Έρευνα: Οι γυναίκες έχουν το κλάμα στο DNA τους
<p>Οι έρευνες δεν σταματούν ποτέ όπως οι εκπλήξεις που μας επιφυλάσσουν. Δείτε τα πορίσματα των κορυφαίων ερευνών της φετινής χρονιάς που αφορούν τις γυναίκες!</p>
Τελικά, γυναίκες και άντρες όντως έχουν διαφορετική οπτική!
Κι όμως, υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές ως προς το φύλο στην όραση των ανδρών και γυναικών. Το γονίδιο που μας επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε το κόκκινο χρώμα βρίσκεται μόνο στο Χ χρωμόσωμα. Οι άντρες είναι πιο πιθανό να έχουν δυσκολία να αντιληφθούν κόκκινες και πράσινες αποχρώσεις, γιατί τα γονίδια για το κόκκινο και το πράσινο χρώμα είναι υποδοχείς που βρίσκονται στο Χ χρωμόσωμα, εκ των οποίων οι άνδρες έχουν μόνο ένα, ενώ τα θηλυκά έχουν δύο. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο American Journal of Human Genetics, το 40% των γυναικών είναι σε θέση να διακρίνει τις… 40 αποχρώσεις του γκρι, αλλά και του κόκκινου, του πράσινου και, γενικότερα, αντιλαμβάνονται καλύτερα τις χρωματικές αλλαγές.
Όλα τα …μυρίζεσαι!
Οι γυναίκες μαθαίνουν πιο εύκολα να αναγνωρίζουν μια μυρωδιά, απ’ ό,τι οι άντρες. Σύμφωνα με την Δρ Πάμελα Ντάλτον, ερευνήτρια στο Monell Chemical Senses Center στην Φιλαδέλφεια, μόλις από την παιδική τους ηλικία, οι γυναίκες, έχουν μια εντυπωσιακή ικανότητα να αναγνωρίζουν μυρωδιές που τους είναι οικείες, ακόμη και αν είναι ανεπαίσθητες. Η ίδια το αποδίδει στις ορμόνες, γιατί σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση δεν διαθέτουν τόσο αυξημένη οσμή. Ένα εντυπωσιακό εύρημα της μελέτης είναι πως οι γυναίκες είναι σε θέση να αντιληφθούν πότε ο σύντροφός τους είναι αγχωμένος, απλώς με το να …μυρίσουν το πουκάμισό του! Καλά λένε πως είμαστε λαγωνικά!
Μπορεί να είσαι γερό ποτήρι, αλλά οι άντρες είναι γερές …κανάτες!
Το αλκοόλ δεν απορροφάται τόσο εύκολα από τον γυναικείο οργανισμό, όσο από τον αντρικό. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο λόγω σωματικής διάπλασης. Η γυναίκα έχει μικρότερες ποσότητες του ενζύμου που είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση του αλκοόλ στο συκώτι. Δηλαδή, όπως αναφέρει το faysbook, αν άντρες και γυναίκες καταναλώσουν την ίδια ποσότητα, οι γυναίκες θα έχουν ψηλότερο ποσοστό αλκοόλ στο αίμα τους από τους άντρες, γιατί ο γυναικείος οργανισμός μεταβολίζει το αλκοόλ διαφορετικά από ό,τι οι άνδρες. Μια από τις αιτίες είναι πως οι γυναίκες έχουν λιγότερο νερό στο σώμα τους, άρα η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα τους είναι αναλογικά υψηλότερη. Επίσης, ο πονοκέφαλος από το ποτό στη γυναίκα είναι εντονότερος.
Ο πόνος είναι γένους θηλυκού
Όταν άντρες και γυναίκες υποφέρουν από τα ίδια προβλήματα υγείας, όπως πόνους στη μέση, στο λαιμό, πονοκεφάλους κ.τ.λ. οι γυναίκες πραγματικά …υποφέρουν. Ερευνητές του πανεπιστημίου του Στάνφορντ κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι γυναίκες αντιλαμβάνονται τον πόνο πιο έντονα από τους άντρες γιατί ο εγκέφαλός τους επεξεργάζεται διαφορετικά τα σήματα του πόνου. Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…
Το όπλο των γυναικών για την καταπολέμηση του πόνου είναι οι γυναικείες ορμόνες, τα οιστρογόνα. Όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων στο αίμα είναι ψηλά, παράγονται οι ενδορφίνες, χημικές ουσίες που μειώνουν τον πόνο και κάνουν το άτομο να νιώθει καλά. Έτσι σε περίπτωση πόνου, η γυναίκα μπορεί να αντέξει και να ανταποκριθεί καλύτερα. Λίγο πριν από τον τοκετό, τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται σημαντικά, με αποτέλεσμα να ενισχύεται ουσιαστικά η ικανότητα των γυναικών να αντιμετωπίζουν τον πόνο, αλλά μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες δεν παράγουν πλέον τόσο ψηλές ποσότητες οιστρογόνων, άρα είναι πιο ευάλωτες στον πόνο.
Το κλάμα το’ χεις στο… γονίδιο!
Οι ενήλικες γυναίκες κλαίνε περίπου 5 φορές το μήνα, ενώ οι ενήλικες άντρες 1 φορά, σύμφωνα με τον Ουίλιαμ Φρέι, καθηγητή Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.
Ενώ μέχρι τα 12 τα αγόρια και τα κορίτσια κλαίνε το ίδιο, στην εφηβεία -και εξαιτίας της διαφορετικής λειτουργίας τεστοστερόνης και προλακτίνης αντίστοιχα- το σκηνικό διαφοροποιείται, με τις γυναίκες να κλαίνε 60% περισσότερο από τους άντρες.
Η κύρια ορμόνη που προκαλεί το κλάμα είναι η προλακτίνη, η οποία βρίσκεται σε μεγαλύτερη ποσότητα στις γυναίκες. Αντίθετα, η τεστοστερόνη μπορεί να σταματήσει το κλάμα, και γι’ αυτό οι άντρες κλαίνε λιγότερο.
Επίσης, τα διαφορετικά επίπεδα τεστοστερόνης εξηγούν γιατί ορισμένοι μπορούν να βάλουν τα κλάματα πολύ εύκολα, ενώ άλλοι δυσκολεύονται αρκετά.
Αλλά τα επίπεδα της τεστοστερόνης μειώνονται καθώς οι άντρες μεγαλώνουν και ίσως γι’ αυτό έχει παρατηρηθεί να συγκινούνται περισσότερο όσο περνούν τα χρόνια. (Μην ξεγελιέστε, δεν ωρίμασαν συναισθηματικά, αλλά …βιολογικά!)
Ο έρως χρόνια δεν κοιτά
Είναι μύθος πως οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση χάνουν την ερωτική τους διάθεση.
«Οι ορμονικές μεταβολές στη γυναίκα με την πάροδο της ηλικίας επιφέρουν ορισμένες μόνο ανατομικές μεταβολές, αλλά δεν προκαλούν μείωση της ερωτικής επιθυμίας της γυναίκας», σύμφωνα με τη Ντανιέλα Κατούσι, γυναικολόγο στο Brigham and Women’s Hospital της Βοστώνης.
Τα οιστρογόνα διατηρούν την υγρασία στην περιοχή του κόλπου (ως φυσικό λιπαντικό) και τον ιστό του ελαστικό. Όταν τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται ( κατά τη διάρκεια του θηλασμού ή στην εμμηνόπαυση) παρατηρείται λέπτυνση του επιθηλίου του κολπικού τοιχώματος και μείωση των εκκρίσεων (που επιφέρει ξηρότητα της περιοχής και πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή), αλλά αυτό δεν επηρεάζει τη λίμπιντο της γυναίκας.