Oι 25 καθημερινές συνήθειες για να γινόμαστε πιο έξυπνοι
Διαβάστε ποιες είναι
Είναι, άραγε, τόσο δύσκολο το να βελτιώνουμε διαρκώς τον τρόπο που σκεπτόμαστε; Απαιτείται υπερβολικά πολύς χρόνος και αφοσίωση, ώστε να διευρύνουμε την ακρίβεια και ευελιξία της σκέψης μας;
Αυτοί είναι 25 εύκολοι και απλοί τρόποί, που μπορούμε όλοι να εντάξουμε στην πραγματικότητα μας, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να γινόμαστε όλο και πιο έξυπνοι, μέρα με τη μέρα.
Σας τους παρουσιάζουμε:
1. Δέκα ιδέες κάθε πρωί
Επικεντρώστε την σκέψη σας, όπου εσείς θέλετε: σκεφθείτε τρόπους να μειωθεί η παγκόσμια φτώχεια ή η ανεργία της χώρας σας, ή απλώς αναζητήστε λύση σε κάποιο πρόβλημα της καθημερινότητας σας. Ή προχωρήστε στο μυαλό σας μια ιδέα για κάποιο σενάριο, για παράδειγμα. Το σημαντικό δεν είναι το με ποιο ακριβώς θέμα θα ασχοληθείτε, αλλά το γεγονός πως το μυαλό σας βρίσκεται σε λειτουργία και επομένως «γυμνάζεται». Εξάλλου, ποιος ξέρει που μπορεί να οδηγήσει εν τέλει η ιδέα σας;
2. Να διαβάζετε την εφημερίδα το πρωί
Η ανάγνωση της εφημερίδας το πρωί σας προσφέρει μια τελείως διαφορετική πρόσληψη και θέαση της πραγματικότητας και των όσων λαμβάνουν χώρα ανά τον πλανήτη. Μαθαίνετε να σχηματίζετε την δική σας άποψη και να εντοπίζετε τις συνδέσεις που πιθανόν υπάρχουν, ανάμεσα σε πράγματα, καταστάσεις και ειδήσεις που ίσως προηγουμένως να αγνοούσατε. Πέραν αυτού, έχετε και περισσότερα θέματα για να συζητήσετε με τους φίλους σας ή για να ξεκινήσετε συζητήσεις σε πάρτι.
3. Παίξτε τον συνήγορο του διαβόλου
Πάνω σε μία είδηση ή κάποιο νέο που μόλις μάθατε, αναπτύξτε μια ξεχωριστή άποψη, που ποτέ δεν θα σας ερχόταν στο μυαλό ως πρώτη αντίδραση. Προσπαθήστε να την υποστηρίξετε με στοιχεία, κοιτάχτε την όλη κατάσταση πιο σφαιρικά και να είστε ανοιχτοί στην πιθανότητα να καταλήξετε όντως να ασπαστείτε την ιδέα που πρωτύτερα σας έμοιαζε λάθος. Αν το επαναλαμβάνετε καθημερινά, θα είναι όλο και πιο εύκολο για σας να σκέφτεστε πέρα από τα προκαθορισμένα στεγανά και να διευρύνετε την κατανόηση σας. Ακόμη, προσπαθήστε να διαβάσετε και να αξιολογήσετε κείμενα αρθρογραφίας. Θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τον τρόπο που άλλοι άνθρωποι διαμορφώνουν τα επιχειρήματα τους και εκφράζουν τις απόψεις τους.
4. Διαβάστε ένα κεφάλαιο ενός βιβλίου (μυθοπλασίας ή μη)
Βάλτε στόχο να διαβάζετε ένα βιβλίο την εβδομάδα. Πάντα, στη διάρκεια της εβδομάδας, μπορείτε να βρίσκετε χρόνο για διάβασμα- είτε στις στιγμές χαλάρωσης σας, είτε περιμένετε σε κάποια ουρά. Στο διαδίκτυο υπάρχουν και κοινότητες αναγνωστών όπως το Goodreads, που θα σας επιτρέπουν να κρατάτε έναν «λογαριασμό» των όσων έχετε διαβάσει και να βρίσκεστε σε επικοινωνία με άλλους αναγνώστες. Τα βιβλία μυθοπλασίας βοηθούν στην κατανόηση χαρακτήρων και την εμβάθυνση σε άλλους τρόπους σκέψης, ενώ τα μη μυθοπλαστικά βιβλία μας εισάγουν σε άλλα θέματα, επιστημών ή γενικών γνώσεων.
5. Αντί να δείτε τηλεόραση, προτιμήστε εκπαιδευτικά βίντεο
Κάποιες φορές, είναι πολύ πιο ευχάριστο να παρακολουθείτε ντοκιμαντέρ και βίντεο σχετικά με θέματα που σας ενδιαφέρουν, από το να διαβάζετε για αυτά και, σε αυτή την περίπτωση εξίσου, έχετε πολλά να μάθετε από τις εμπειρίες, ιστορίες και απόψεις άλλων ανθρώπων. Μπορείτε για παράδειγμα να παρακολουθήσετε ομιλίες από τα TED που διεξάγονται σε όλο τον κόσμο, να δείτε κάποιο βίντεο στο Youtube, σε βίντεο που φροντίζουν ώστε οι πληροφορίες να σας προσφέρονται με τρόπο ευχάριστο.
6. Ακολουθήστε άτομα που «έχουν κάτι να πουν»
Ακολουθείστε άτομα που βρίσκετε ενδιαφέροντα τα όσα έχουν κατά καιρούς να πουν, στα κοινωνικά δίκτυα και σας ενδιαφέρει η άποψη τους. Με αυτό τον τρόπο, θα έχετε πάντα άμεση πρόσβαση σε οτιδήποτε ενδιαφέρον λαμβάνει χώρα, ενώ μπορείτε να κάνετε αντίστοιχες εγγραφές «συνδρομής» σε ειδησεογραφικά Μέσα, σελίδες αφιερωμένες στην τεχνολογία και τις επιστήμες, κ.ο.κ.
7. Αξιοποιήστε τις πηγές γνώσεων του Διαδικτύου
Κάθε μέρα, περιηγηθείτε σε ιστοτόπους και πλατφόρμες όπως το Quora, το Stack Overflow, εξειδικευμένα blogs και άλλες σελίδες που θα ικανοποιήσουν την δίψα σας για γνώση. Είναι μια εξαιρετικά απλή συνήθεια, εύκολη, γιατί άλλοι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τις γνώσεις τους μαζί σας και να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα που είχατε- και εκείνα που είχατε και δεν το ξέρατε. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βρείτε τα ζητήματα και τις σελίδες που πραγματικά σας ενδιαφέρουν και μπορείτε, μάλιστα, να αποθηκεύετε όσα τυχόν σας αγγίζουν παραπάνω ή δεν μπορέσατε να τους αφιερώσετε τον χρόνο που θα θέλατε και να τα συνεχίσετε το βράδυ, πριν κοιμηθείτε.
8. Μοιραστείτε τα όσα μάθατε με άλλους
Εάν βρείτε κάποιον με τον οποίον μπορείτε να μοιραστείτε τις γνώσεις σας και, ακόμη καλύτερα, να συγκρίνετε τις απόψεις σας, είναι σίγουρο πως από την διαδικασία αυτοί και οι δύο θα βγείτε κερδισμένοι. Επίσης, όταν βρίσκεστε σε σημείο να μπορείτε να εξηγήσετε σε ικανοποιητικό βαθμό τις ιδέες σας σε κάποιον άλλον, πάνω σε κάποιο θέμα, σημαίνει πως έχετε πλήρη κατανόηση του περί τίνος πρόκειται. Μπορείτε να μοιραστείτε τις γνώσεις, τις απόψεις και τις ανησυχίες σας ακόμη και με έμμεσο τρόπο, μέσω Διαδικτύου, με άτομα που βρίσκονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Με αυτό τον τρόπο, έρχεστε σε επικοινωνία με άλλους και θέτετε ζητήματα στα οποία οι άνθρωποι θα ελληλεπιδράσουν.
9. Κάντε δύο «To Do” λίστες
Στην πρώτη, θα σημειώνετε τα πράγματα που σχετίζονται με την δουλειά σας και τις διάφορες δεξιότητες που θέλετε να αναπτύξετε τώρα. Με υπηρεσίες όπως η Google Docs, μπορείτε να καταγράφετε τα όσα θέλετε να κάνετε, να μάθετε, να διεκπεραιώσετε. Σημειώστε τον τρόπο που θέλετε να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα και αφοσιωθείτε σε αυτό, προοδευτικά.
Στην δεύτερη, πρέπει να βάζετε μακροπρόθεσμους στόχους, προς τους οποίους θα κατευθυνθείτε με μικρά, σταδιακά βήματα. Καταγράψτε τα πρώτα βήματα που θα σας επιτρέπουν κάθε φορά να βρίσκεστε σε προοδευτική πορεία και συνεχίστε με την ίδια τακτική
10. Κάντε μια «I Did» λίστα
Στο τέλος της κάθε ημέρας, σημειώστε τα όσα πραγματοποιήσατε. Αυτή είναι μια μέθοδος που θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα για όλα όσα έχετε διεκπεραιώσει και κυρίως τους μικρούς στόχους που έχετε επιτύχει- ειδικά αν νιώθατε απογοητευμένοι, για κάποιο λόγο. Επίσης, θα σας προσφέρει μια πιο ρεαλιστική εικόνα του πόσο παραγωγικοί όντως ήσασταν και θα σας βοηθήσουν να επανασχεδιάσετε την λίστα των όσων σκοπεύετε να κάνετε την επόμενη ημέρα, με τρόπο που θα σας βοηθήσει να αποδώσετε περισσότερο.
11. Ξεκινήστε μια λίστα των όσων σταματάτε να κάνετε
Όπως λέει ο δισεκατομμυριούχος Warren Buffett: «Η διαφορά μεταξύ των επιτυχημένων και των πολύ επιτυχημένων ανθρώπων είναι πως οι πολύ επιτυχημένοι λένε όχι σχεδόν στα πάντα». Σπάστε τις παλιές σας συνήθειες, ώστε να δημιουργήσετε χώρο και χρόνο για άλλες, που θα σας ωφελήσουν περισσότερο. Αναλογιστείτε όλους τους τρόπους που ξοδεύετε άσκοπα τον χρόνο σας και αντιμετωπίστε τους.
12. Καταγράψτε τα όσα μάθατε
Μην ξεχνάτε να τα καταγράφετε τα όσα νέα έχουν προστεθεί στις γνώσεις σας. Αυτός δεν είναι μόνο ένας πραγματικά λειτουργικός τρόπος ώστε να έχετε μια πλήρη επίγνωση του πόσα έχετε πραγματικά μάθει, και πότε, αλλά είναι και ένας καλός τρόπος να ενθαρρύνετε τον εαυτός σας, ώστε να συνεχίσει, βλέποντας τα όσα έχετε ήδη επιτύχει. Να θυμάστε: Θα θέλετε να μάθετε περισσότερα, αν στο τέλος της ημέρας ξέρετε πως θα πρέπει να γράψετε τα όσα μάθατε.
13. Φροντίστε το μυαλό σας
Η καθημερινή άσκηση, όπως το τρέξιμο για παράδειγμα, είναι ο τρόπος να εξασφαλίσετε την καλή λειτουργία του μυαλού σας και να διατηρείστε σε φόρμα, όχι μόνο σωματικά αλλά και νοητικά. Επίσης, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να αναλογιστείτε τα όσα πιθανόν σας απασχολούν ή να επιτρέψετε στον οργανισμό σας να απορροφήσει τις νέες πληροφορίες.
14. Παρακολουθήστε διαδικτυακά μαθήματα
Τα περισσότερα πανεπιστήμια του κόσμου, πλέον, προσφέρουν μαθήματα που μπορείτε να παρακολουθήσετε διαδικτυακά. Διασφαλίστε πως δεν θα υπεφορτώσετε το πρόγραμμα σας- αντιθέτως, διαλέχτε κάποια που πιστεύετε πως πραγματικά σας ενδιαφέρουν και αφοσιωθείτε σε αυτά.
15. Μιλήστε με κάποιον που έχει να σας «δώσει»
Ακόμη και αν πρόκειται για κάποιον άγνωστο, μην διστάσετε να τον πλησιάσετε. Ρωτήστε για ό,τι είναι αυτό που σας κέντρισε την προσοχή- για τα ενδιαφέροντα του, για παράδειγμα, και τον τρόπο που εκείνος τα ανακάλυψε. Την άποψη του για κάποιο ζήτημα που σας απασχολεί. Πολύ συχνά, μαθαίνουμε περισσότερα από άτομα τα οποία δεν γνωρίζουμε.
16. Συναναστραφείτε ανθρώπους που είναι πιο έξυπνοι από εσάς
Περάστε όσο πιο πολύ χρόνο γίνεται με έξυπνους ανθρώπους. Καθημερινά, θα πρέπει να προσπαθείτε να πιείτε έναν καφέ ή να πάτε μία βόλτα, με κάποιον που πραγματικά σας εμπνέει. Να είστε ανοιχτοί και πρόθυμοι στο να μάθετε. Κάντε όλες τις ερωτήσεις που πιθανόν σας απασχολούν. Αν περιστρέφεστε διαρκώς από άτομα που έχουν περισσότερες γνώσεις από εσάς, δεν έχετε επιλογή: θα μαθαίνετε συνεχώς καινούρια πράγματα.
17. Αφήστε τις απορίες σας να σας οδηγήσουν
Αν δείτε, ακούσετε ή διαβάσετε κάτι πραγματικά ενδιαφέρον, μην το αφήσετε έτσι. Είναι μια ευκαιρία που ξεπροβάλλει αποκλεσιτικά για εσάς. Ακολουθήστε την απορία σας, μην σταματήσετε αν δεν ικανοποιήσετε πλήρως την περιέργεια σας, μέχρι να δοθούν όλες οι απαντήσεις στις απορίες σας.
18. Εκμεταλλευτείτε τις εφαρμογές που προσφέρονται
Για παράδειγμα, κάποιες από τις εφαρμογές που σας βοηθάνε να εμπλουτίζετε το λεξιλόγιο σας- υπάρχουν πολλές που προσφέρονται δωρεάν. Αυτές θα σας βοηθήσουν όχι μόνο να γίνετε πιο ανταγωνιστικοί σε ανάλογα διαγωνίσματα ή εξετάσεις- ξένων γλωσσών περιλαμβανομένων- αλλά και να μπορείτε να δομήσετε αρτιότερα τις απαντήσεις σας, σε καθημερινούς διαλόγους. Βάλτε κάποιον στόχο: για παράδειγμα, να μαθαίνετε δέκα καινούριες λέξεις κάθε ημέρα.
19. Κάντε κάτι πραγματικά τρομαχτικό
Λένε πως γινόμαστε σοφότεροι, όταν βρισκόμαστε εκτός της ζώνης άνεσης και ασφαλείας μας και εκθέτουμε τον εαυτό μας σε νέες εμπειρίες. Κάθε ημέρα, σπρώξτε τον εαυτό σας λίγο παραπάνω. Κάντε πράγματα που προηγουμένως σας φόβιζαν: αν για παράδειγμα, σας αγχώνει το να μιλάτε δημοσίως, καταπολεμήστε το, προοδευτικά. Φυσικά, αυτό ισχύει σε ό,τι τυχόν μας δυσκολεύει: οι φόβοι είναι για να ξεπερνιούνται.
20. Εξερευνήστε νέες περιοχές
Αν δεν μπορείτε να ταξιδεύετε συχνά, τουλάχιστον προσπαθήστε να βρίσκετε νέες ασχολίες και να επισκέπτεστε νέες τοποθεσίες, στην περιοχή που μένετε. Θα συναντήσετε διαφορετικούς ανθρώπους, θα μάθετε νέα πράγματα, θα αντιμετωπίσετε πράγματα που προηγουμένως πιθανότατα αγνοούσατε και, σίγουρα, θα καταλάβετε κάτι νέο σχετικά με τον κόσμο. Είναι κάτι πολύ πιο δημιουργικό από το να κάθεστε σπίτι σας και να βλέπετε τηλεόραση.
21. Παίξτε παιχνίδια που σας κάνουν έξυπνους.
Σκάκι, Scrabble, σταυρόλεξα. Διευρύνετε τις γνώσεις σας και βελτιώστε τρόπο σκέψης σας, όσο και τα όρια της αντίληψης σας. Βάλτε προκλήσεις στον εαυτό σας, όταν ασχολείστε με τέτοια παιχνίδια και καταγράψτε το πόσο βελτιώνεστε κάθε φορά- θα σας βοηθήσει να παραμείνετε ενθουσιασμένοι.
22. Εξασφαλίστε χρόνο για… τίποτα
Είναι και αυτό απαραίτητο. Πολλές φορές, το να μην κάνετε απολύτως τίποτα και να απολαμβάνετε απλώς όλη την ησυχία που κατά τη διάρκεια της ημέρας σας λείπει, είναι ο καλύτερος τρόπος να αναλογιστείτε όλα όσα πραγματικά σας ενδιαφέρουν, να πάρετε αποφάσεις και να εφοδιαστείτε με ενέργεια για την επόμενη ημέρα.
23. Αρχίστε ένα δημιουργικό χόμπι
Αν έχετε μια πραγματικά δημιουργική ασχολία, η οποία θα καταλαμβάνει χρόνο σε κάθε ημέρα της εβδομάδας, μπορείτε να μαθαίνετε καθημερινά πράγματα, μέσα από αυτήν. Για παράδειγμα, ασχοληθείτε με την μουσική και θέστε στόχους στον εαυτό σας, για να δείτε κατά πόσο βελτιώνεστε. Τώρα που έφτασε το καλοκαίρι, μπορείτε να ασχοληθείτε με το ψάρεμα ή εναλλακτικά γράψτε μερικές σελίδες ακόμη στο μυθιστόρημα που έχετε ξεκινήσει, βάλτε στόχο να μάθετε μια γλώσσα προγραμματισμού- υπάρχουν τόσα χόμπι που η ενασχόληση σας μαζί τους, θα σας ωφελήσει πραγματικά.
24. Εφαρμόστε όσα μαθαίνετε
Ενσωματώστε τα όσα μαθαίνετε- από την ενασχόληση σας με κάποιο χόμπι, για παράδειγμα- στην καθημερινή σας ζωή, όσο συχνότερα γίνεται.
25. Γυμναστείτε και τρώτε υγιεινά
Αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και τα βαριά γεύματα- αντιθέτως, αθληθείτε και προσφέρετε στον εαυτό σας όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται. Μην ξεχνάτε να πηγαίνετε μια βόλτα, όταν χρειάζεται και αν θυμάστε πως μεγάλοι διανοητές, όπως ο Γκάντι και ο Δαρβίνος ήταν γνωστοί για τις μεγάλες βόλτες που έκαναν.