Το τηλέφωνο χτυπάει. Είναι το μωράκι σου που του έλειψες και σου λέει να βρεθείτε παρέα με τους φίλους της. Νιώθεις σαν να τον Χιού Γκράντ στην ταινία «Νotting Hill» όταν ερωτεύτηκε την θεά Τζούλια Ρόμπερτς. Το «love is all around» είναι το απόλυτο χιτ που το έχεις συνέχεια στο κεφάλι σου. Φτάνεις. Την βλέπεις. Σκουπίζεις τα σάλια σου γιατί όσο χρόνο και να είστε μαζί, εσύ την βλέπεις πάντα Μέγκαν Φοξ. Σου λέει να έρθεις λίγο στην γωνία γιατί θέλει να σου πει κάτι. Εσύ αναρωτιέσαι αν θα σου πει ότι όλοι οι φίλοι της σε συμπάθησαν ή ότι κανόνισε να πάτε ταξιδάκι στη Χαβάη ή αν είσαι έτοιμος να κάνετε το μεγάλο βήμα και να σε γνωρίσει στους δικούς της. Αρχίζει και χάνει τα λόγια της, σου λέει: «Δεν ξέρω πώς να στο πω αυτό». Tι γλυκιά, σκέφτεσαι εσύ από μέσα σου. «Θέλω να χωρίσουμε». Αυτό ξεφούρνισε από το μέχρι πριν ένα δευτερόλεπτο, πιο όμορφο στοματάκι της.

Εσύ και η Ζέτα Μακρυπούλια στην επική ταινία με τον Τσιμιτσέλη, μόλις χωρίσατε. Όχι. Εσύ δεν θα σπάσεις όλα τα cd, δεν θα καταβροχθίσεις τούρτες με σοκολάτα και φράουλα , ούτε θα αρχίσεις να ακούς καψουροτράγουδα που και ο ίδιος ο Παντελίδης θα αρνιόταν να γράψει στην τουαλέτα του. Δες λοιπόν τα απλά βήματα που πρέπει να κάνεις για να επιβιώσεις από αυτήν την μίζερη μοναχική ζωή και να δεις λίγο φως στο τούνελ, στο παράθυρο, στο πρόσωπό σου.

Βήμα 1: Αγόρασε το απόλυτο αξεσουάρ: τα χαρτομάντιλα

Αυτά τα λεπτά κομμάτια χαρτιού είναι το πιο απαραίτητο αξεσουάρ σου. Εκεί που είσαι στο κρεβάτι και δεν μπορείς να κουνηθείς, καλό είναι να μην εκφράζεις την λύπη σου με τα δάκρυα σου στην κουβέρτα γιατί κρίμα είναι και αυτή να βρωμίσει. Πάρε μαντηλάκια, πάρε χαρτί κουζίνας, κάνε το χαρτί υγείας όνομα και πράμα ψυχικής υγείας. Γιατί, ναι είναι υγεία να εξωτερικεύεις δάκρυα και μύτη και ότι είναι σε χειρότερη κατάσταση αυτήν τη στιγμή: τα συναισθήματα σου.

Βήμα 2: Και μιας και μιλάμε για εξωτερίκευση: μιλά στους φίλους σου

Δεν πειράζει που το μάτι σου από κάτω έχει γίνει φουσκωμένο τυροπιτάκι αν και χυλοπιτάκι ταιριάζει στην περίπτωση μας, δεν έχει σημασία που είναι 7 το απόγευμα και εσύ φοράς ακόμα τις πιτζάμες σου με μίκι μάους. Αντί να δεις για 56η φορά το “Notebook”, πάρε το κινητό στο χέρι σου και προς Θεού! Μην κοιτάξεις παλιές φωτό με το αμόρε, ή μηνύματα που αποκαλούσατε ο ένας τον άλλον γλυκομπαμπουροπροβατάκι μου. Μην του στείλεις «γίρνα πίσω ή έστο τειλεφόνα», όπως η Μαρίνα στους «Δύο ξένους». Μιλά στον Γιώργο, στον Κώστα, στην Ελένη και στην Άννα, αν μπορείς δηλαδή γιατί με τόσο κλάμα, θα τραυλίζεις και πες τους τι έγινε. Αλλά το καλό είναι ότι και να μην καταλάβουν λέξη από αυτά που θα τους πεις, αυτοί ξέρουν τι θα σου πουν: Άστον τον μ…α! και πολύ ασχολήθηκες μαζί του! Πάντα έτσι ήταν! Και δίκιο έχουν.

Βήμα 3: Γνώθι σαυτόν. Ψέγε μηδένα.

Όχι στο βήμα αυτό δεν σε προτρέπω να μάθεις αρχαία ελληνικά για να ξεπεράσεις το τέλος της σχέσης σου. Αν και αυτό καλό θα ήταν γιατί με τόσο κόπο που απαιτεί, θα ξεχνιόσουν. Αλλά αυτό που ήθελα να πω είναι ότι πρέπει να γνωρίσεις τον εαυτό σου και να μην κατηγορήσεις κανέναν. Γιατί το ξέρουμε και οι δύο, ότι κάπου έφταιξες και εσύ για να καταλήξει έτσι η σχέση, μην κατηγορείς μόνο τον άλλον. Πάρε ένα στυλό, όχι αυτό το όμορφο που σου είχε κάνει δώρο όταν έλειπε σε «επαγγελματικό ταξίδι» στο Παρίσι, το άλλο που δίνουν τσάμπα στο πολυκατάστημα και γράψε τι σας οδήγησε σε αυτό το τέλος. Και ναι, πρέπει να σημειώσεις ότι έφταιγες όταν σου είπε ότι είσαι εξωφρενική που του πέταξες το τασάκι στα μούτρα, επειδή δεν κατέβαζε το καζανάκι.

Βήμα 4: Κάνε πράγματα για τον εαυτό σου.

Θυμάσαι τότε που ήσουν μικρή και έκανες και τένις, και μπάσκετ, και στίβο, και χορό, και πιάνο, και γαλλικά; Ξεκίνα πάλι. Άλλωστε και το μυαλό σου θα ξεχνιέται, και καλό στην υγεία σου κάνει, και κακό στον πρώην σου όταν θα σε δει αδυνατισμένη και κούκλα.

Bήμα 5: Βγες και κοινωνικοποιήσου

Τις πρώτες δύο μέρες δεν θα κουνηθείς από το κρεβάτι. Τις επόμενες θα πας μέχρι την κουζίνα γιατί πονάς αλλά πείνασες. Τις παραεπόμενες θα πας μέχρι το σούπερ μάρκετ να πάρεις ψωμί γιατί σου τελείωσε. Τις παραπαραεπόμενες όμως θα θες λίγο να πάρεις τον αέρα σου στο μπαρ της γειτονιάς σου. Και πολύ καλά θα κάνεις (εκτός και αν πας γιατί εκεί συχνάζει το πρώην αμόρε σου). Δεν θα κατεβάσεις ένα μπουκάλι κρασί για να πνίξεις τον πόνο σου γιατί τότε τα αποτελέσματα θα είναι να καταλήξεις κάτω από το σπίτι του και να τον πετύχεις με την-ον πρώην του. Κάτι που εσύ δεν θα πέσεις στο επίπεδο να το κάνεις. Πιες λίγο, χόρεψε και γύρνα σπίτι. Μόνος σου. Όχι με πρώην. Όχι με τον barman ή την barwoman που γνώρισες ή τον Πέτρο ή την Μαρίνα που πάντα στην έπεφτε. Το ξέρουμε ότι ο νέος είναι ωραίος, το λέει και ο Καλλίρης με τον Λιβιεράτο. Αλλά εσύ χρειάζεσαι χρόνο.

Βήμα 6: Γιατί θεωρώ γρουσουζιά να τελειώνω με μονό αριθμό.

Υ.Γ. Μην λυγίσεις με τα μηνύματα του πρώην, του τύπου: «Mου λείπεις». Δεν του λείπεις εσύ. Του λείπει το καθαρό σπίτι με έτοιμο κοτόπουλο και κάποιος που κατανοεί τις ιδιοτροπίες του.

Λέμε «Ναι» στο χωρισμό. Γιατί άλλωστε είναι ένας δια-χωρισμός από τους ανθρώπους που σε θέλουν στην ζωή τους και από αυτούς που δεν.