Ίσως αποτύχατε να κλείσετε μια συμφωνία στην οποία βασίζατε πολλά, ή πάλι δεν προλάβατε την προθεσμία που είχατε θέσει οι ίδιοι στον εαυτό σας, αναφέρει σε δημοσίευμα το Forbes. Ίσως, από την άλλη, δεν είχατε την επίδοση που θέλατε σε κάποια εξέταση, ή γενικά οι προσπάθειες σας, όσο αφοσιωμένοι και αν πιστεύετε πως είστε, δεν βλέπετε να αποδίδουν.

Όπως και να’ χει, το να επιτρέψετε στον εαυτό σας να εισέλθει σε μια φάση αυτολύπησης, είναι το μόνο που σίγουρα δεν θα σας βοηθήσει να τα καταφέρετε καλύτερα την επόμενη φορά. Αντιθέτως, το να χαραμίζετε τον χρόνο σας, με το να είστε στεναχωρημένοι, απογοητευμένοι και να μένετε άπραγοι, κάνει την πιθανότητα να ξεπεράσετε την όποια αντιξοότητα, να φαντάζει όλο και πιο μακρινή.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η πρόοδος που έχει γίνει στον τομέα της εξερεύνησης του ψυχισμού του ανθρώπου εκφράζεται και σε επιστημονικούς τομείς που έχουν ως αντικείμενο την υποστήριξη του ανθρώπου στα ζητήματα της καθημερινότητας- για παράδειγμα, η κοινωνική νοημοσύνη και η συναισθηματική νοημοσύνη.

Η διαρκής πρόοδος των επιστημών αυτών σε όλο και περισσότερους τομείς της καθημερινής ζωής και η απήχηση τους παγκοσμίως αποδεικνύουν πως, όταν οι άνθρωποι επιτρέπουν στον εαυτό τους να ξοδεύει δυνάμεις και χρόνο σε απραξία, λόγω μιας αποτυχίας ή δυσκολίας που προέκυψε, τότε φαντάζει όλο και πιο δύσκολο να αγγίξουν την επιτυχία που επιθυμούν.

Στην πραγματικότητα, οι συναισθηματικά και νοητικά δυνατοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τις αναπόφευκτες δυσκολίες της ζωής προς όφελος τους, προκειμένου να βελτιωθούν.

Σας παρουσιάζουμε τους εννιά τρόπους που το καταφέρνουν:

1. Αντιμετωπίζουν τα συναισθήματα τους

Επιτρέπουν στον εαυτό τους να βιώνει και αρνητικά συναισθήματα όπως θλίψη, απογοήτευση, θυμό, μοναξιά. Δεν αποφεύγουν την αναμέτρηση με τα συναισθήματα τους, προβάλλοντας δικαιολογίες, σχετικά με το κατά πόσο είναι δίκαιο να συμβαίνει κάτι άσχημο σε αυτούς, για παράδειγμα, ή πείθοντας τον εαυτό τους πως έχει υποφέρει περισσότερο από τους γύρω του.

Αντί να κρύβονται από τον εαυτό τους και να διστάζουν να αναμετρηθούν με την πραγματικότητα, ξέρουν πως ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουν μια δυσκολία, είναι το να σταθούν απέναντι της, να την κατανοήσουν ειλικρινώς και να κάνουν οι ίδιοι ό,τι χρειάζεται προκειμένου να την ξεπεράσουν.

2. Αναγνωρίζουν τα προειδοποιητικά σημάδια μιας υπερβολικά καθοδικής πορείας

Δεν λένε άδικα πως εξαρτάται από το πώς οι ίδιοι βλέπουμε το ποτήρι: μισοάδειο ή μισογεμάτο;

Είναι δεδομένο πως όταν εστιάζουμε την προσοχή μας στα όσα αρνητικά συμβαίνουν γύρω μας, παραβλέποντας τα τυχόν θετικά και την πιθανή ικανοποίηση που μπορούν αυτά να μας προσφέρουν, τότε και στις σκέψεις μας αντίστοιχα θα επικρατήσει η απογοήτευση, η θλίψη και η αρνητική ενέργεια.

Το αποτέλεσμα των πολλών αρνητικών σκέψεων που κατακλύζουν το μυαλό μας, επηρεάζει και την γενικότερη ψυχολογία και συμπεριφορά μας. Ακόμη περισσότερο, ο συνδυασμός των αρνητικών σκέψεων και της απραξίας μας κάνει ακόμη περισσότερο να βρισκόμαστε σε μία φάση αυτολύπησης του εαυτού μας, που μόνο καλό δεν μας κάνει.

Πρέπει να αναγνωρίζουμε πότε βρισκόμαστε σε κίνδυνο να καταλήξουμε να εστιάζουμε σε υπερβολικό βαθμό στα κακώς κείμενα της ζωής μας και να δρούμε με τέτοιο τρόπο που θα μας αποτρέψει από το να αρκεστούμε σε μια ζωή γεμάτη τύψεις και έγνοιες.

3. Αμφισβητούν τις αντιλήψεις τους

Οι πεποιθήσεις μας και η συναισθηματική μας κατάσταση επηρεάζουν τον τρόπο που προσλαμβάνουμε την πραγματικότητα. Όταν νιώθουμε άσχημα με τον εαυτό μας, είναι πιθανό να επικεντρωθούμε στα άσχημα πράγματα που εντοπίζουμε γύρω μας, ξεχνώντας να δώσουμε την προσοχή που πρέπει και στα θετικά.

Πρέπει να επανεξετάζουμε τον εαυτό μας, τις αντιλήψεις μας και την πραγματικότητα γύρω μας- ιδιαίτερα, όταν είμαστε σε μια κατάσταση που βλέπουμε τα πάντα αρνητικά. Αλήθεια, ανταποκρίνονται οι σκέψεις μας στην πραγματικότητα; Είναι τα πράγματα τόσο δύσκολα όσο φαντάζουν στο κεφάλι μας; Μην ξεχνάτε να θέτετε ερωτήσεις στον εαυτό σας: είστε τόσο κακότυχοι όσο νομίζετε;

Το αρνητικό γεγονός, το οποίο σας έχει καταβάλει ψυχολογικά, έχει αλήθεια τόση μεγάλη επίδραση στη συνολική σας ζωή; Με αυτές τις ερωτήσεις, μπορούμε να αναγνωρίζουμε τις περιπτώσεις που ίσως υπερβάλλουμε και, έτσι, να προστατεύουμε τον εαυτό μας.

Τότε, μπορούμε να «χαρίσουμε» στον εαυτό μας μια πιο ρεαλιστική εκδοχή της πραγματικότητας και να απελευθερωθούμε από αρνητικές, αχρείαστες σκέψεις.

4. Μετατρέπουν τις αρνητικές τους σκέψεις σε παραδείγματα συμπεριφοράς

Το έχουμε αναφέρει ήδη, αλλά είναι κάτι που θα πρέπει πραγματικά να αποφεύγουμε: δεν θα πρέπει να δώσουμε στις αρνητικές μας σκέψεις, τη δυνατότητα να εκπληρωθούν. Αντιθέτως, όταν για παράδειγμα αναρωτιόμαστε αν θα τα καταφέρουμε σε κάποιο στόχο που έχουμε θέσει και διστάζουμε να προσπαθήσουμε, επειδή είμαστε φοβισμένοι, η αντιμετώπιση μας θα πρέπει να είναι η ακριβώς αντίθετη.

Πρέπει, δηλαδή, να μην φοβόμαστε να τεθούμε αντιμέτωποι με δυσκολίες, να μην διστάζουμε και, κυρίως, να μην φοβόμαστε. Πόσο ισχυρή μπορεί να είναι η κάθε δυσκολία που προκύπτει στον δρόμο μας; Πιο ισχυρή από εμάς; Για να δούμε! Μέσα από την συμπεριφορά μας και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες, είναι η ευκαιρία μας να αποδείξουμε πως τελικά δεν χρειαζόταν να ανησυχούμε και τόσο.

5. Διατηρούν τις δυνάμεις τους για τις παραγωγικές δραστηριότητες

Κάθε λεπτό που ξοδεύουμε μεμψιμοιρώντας για κάποια λάθος απόφαση ή αποτυχία μας είναι 60 δευτερόλεπτα που ξοδεύουμε, καθυστερώντας την λύση που θα πρέπει οι ίδιοι να δώσουμε στο όποιο πρόβλημα υπάρχει. Πρέπει να αρνούμαστε να χαραμίσουμε πολύτιμο χρόνο και ενέργεια βυθισμένοι στην απογοήτευση μας- για την ακρίβεια, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βγούμε από την κατάσταση αυτή όσο πιο γρήγορα γίνεται, έτσι δεν είναι;

Ο τρόπος είναι να στρέψουμε την προσοχή μας και να χρησιμοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις, για τις παραγωγικές δραστηριότητες, που θα μας βοηθήσουν να πατήσουμε ξανά στα πόδια μας, δίχως να μένουμε σε κατάσταση απραξίας.

6. Είναι ευγνώμονες για όσα έχουν

Δεν είναι δυνατόν να νιώθει κανείς αυτολύπηση και ευγνωμοσύνη ταυτόχρονα. Ποιο όμως συναίσθημα είναι εκείνο που πραγματικά μας ωφελεί; Ενώ κατά τη στιγμή που βρισκόμαστε σε κατάσταση απογοήτευσης και μελαγχολίας, σκεφτόμαστε πως αξίζουμε κάτι καλύτερο, τη στιγμή που είμαστε ευγνώμονες σκεφτόμαστε «Έχω περισσότερα από όσα χρειάζομαι».

Ποτέ δεν θα πρέπει να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να παίρνει ως δεδομένα τα όσα έχουμε στη ζωή μας, ακόμη και τα μικρά, απλά πράγματα και να ξεχνάει την αξία τους, λόγω μιας δυσκολίας που απλώς προέκυψε και- αργά ή γρήγορα, στο χέρι μας είναι- θα ξεπεραστεί.

7. Βοηθούν άλλους ανθρώπους

Είναι σχεδόν απίθανο να κατορθώσει κάποιος να νιώθει ταυτόχρονα τελείως απογοητευμένος με τη ζωή του και να λυπάται τον εαυτό του, ενώ βοηθάει άλλους ανθρώπους, που βρίσκονται σε ακόμη πιο δυσχερή θέση. Τα όποια προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίζουμε στη καθημερινότητα μας ωχριούν μπροστά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν άλλοι άνθρωποι, όχι μόνο σε άλλα σημεία του πλανήτη αλλά και δίπλα μας.

Αντί να εστιάζουμε στις δικές μας δυσκολίες και να αφιερώνουμε χρόνο μεμψιμοιρώντας, είναι προτιμότερο να αφιερώνουμε την ενέργεια μας προσπαθώντας να βοηθήσουμε εκείνους που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Με τον τρόπο αυτό, βελτιωνόμαστε και ωφελούμαστε και οι ίδιοι, αναγνωρίζοντας τα πραγματικά επουσιώδη και βλέποντας και τα δικά μας προβλήματα ακόμη από μια άλλη οπτική.

8. Αρνούνται να γκρινιάζουν για όσα τους συμβαίνουν

Το να κουράζουμε άλλους ανθρώπους, μιλώντας τους ξανά και ξανά για τα προβλήματα μας, δεν ωφελεί κανέναν- ούτε εκείνους, ούτε εμάς. Δεν έχει νόημα το να προσπαθούμε να κάνουμε τους άλλους να μας λυπηθούν ή να ψάχνουμε διαρκώς τρόπο να προβάλλουμε τα προβλήματα μας ως σημαντικότερα.

Ο τρόπος να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας είναι γνωστός: αφενός φροντίζουμε οι ίδιοι να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε τα όσα εξαρτώνται από εμάς και, αφετέρου, εξασκούμε τον εαυτό μας στο να αποδέχεται τα όσα δεν μπορούν να αλλάξουν.

9. Διατηρούν μια αισιόδοξη ματιά στα πράγματα

Όπως είπαμε και προηγουμένως, υπάρχουν κάποια πράγματα στη ζωή που, καλώς ή κακώς, δεν γίνεται να αλλάξουν- τουλάχιστον με τη δική μας συμβολή. Ζητήματα που πάντα απασχολούσαν τον άνθρωποι και θα τον απασχολούν, όπως η απώλεια αγαπημένων προσώπων, κάποιες αδικίες που τυχόν συναντούμε και μας εξοργίζουν, κάποια σοβαρά ζητήματα υγείας, είναι θέματα που σε κάποια στιγμή της ζωής μας πιθανότατα όλοι θα αντιμετωπίσουμε.

Καθώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις συνθήκες αυτές, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να φροντίσουμε ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση απέναντι τους, να μάθουμε να αποδεχόμαστε την πραγματικότητα και να αφιερώνουμε την ενέργεια μας στον τρόπο που οι ίδιοι μπορούμε να ωφεληθούμε και να προοδεύσουμε στις καταστάσεις αυτές.