Μία από τις υψηλότερες θέσεις στην Ευρωπαϊκή κατάταξη κατέχουν τα ελληνόπουλα σε ότι αφορά την κατανάλωση αλκοόλ. Συγκεκριμένα, έχουν το 5ο υψηλότερο ποσοστό (11,0%) οι έφηβοι στην Ελλάδα έναντι 6,9% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, στην εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοόλ. Την ίδια στιγμή, σε χαμηλότερο ποσοστό οι 15χρονοι στην Ελλάδα συγκριτικά  με τους 15χρονους των άλλων ευρωπαϊκών χωρών αναφέρουν χρήση κάνναβης.

Παράλληλα, στο 4ο υψηλότερο ποσοστό (27,2%) μεταξύ των χωρών της ΕΕ (19,5%), οι έφηβοι στην Ελλάδα κατηγοριοποιούνται ως υπέρβαροι/παχύσαρκοι στη βάση του Δείκτη Μάζας Σώματος. Αντίθετα, σε χαμηλότερο ποσοστό (51,8%) οι έφηβοι στην Ελλάδα συγκριτικά με τους εφήβους  στην ΕΕ (62,2%)  αναφέρουν λήψη πρωινού και τις πέντε ημέρες του σχολείου. Επιπλέον, χαμηλότερο είναι το ποσοστό στη χώρα μας στην καθημερινή κατανάλωση φρούτων. Η χώρα μας εμφανίζει, πάντως, το 3ο χαμηλότερο ποσοστό στην καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών.

Τα αποτελέσματα της «Πανελλήνιας έρευνας για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων μαθητών- HBSC/WHO» και θέμα «Οι έφηβοι στην Ελλάδα σε σχέση με τους εφήβους σε 42 χώρες του προγράμματος HBSC» έδωσε στην δημοσιότητα την Τρίτη το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής.

Σύμφωνα με τα κύρια ευρήματα σχετικά με την υγεία και τις συμπεριφορές των εφήβων στην Ελλάδα σε σύγκριση με τους εφήβους σε άλλες χώρες:

Οικογένεια

Σε υψηλότερο ποσοστό οι έφηβοι στην Ελλάδα (80,2%) συγκριτικά με τους εφήβους στο πρόγραμμα HBSC (71,2%) αναφέρουν ότι νιώθουν υποστήριξη από την οικογένεια· μάλιστα, μεταξύ των 11χρονων η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η υψηλότερη θέση.

Σωματικό βάρος – εικόνα σώματος

Στο 4ο υψηλότερο ποσοστό (27,2%) μεταξύ των χωρών του προγράμματος HBSC (19,5%), οι έφηβοι στην Ελλάδα κατηγοριοποιούνται ως υπέρβαροι/παχύσαρκοι στη βάση του Δείκτη Μάζας Σώματος. Σε αντίθεση με την πλειονότητα των χωρών του προγράμματος, στην Ελλάδα δεν παρατηρείται συσχέτιση της παχυσαρκίας με την οικονομική κατάσταση της οικογένειας. Ωστόσο, σε χαμηλότερο ποσοστό οι έφηβοι στην Ελλάδα (24,6%) συγκριτικά με το πρόγραμμα HBSC (29,1%) θεωρούν το σώμα τους παχύ.

Διατροφικές συνήθειες

Σε χαμηλότερο ποσοστό (51,8%) οι έφηβοι στην Ελλάδα συγκριτικά με τους εφήβους στο πρόγραμμα HBSC (62,2%)  αναφέρουν λήψη πρωινού και τις πέντε ημέρες του σχολείου. Επιπλέον, χαμηλότερο είναι το ποσοστό στη χώρα μας στην καθημερινή κατανάλωση φρούτων. Η χώρα μας εμφανίζει, πάντως, το 3ο χαμηλότερο ποσοστό στην καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών.

Άλλες συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία

Στο 5ο χαμηλότερο ποσοστό (50,4%) οι έφηβοι στην Ελλάδα συγκριτικά με τους εφήβους στο πρόγραμμα HBSC (65,4%) αναφέρουν ότι βουρτσίζουν τα δόντια τους περισσότερο από μία φορά την ημέρα. Στο 4ο χαμηλότερο ποσοστό (13,4%) οι έφηβοι στην Ελλάδα συγκριτικά με τους εφήβους στο πρόγραμμα HBSC (20,1%) αναφέρουν καθημερινή φυσική δραστηριότητα. Επιπλέον, σε ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό οι έφηβοι στην Ελλάδα αναφέρουν καθημερινή παρακολούθηση τηλεόρασης για τουλάχιστον 2 ώρες (60,9% και 58,5% για την Ελλάδα και το HBSC, αντίστοιχα).

Χρήση ουσιών

Στο 5ο υψηλότερο ποσοστό (11,0%) οι έφηβοι στην Ελλάδα σε σύγκριση με το πρόγραμμα HBSC συνολικά (6,9%) αναφέρουν εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοόλ. Η Ελλάδα δεν διαφέρει από το σύνολο των χωρών του προγράμματος στη μέθη και στο κάπνισμα. Σε χαμηλότερο ποσοστό οι 15χρονοι στην Ελλάδα συγκριτικά  με τους 15χρονους στο πρόγραμμα HBSC αναφέρουν χρήση κάνναβης.

Σεξουαλική συμπεριφορά

Σε υψηλότερο ποσοστό οι 15χρονοι στην Ελλάδα  (35,0%) συγκριτικά  με τους 15χρονους στο πρόγραμμα HBSC (20,3%) αναφέρουν τουλάχιστον μια ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή. Η Ελλάδα έχει το 2ο υψηλότερο ποσοστό στη χρήση προφυλακτικού.

Σχολικός εκφοβισμός

Σε χαμηλότερο ποσοστό οι έφηβοι στην Ελλάδα (6,5%) σε σύγκριση με το πρόγραμμα HBSC συνολικά (11,0%) αναφέρουν ότι έχουν υποστεί σχολικό εκφοβισμό. Ειδικά, όσον αφορά τον εκφοβισμό με ηλεκτρονικά μέσα, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση.