρατηρεί ο Λαχαρίγια. «Οι πολλαπλές δόσεις αυτών των εμβολίων δεν πρέπει να είναι βλαβερές, καθώς ήδη έχουν δημιουργηθεί αντισώματα και τα συστατικά των εμβολίων είναι ασφαλή».

Περίπου το 65% του ενήλικου πληθυσμού της Ινδίας έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, ενώ περίπου το 91% έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου.

Οι αριθμοί είναι μικρότεροι στο Μπιχάρ: το 36% των ενηλίκων έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, ενώ περίπου το 49% έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση.