Η λήψη των βιταμινών γίνεται μέσω μιας υγιούς και σωστής διατροφής και σε ιδιαίτερες περιπτώσεις μέσω συμπληρωμάτων. Διαβάστε, λοιπόν, παρακάτω, το «γιατί» και το «που» της κάθε βιταμίνης.

Οι βιταμίνες είναι στοιχεία, απαραίτητα για το σώμα και την ομαλή, ισορροπημένη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού.

Είναι όλες απαραίτητες και όλες εξυπηρετούν κάποιο ρόλο στο πολύπλοκο εργοστάσιο που είναι ο οργανισμός, αλλά μερικές από αυτές είναι ελαφρώς πιο σημαντικές, δεδομένου ότι η έλλειψή τους μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.

Οι 13 βασικότερες βιταμίνες είναι οι εξής: A, C, D, E, K και οι Β βιταμίνες, θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3), παντοθενικό οξύ (Β5), πυριδοξίνη (Β6), βιοτίνη (Β7), φολικό οξύ (Β9) και η κοβαλαμίνη (Β12).

Οι βιταμίνες A, D, E και K αποθηκεύονται στους λιπαρούς ιστούς του σώματος, ενώ οι υπόλοιπες είναι υδατοδιαλυτές και γι’ αυτό η τακτική αναπλήρωσή τους είναι σημαντική, καθώς αποβάλλονται από το σώμα μέσα από τα ούρα, με μοναδική εξαίρεση τη Β12 η οποία, είναι μεν υδατοδιαλυτή, αλλά αποθηκεύεται στο συκώτι.

Η λήψη όλων αυτών των βιταμινών γίνεται μέσω μιας υγιούς και σωστής διατροφής και σε ιδιαίτερες περιπτώσεις μέσω συμπληρωμάτων. Διαβάστε, λοιπόν, παρακάτω, το «γιατί» και το «που» της κάθε βιταμίνης:

Βιταμίνη A

Η βιταμίνη Α, είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των κυττάρων, τη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος, νυχιών, ούλων, αδένων, οστών και δοντιών. Προστατεύει την υγεία των ματιών, ενώ πιθανώς συνδέεται και με την αντικαρκινική προστασία των πνευμόνων. Η βιταμίνη βρίσκεται πλούσια στο σολομό, τον κρόκο του αυγού και στα ενισχυμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D, συνδράμει στην απορρόφηση του ασβεστίου και συνεισφέρει στα γερά δόντια και δυνατά κόκαλα. Θα τη βρείτε στο ενισχυμένο γάλα, στο βούτυρο, στους κρόκους των αυγών, στα λιπαρά ψάρια, στο μουρουνέλαιο και στην ... ηλιοθεραπεία (παράγεται από το σώμα κατά την έκθεσή του στον ήλιο).

Βιταμίνη E

Η βιταμίνη Ε είναι σημαντικό αντιοξειδωτικό, γι’ αυτό και διατηρεί την υγεία των μυών, των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των λιπαρών οξέων στο σώμα. Θα τη βρείτε στα αυγά, τη μαργαρίνη, τους ξηρούς καρπούς, το φυτικό λάδι και τα ενισχυμένα δημητριακά.

Βιταμίνη K

Η βιταμίνη Κ είναι σημαίνουσας σημασίας για τη σωστή θρόμβωση του αίματος και θα τη βρείτε στο σπανάκι, το μπρόκολο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και το συκώτι.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C, σαν ισχυρό αντιοξειδωτικό, δυναμώνει τα τείχη των αιμοφόρων αγγείων, φροντίζει για την επούλωση των πληγών, την απορρόφηση του σιδήρου, προστατεύει από την αθηροσκλήρωση και τονώνει το ανοσοποιητικό. Θα τη βρείτε στα εσπεριδοειδή, το πεπόνι, τα μούρα, τις πιπεριές, το μπρόκολο και τις πατάτες και γενικά στα περισσότερα λαχανικά και φρούτα.

Θειαμίνη (B1)

Η Β1 βοηθάει στο μεταβολισμό της ενέργειας, στην αποδοτικότητα του πεπτικού, στην ισορροπημένη όρεξη και λειτουργία του νευρικού συστήματος. Θα τη βρείτε στο χοιρινό, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τα ενισχυμένα δημητριακά.

Ριβοφλαβίνη (B2)

Η Β2 συνδράμει στο μεταβολισμό, στη λειτουργία των επινεφριδίων, στην καλή όραση και το λαμπερό δέρμα. Θα τη βρείτε σε όλους τους σπόρους, το καθαρό κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα ωμά μανιτάρια.

Νιασίνη (Β3)

Η Β3, επίσης, μεταβολίζει την ενέργεια, ενισχύει την ανάπτυξη, ενώ σε μεγάλες ποσότητες μπορεί και ρίχνει την κακή χοληστερίνη. Θα τη βρείτε στο άπαχο κρέας, το κοτόπουλο, τα θαλασσινά, το γάλα, τα αυγά, τα όσπρια και τα δημητριακά.

Παντοθενικό οξύ (B5)

Η Β5 συμβάλει και αυτή στο μεταβολισμό της ενέργειας, διατηρεί σε ισορροπία το ζάχαρο στο αίμα, βοηθάει στη σύνθεση των αντισωμάτων, της χοληστερίνης, της αιμοσφαιρίνης και των ορμονών και βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις τροφές.

Πυριδοξίνη (B6)

Η Β6 παίζει ρόλο στο μεταβολισμό της πρωτεΐνης και των υδατανθράκων, στην απελευθέρωση της ενέργειας, στη σωστή λειτουργία των νεύρων και της σύνθεσης των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Θα τη βρείτε στο κρέας, τα ψάρια, το κοτόπουλο, τους σπόρους, τις μπανάνες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τις πατάτες και τη σόγια.

Βιοτίνη (B7)

Η Β7 είναι σημαντική για το μεταβολισμό της ενέργειας και βρίσκεται στους κρόκους των αυγών, τη σόγια, την ολική άλεση και τους ξηρούς καρπούς.

Φολικό οξύ (B9)

Το φολικό οξύ είναι απαραίτητο για την δημιουργία του DNA και RNA, των ερυθρών αιμοσφαιρίων και συγκεκριμένων αμινοξέων, ενώ είναι επίσης σημαντικό για τις γυναίκες και την πρόληψη προβλημάτων κατά των τοκετό. Θα το βρείτε στο συκώτι, τα πράσινα λαχανικά με φύλλα, τα σπαράγγια, το χυμό πορτοκαλιού, το αβοκάντο και τα όσπρια.

Κοβαλαμίνη (B12)

Η Β12 χρειάζεται για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, του DNA, του RNA και της μυελίνης και θα τη βρείτε σε όλα τα ζωικά προϊόντα.