Μηδαμινός ο έλεγχος της ακτινοβολίας στα σολάριουμ
<p>Πρόσφατες μετρήσεις στη χώρα μας αποκαλύπτουν ότι δύο στα τρία μηχανήματα παραβιάζουν τα όρια ασφαλείας...</p>
Οι αισθητικοί λόγοι και η μόδα έχουν επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπων με αποτέλεσμα να επιδιώκουν να αποκτήσουν μια μαυρισμένη απόχρωση στην επιδερμίδα τους. Δυστυχώς αγνοώντας τους κινδύνους που κρύβει όλο αυτό καταφεύγουν στην λύση του σολάριουμ και εκθέτουν τον εαυτό τους σε υψηλό κινδύνο.
Από το 2009 η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) των μηχανημάτων τεχνητού μαυρίσματος έχει χαρακτηρισθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) καρκινογενής για τον άνθρωπο, στην ίδια υψηλή κατηγορία με το κάπνισμα, τον αμίαντο και τις ιοντίζουσες ακτινοβολίες.
Μέχρι πρόσφατα στη χώρα μας δεν είχε ποτέ πραγματοποιηθεί κανένας έλεγχος στην ακτινοβολία των σολάριουμ.
Όμως η ΕΕΑΕ, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, ανέλαβε σχετική πρωτοβουλία στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος "Πρίσμα", που καταγράφει τη συνολική επιβάρυνση του ελληνικού πληθυσμού από ακτινοβολίες.
Για πρώτη φορά, κατέγραψε την κατάσταση των σολάριουμ, κάνοντας δειγματοληπτικές επιτόπιες μετρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Η Επιτροπή λοιπόν επισκέφθηκε τους παρόχους, έκανε μετρήσεις και βρέθηκε ότι δύο στα τρίτα (65%) των μηχανημάτων που μετρήθηκαν, η ακτινοβολία υπερέβαινε τη σύσταση ασφαλείας με βάση το σχετικό πρότυπο του ΕΛΟΤ.
Συγκεκριμένα τα 20 στα 26 μηχανήματα που μετρήθηκαν, εξέπεμπαν ισχυρότερη υπεριώδη ακτινοβολία από ό,τι ο ήλιος του καλοκαιριού το μεσημέρι στην Αθήνα!
Στη σχετική μελέτη των ερευνητών Ασπασίας Πετρή και Ευθύμιου Καραμπέτσου του Γραφείου Μη-Ιοντιζουών Ακτινοβολιών της ΕΕΑΕ, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην "Ελληνική Επιθεώρηση Δερματολογίας Αφροδισιολογίας", τονίζεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των μηχανημάτων σολάριουμ στην Ελλάδα εκπέμπει ακραία υπεριώδη ακτινοβολία.
Μετά τα ευρήματά αυτά, ο πρόεδρος της ΕΑΑΕ δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "Η Επιτροπή θα εισηγηθεί μια ρύθμιση για τον χώρο των σολάριουμ στην Ελλάδα, ώστε να μπουν πλέον νομικά κάποια όρια, καθώς και να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός, προκειμένου να υπάρχει εποπτεία τους, διότι σήμερα υπάρχει νομικό κενό. Πάντως, για να μην αυτομαστιγωνόμαστε, το πρόβλημα είναι διεθνές και δεν αφορά μόνο την χώρα μας" .