Φωνές και εντός ΣΥΡΙΖΑ κατά των σχεδίων του Μαξίμου για τη Δικαιοσύνη
Αποστάσεις από τις θεσμικές ακροβασίες Τσίπρα στο παρά πέντε των εκλογών
Πληθαίνουν οι φωνές και εντός του κυβερνώντος κόμματος κατά της απόπειρας του Μαξίμου να ορίσει τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου, μία ανάσα από τις πρόωρες εκλογές του Ιουλίου.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ο οποίος συχνά διαφοροποιείται από τις επιλογές της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στην επιχειρούμενη παρέμβαση και αφού επισήμανε πως η κυβέρνηση είναι νομοθετικά καλυμμένη, πήρε αποστάσεις από την γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας να προχωρήσουν οι αλλαγές με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης.
«Εγώ ακούω αυτό που λένε διαπρεπείς καθηγητές, και λέω γιατί να πρέπει να τσακωθούμε προεκλογικά, για την επιλογή της διοίκησης στον Αρειο Πάγο, θα μπορούσαμε με την ΝΔ να συναινετικά να συνεννοηθούμε, γιατί το τριπρόσωπο έχει περάσει από την διάσκεψη των προέδρων, γιατί να κόψουμε την διαδικασία, και έναν από τους τρεις μάλιστα τον έχει ψηφίσει και η ΝΔ» είπε.
Γιατί να πετάξουμε μπαλάκι στον κομματικό ανταγωνισμό το θέμα της δικαιοσύνης, διερωτήθηκε.
Νωρίτερα, και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του. Ξεκαθάρισε ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και διαφώνησε ανοικτά με τις επιχειρούμενες αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να ανοίξει το συγκεκριμένο θέμα».
Κρίσιμος θεωρείται ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος κατά το Σύνταγμα, καλείται να επικυρώσει τις επιλογές της κυβέρνησης για την ηγεσία του Αρείου Πάγου
Πρόκριμα, η στάση που ο ίδιος είχε τηρήσει το 2016, όταν η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου είχε ορίσει ως νέα εισαγγελέα την Ξένη Δημητρίου, προτού λήξει η θητεία της Ευτέρπης Κουτζαμάνη.
Η τελευταία παρέμεινε στη θέση της μέχρι την 30ή Ιουνίου και ο κ. Παυλόπουλος υπέγραψε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα την 1η Ιουλίου.
Τα πρόσωπα που ακούγονται
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιλέξει στη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου, την αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Δήμητρα Κοκοτίνη και στη θέση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου την επίσης αντιπρόεδρο, Ειρήνη Καλού.
Η ηγεσία του Αρείου Πάγου επιλέγεται από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης.
Εάν επιλεγούν οι κυρίες Κοκοτίνη και Καλού, θα πρόκειται για την πρώτη φορά που και στις δύο κορυφαίες θεσεις της Δικαιοσύνης θα υπηρετούν γυναίκες.
Η κυρία Κοκοτίνη ήταν τρίτη στη προτίμηση της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου, καθώς στην πρώτη θέση ισοψήφισαν οι κυριές Ε.Καλού και Δ.Μπιτζούνη.
Η Δήμητρα Κοκοτίνη γεννήθηκε το 1954 και εάν επιλεγεί από το Υπουργικό Συμβούλιο έχει μπροστά της διετή θητεία.
Πρόσφατα η κυρία Κοκοτίνη προήδρευσε στο ΣΤ' Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου που έκρινε το ζήτημα της χορήγησης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.
Από την άλλη η κυρία Καλού είναι γνωστή από την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου την οποία χειρίστηκε ως ανακρίτρια. Η κυρία Καλού γεννήθηκε το 1954, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στο βαθμό του αρεοπαγίτη, επίσης, τον Ιανουάριο του 2014 και στο βαθμό της αντιπροέδρου τον Οκτώβριο του 2018.
Σε κάθε περίπτωση η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος έχει εκφράσει την αντίθεση της στο να προέρχεται ο νέος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου από την λεγόμενη «καθήμενη Δικαιοσύνη».
Βέβαια, η κυβέρνηση έχει αυτή τη δυνατότητα, να διαλέξει δηλαδή δικαστή αντί για εισαγγελικό λειτουργό, για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Τελευταία φορά συνέβη αυτό όταν επιλέγει ο Ιωάννης Τέντες για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Αντιδράσεις
Οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο χώρο της Δικαιοσύνης έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις δικαστικών κύκλων και της αντιπολίτευσης.
«Είναι αυτονόητο ότι, η υπό προθεσμία πλέον κυβέρνησή του, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια» ανέφερε η ΝΔ όταν ήλθαν στη δημοσιότητα οι πληροφορίες για τις αλλαγές στην ηγεσία του Αρείου Πάγου. «Πολύ περισσότερο για κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης» κατέληγε η ανακοίνωση της Πειραιώς.
Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
Σε ρεπορτάζ τους πριν από δύο ημέρες, στις 27 Μαΐου, τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ έγραφαν για την παρέμβαση στο χώρο της Δικαιοσύνης που ετοίμαζε να κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ώρες μετά την βαριά ήττα της στις Ευρωεκλογές.
Συγκεκριμένα, το εν λόγω ρεπορτάζ ανέφερε:
«Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες των τελευταίων ωρών το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται να προχωρήσει στην εκλογή νέου Προέδρου και νέου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Αφαλείς πληροφορίες ανέφεραν ότι ο κ. Τσίπρας δεχόταν εισηγήσεις να προχωρήσει άμεσα σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να λάβει και τη σχετική απόφαση.
Πρόκειται για μία κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις (ήδη στο παρασκήνιο κάποιοι κάνουν λόγο για θεσμική εκτροπή) λόγω της βαριάς ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές από την Νέα Δημοκρατία με διαφορά σχεδόν δέκα μονάδων, μια διαφορά που της στερεί την απαιτούμενη πολιτική νομιμοποίηση για να προβεί σε μια τέτοια κίνηση.
Άλλωστε το γεγονός ότι η διαδικασία για την επιλογή της νέας ηγεσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, είχε ήδη προκαλέσει ψιθύρους στους κόλπους της Δικαιοσύνης πως ενδεχομένως επίκειται πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Ως γνωστόν στις 30 Ιουνίου 2019 αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης τόσο ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πέππας όσο και η Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου. Όπως τονίζουν υψηλόβαθμοι νομικοί κύκλοι σε περίπτωση που η Κυβέρνηση προχωρήσει στην επιλογή του νέου Προέδρου και του νέου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου χωρίς να έχει την απαιτούμενη νομιμοποίηση και έχοντας χάσει, ουσιαστικά, τη λαϊκή εντολή, δημιουργείται μείζον θεσμικό ζήτημα. Και μάλιστα την στιγμή που αυτό θα συμβεί σχεδόν μία εβδομάδα πριν την προκήρυξη των Εθνικών εκλογών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ένα απο τα προβλήματα που καλούνται να επιλύσουν στο Μέγαρο Μαξίμου, εφόσον προχωρήσει αυτή η διαδικασία, είναι το γεγονός ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα βρισκόταν στην παράδοξη θέση να διαθέτει δύο εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς στη θέση του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και οι δύο, μάλιστα, εν δυνάμει μέχρι την 30ή Ιουνίου 2019.
Ο υπουργός και το σενάριο παραίτησης
Το απόγευμα της Δευτέρας, και μετά από αίτημα της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής 'πάγωσε' η διαδικασία για την ακρόαση των προεπιλεγέντων υποψήφιων αντεισαγγελέων του Άρειου Πάγου.
Η Διάσκεψη έχει ήδη γνωμοδοτήσει για τις θέσεις του πρόεδρου και του εισαγγελέα του Άρειου Πάγου και εκκρεμούσε η οριστική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, ένα από τα σενάρια που προτάθηκαν από υψηλόβαθμο υπουργό της κυβέρνησης προέκρινε ως λύση το ενδεχόμενο παραίτησης των δύο επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κάτι που θα δημιουργούσε τετελεσμένα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε θεσμική εκτροπή, κάτι που δείχνουν να συμμερίζονται και ανώτατοι παράγοντες πέριξ του Μαξίμου.
Είχαν ξεκινήσει νωρίτερα οι διαδικασίες
Η διαδικασία για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης άρχισε στις 13 Μαΐου 2019, λόγω προφανώς του άγχους της κυβέρνησης για τις επικείμενες εκλογές. Το έναυσμα δόθηκε με πράξεις του υπουργικού συμβουλίου κατόπιν των εισηγήσεων του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου.
Στην συνέχεια οι υποψήφιοι πέρασαν από την ακρόαση των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Στη ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου στην πρώτη θέση ισοψήφισαν η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Ειρήνη Καλού και η Αρεοπαγίτισσα κυρία Διονυσία Μπιτζούνη, ενώ τρίτη σε πολύ κοντινή απόσταση αναδείχθηκε η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Δήμητρα Κοκοτίνη. Ακολούθησαν κατά σειρά ο Αρεοπαγίτης κ. Γεώργιος Χοϊμές, η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Αγγελική Αλειφεροπούλου και η Αρεοπαγίτιτις κυρία Αρτεμισία Παναγιώτου.
Για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναδείχθηκε πρώτος ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης ο οποίος συγκέντρωσε 15 ψήφους, ενώ οι κυρίες Δ. Μπιτζούνη και Ε. Καλού έλαβαν από 9 ψήφους. Οι υπόλοιποι δικαστές που συμμετείχαν στην ακρόαση ήταν η Δήμητρα Κοκοτίνη, ο Βασίλης Πλιώτας κι ο Παναγιώτης Καραγιάννης.
Καλά γνωρίζοντες τα χώρου της Δικαιοσύνης επισημάνουν πως εάν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας επιθυμούν να σεβαστούν τους θεσμούς και τη λειτουργία της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης οφείλουν να μην προχωρήσουν στην επιλογή της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου και να άφησαν το έργο αυτό στην επόμενη κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να δημιουργηθεί πρόβλημα στη λειτουργία του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας καθώς μετά την 30ή Ιουνίου και μέχρι την επιλογή των νέων Προέδρου και Εισαγγελέα, οι θέσεις καλύπτονται από τους αρχαιότερους δικαστικούς λειτουργούς που υπηρετούν στον Άρειο Πάγο αυτήν την περίοδο.»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ο οποίος συχνά διαφοροποιείται από τις επιλογές της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στην επιχειρούμενη παρέμβαση και αφού επισήμανε πως η κυβέρνηση είναι νομοθετικά καλυμμένη, πήρε αποστάσεις από την γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας να προχωρήσουν οι αλλαγές με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης.
«Εγώ ακούω αυτό που λένε διαπρεπείς καθηγητές, και λέω γιατί να πρέπει να τσακωθούμε προεκλογικά, για την επιλογή της διοίκησης στον Αρειο Πάγο, θα μπορούσαμε με την ΝΔ να συναινετικά να συνεννοηθούμε, γιατί το τριπρόσωπο έχει περάσει από την διάσκεψη των προέδρων, γιατί να κόψουμε την διαδικασία, και έναν από τους τρεις μάλιστα τον έχει ψηφίσει και η ΝΔ» είπε.
Γιατί να πετάξουμε μπαλάκι στον κομματικό ανταγωνισμό το θέμα της δικαιοσύνης, διερωτήθηκε.
Νωρίτερα, και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του. Ξεκαθάρισε ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και διαφώνησε ανοικτά με τις επιχειρούμενες αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να ανοίξει το συγκεκριμένο θέμα».
Κρίσιμος θεωρείται ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος κατά το Σύνταγμα, καλείται να επικυρώσει τις επιλογές της κυβέρνησης για την ηγεσία του Αρείου Πάγου
Πρόκριμα, η στάση που ο ίδιος είχε τηρήσει το 2016, όταν η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου είχε ορίσει ως νέα εισαγγελέα την Ξένη Δημητρίου, προτού λήξει η θητεία της Ευτέρπης Κουτζαμάνη.
Η τελευταία παρέμεινε στη θέση της μέχρι την 30ή Ιουνίου και ο κ. Παυλόπουλος υπέγραψε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα την 1η Ιουλίου.
Τα πρόσωπα που ακούγονται
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιλέξει στη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου, την αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Δήμητρα Κοκοτίνη και στη θέση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου την επίσης αντιπρόεδρο, Ειρήνη Καλού.
Η ηγεσία του Αρείου Πάγου επιλέγεται από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης.
Εάν επιλεγούν οι κυρίες Κοκοτίνη και Καλού, θα πρόκειται για την πρώτη φορά που και στις δύο κορυφαίες θεσεις της Δικαιοσύνης θα υπηρετούν γυναίκες.
Η κυρία Κοκοτίνη ήταν τρίτη στη προτίμηση της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου, καθώς στην πρώτη θέση ισοψήφισαν οι κυριές Ε.Καλού και Δ.Μπιτζούνη.
Η Δήμητρα Κοκοτίνη γεννήθηκε το 1954 και εάν επιλεγεί από το Υπουργικό Συμβούλιο έχει μπροστά της διετή θητεία.
Πρόσφατα η κυρία Κοκοτίνη προήδρευσε στο ΣΤ' Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου που έκρινε το ζήτημα της χορήγησης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.
Από την άλλη η κυρία Καλού είναι γνωστή από την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου την οποία χειρίστηκε ως ανακρίτρια. Η κυρία Καλού γεννήθηκε το 1954, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στο βαθμό του αρεοπαγίτη, επίσης, τον Ιανουάριο του 2014 και στο βαθμό της αντιπροέδρου τον Οκτώβριο του 2018.
Σε κάθε περίπτωση η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος έχει εκφράσει την αντίθεση της στο να προέρχεται ο νέος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου από την λεγόμενη «καθήμενη Δικαιοσύνη».
Βέβαια, η κυβέρνηση έχει αυτή τη δυνατότητα, να διαλέξει δηλαδή δικαστή αντί για εισαγγελικό λειτουργό, για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Τελευταία φορά συνέβη αυτό όταν επιλέγει ο Ιωάννης Τέντες για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Αντιδράσεις
Οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο χώρο της Δικαιοσύνης έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις δικαστικών κύκλων και της αντιπολίτευσης.
«Είναι αυτονόητο ότι, η υπό προθεσμία πλέον κυβέρνησή του, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια» ανέφερε η ΝΔ όταν ήλθαν στη δημοσιότητα οι πληροφορίες για τις αλλαγές στην ηγεσία του Αρείου Πάγου. «Πολύ περισσότερο για κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης» κατέληγε η ανακοίνωση της Πειραιώς.
Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
Σε ρεπορτάζ τους πριν από δύο ημέρες, στις 27 Μαΐου, τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ έγραφαν για την παρέμβαση στο χώρο της Δικαιοσύνης που ετοίμαζε να κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ώρες μετά την βαριά ήττα της στις Ευρωεκλογές.
Συγκεκριμένα, το εν λόγω ρεπορτάζ ανέφερε:
«Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες των τελευταίων ωρών το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται να προχωρήσει στην εκλογή νέου Προέδρου και νέου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Αφαλείς πληροφορίες ανέφεραν ότι ο κ. Τσίπρας δεχόταν εισηγήσεις να προχωρήσει άμεσα σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να λάβει και τη σχετική απόφαση.
Πρόκειται για μία κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις (ήδη στο παρασκήνιο κάποιοι κάνουν λόγο για θεσμική εκτροπή) λόγω της βαριάς ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές από την Νέα Δημοκρατία με διαφορά σχεδόν δέκα μονάδων, μια διαφορά που της στερεί την απαιτούμενη πολιτική νομιμοποίηση για να προβεί σε μια τέτοια κίνηση.
Άλλωστε το γεγονός ότι η διαδικασία για την επιλογή της νέας ηγεσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, είχε ήδη προκαλέσει ψιθύρους στους κόλπους της Δικαιοσύνης πως ενδεχομένως επίκειται πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Ως γνωστόν στις 30 Ιουνίου 2019 αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης τόσο ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πέππας όσο και η Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου. Όπως τονίζουν υψηλόβαθμοι νομικοί κύκλοι σε περίπτωση που η Κυβέρνηση προχωρήσει στην επιλογή του νέου Προέδρου και του νέου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου χωρίς να έχει την απαιτούμενη νομιμοποίηση και έχοντας χάσει, ουσιαστικά, τη λαϊκή εντολή, δημιουργείται μείζον θεσμικό ζήτημα. Και μάλιστα την στιγμή που αυτό θα συμβεί σχεδόν μία εβδομάδα πριν την προκήρυξη των Εθνικών εκλογών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ένα απο τα προβλήματα που καλούνται να επιλύσουν στο Μέγαρο Μαξίμου, εφόσον προχωρήσει αυτή η διαδικασία, είναι το γεγονός ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα βρισκόταν στην παράδοξη θέση να διαθέτει δύο εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς στη θέση του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και οι δύο, μάλιστα, εν δυνάμει μέχρι την 30ή Ιουνίου 2019.
Ο υπουργός και το σενάριο παραίτησης
Το απόγευμα της Δευτέρας, και μετά από αίτημα της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής 'πάγωσε' η διαδικασία για την ακρόαση των προεπιλεγέντων υποψήφιων αντεισαγγελέων του Άρειου Πάγου.
Η Διάσκεψη έχει ήδη γνωμοδοτήσει για τις θέσεις του πρόεδρου και του εισαγγελέα του Άρειου Πάγου και εκκρεμούσε η οριστική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, ένα από τα σενάρια που προτάθηκαν από υψηλόβαθμο υπουργό της κυβέρνησης προέκρινε ως λύση το ενδεχόμενο παραίτησης των δύο επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κάτι που θα δημιουργούσε τετελεσμένα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε θεσμική εκτροπή, κάτι που δείχνουν να συμμερίζονται και ανώτατοι παράγοντες πέριξ του Μαξίμου.
Είχαν ξεκινήσει νωρίτερα οι διαδικασίες
Η διαδικασία για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης άρχισε στις 13 Μαΐου 2019, λόγω προφανώς του άγχους της κυβέρνησης για τις επικείμενες εκλογές. Το έναυσμα δόθηκε με πράξεις του υπουργικού συμβουλίου κατόπιν των εισηγήσεων του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου.
Στην συνέχεια οι υποψήφιοι πέρασαν από την ακρόαση των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Στη ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου στην πρώτη θέση ισοψήφισαν η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Ειρήνη Καλού και η Αρεοπαγίτισσα κυρία Διονυσία Μπιτζούνη, ενώ τρίτη σε πολύ κοντινή απόσταση αναδείχθηκε η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Δήμητρα Κοκοτίνη. Ακολούθησαν κατά σειρά ο Αρεοπαγίτης κ. Γεώργιος Χοϊμές, η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Αγγελική Αλειφεροπούλου και η Αρεοπαγίτιτις κυρία Αρτεμισία Παναγιώτου.
Για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναδείχθηκε πρώτος ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης ο οποίος συγκέντρωσε 15 ψήφους, ενώ οι κυρίες Δ. Μπιτζούνη και Ε. Καλού έλαβαν από 9 ψήφους. Οι υπόλοιποι δικαστές που συμμετείχαν στην ακρόαση ήταν η Δήμητρα Κοκοτίνη, ο Βασίλης Πλιώτας κι ο Παναγιώτης Καραγιάννης.
Καλά γνωρίζοντες τα χώρου της Δικαιοσύνης επισημάνουν πως εάν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας επιθυμούν να σεβαστούν τους θεσμούς και τη λειτουργία της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης οφείλουν να μην προχωρήσουν στην επιλογή της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου και να άφησαν το έργο αυτό στην επόμενη κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να δημιουργηθεί πρόβλημα στη λειτουργία του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας καθώς μετά την 30ή Ιουνίου και μέχρι την επιλογή των νέων Προέδρου και Εισαγγελέα, οι θέσεις καλύπτονται από τους αρχαιότερους δικαστικούς λειτουργούς που υπηρετούν στον Άρειο Πάγο αυτήν την περίοδο.»