Απίστευτο και όμως αληθινό! Ένα σκουλήκι ηλικίας 46.000 ετών… αναγεννήθηκε από τον πάγο της Σιβηρίας και μάλιστα, άρχισε να γεννάει.

Το μικροσκοπικό σκουλήκι βρέθηκε στην... κατάψυξη από τους επιστήμονες μετά από σχεδόν πέντε δεκαετίες στον πάγο, αλλά όταν αναβίωσε οι επιστήμονες έμειναν άναυδοι.

Μόλις το επανέφεραν στη ζωή άρχισε να γεννάει μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται παρθενογένεση, επειδή δεν χρειάζεται σύντροφο.

Διαβάστε ακόμα: Ιταλία: Θαλάσσιο σκουλήκι με τεράστια μάτια που λειτουργούν ως μυστική γλώσσα

Το σκουλήκι θεωρείται ότι πέρασε αυτά τα χρόνια αδρανής σε μια κατάσταση που ονομάζεται κρυπτοβίωση. Σημειώνεται πως η κρυπτοβίωση μπορεί να διαρκέσει για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα και κατά τη διάρκειά της όλες οι μεταβολικές διεργασίες παγώνουν, συμπεριλαμβανομένου αυτού που έχει περιγραφεί από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης ως «αναπαραγωγή, ανάπτυξη και επιδιόρθωση».

Ancient worms revived after 46,000 years in the Siberian permafrost

Το σκουλήκι κρίθηκε ότι ανήκει σε ένα ''μη περιγραφόμενο είδος''

Το σκουλήκι κρίθηκε ότι ανήκει σε ένα «μη περιγραφόμενο είδος» μετά την αλληλουχία του γονιδιώματός του, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Genetics.

Οι Plectus murrayi και Tylenchus polyhypnus συνήθιζαν να αναβιώνουν από βρύα μετά από μερικές δεκάδες χρόνια, αναφέρει το Live Science, αλλά το νέο είδος - στο οποίο δόθηκε το όνομα Panagrolaimus kolymaensis - ήταν αδρανές για χιλιάδες χρόνια περισσότερο.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν χιλιάδες δείγματα τέτοιων σκουληκιών που ζουν σε περιβάλλοντα όπως οι ωκεάνιες τάφροι και τα ηφαιστειακά εδάφη, σύμφωνα με τη βιολόγο βαθιάς θάλασσας Holly Bik.