Οι τελευταίες εξελίξεις στην Δικαιοσύνη έχουν δημιουργήσει ένα ντόμινο εξελίξεων στην πολιτική σκηνή και πολύ περισσότερο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με αρκετές συγκρούσεις και αποχωρήσεις.

Παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, όπου είπε ένα ηχηρό «όχι» στην πρόταση Καλογήρου για να υπάρξει συναινετική για να υπάρξει συναινετική επιλογή για την ηγεσία των ανώτατων δικαστικών οργάνων πριν τις εκλογές, το υπουργικό συμβούλιο προχώρησε τελικά την Παρασκευή 31 Μαΐου στην επιλογή νέου προέδρου και νέου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. H συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου διήρκησε 4,5 ώρες μέχρι να βγει «λευκός καπνός», καταλήγοντας στο διορισμό της Ειρήνης Καλού για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου και της Δήμητρας Κοκοτίνη για τη θέση της εισαγγελέως του Ανώτατου Δικαστηρίου, όπως είχαν αποκαλύψει και τα parapolitika.gr πριν λίγες ημέρες.

Μια απόφαση που συνοδεύτηκε από αρκετές διαφωνίες, έντονες αντιπαραθέσεις που έφτασαν μέχρι και στην αποχώρηση κάποιων μελών από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο έγινε μετά από… απαίτηση του Αλέξη Τσίπρα για να συζητηθούν οι αλλαγές στην δικαιοσύνη.

Οι θέσεις αυτές αναμένεται να μείνουν «ορφανές» στις 30 Ιουνίου μιας και ο διορισμός της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου θα τεθεί βεβαίως σε ισχύ από την 1η Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίζεται αποφασισμένος προκειμένου να μην επικυρώσει με την υπογραφή του τον διορισμό της νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη, ούτε στις 30 Ιουνίου, ούτε όμως και μέχρι τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Η τελική απόφαση θα ληφθεί όταν το Προεδρικό Διάταγμα φτάσει στον Πρόεδρο.

Παρόλα αυτά, η άποψη στην οποία συγκλίνουν και οι τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και συνταγματολόγων είναι ότι εφόσον ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ζητήσει τη διάλυση της Βουλής, με επίκληση σοβαρού εθνικού λόγου, ουσιαστικά η κυβέρνηση τελεί ήδη υπό παραίτηση και άρα δεν μπορεί να προχωρήσει σε τέτοιες αποφάσεις.