Αλλη μία... πρωτιά κατέγραψε η κυβέρνηση Τσίπρα, με την απόφαση του πρωθυπουργού να ανακοινώσει εκλογές για τις 7 Ιουλίου. Ποτέ καμία κυβέρνηση, από ιδρύσεως μάλιστα του ελληνικού κράτους, δεν είχε προχωρήσει σε διενέργεια εκλογών στο μέσον του καλοκαιριού.

Αν αναζητήσει κανείς τις ημερομηνίες που έχουν πραγματοποιηθεί εκλογικές διαδικασίες στη χώρα μας, θα διαπιστώσει ότι ποτέ μέχρι τώρα δεν έχουν στηθεί κάλπες τον δεύτερο μήνα του θέρους και αυτό για συγκεκριμένους, προφανείς λόγους.

Η πολιτική ηγεσία της χώρας διαχρονικά σεβόταν το δικαίωμα των πολιτών για ολιγοήμερες διακοπές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, γι’ αυτό και συνηθιζόταν κυρίως αυτούς τους μήνες να μη δρομολογούνται σημαντικές πολιτικές εξελίξεις, εκτός και αν επρόκειτο για ιδιαίτερα σημαντικά συμβάντα, που δεν επέτρεπαν αναβολή.
Μάλιστα, λέγεται πως τη δεκαετία του ’80, ο Ανδρέας Παπανδρέου, όταν του είχε προταθεί να προχωρήσει σε έκτακτες εκλογές καλοκαιριάτικα, είχε απορρίψει την ιδέα με την ιστορική φράση «Να μη χαλάσουμε τα μπάνια του λαού».

Εκτός των άλλων, οι κυβερνήσεις διαχρονικά δεν επέλεγαν τους θερινούς μήνες για σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες, καθώς αυτή την περίοδο οι πολίτες δεν έχουν τη διάθεση να παρακολουθήσουν πολιτικά θέματα, προτιμώντας να ξεκουραστούν ή να επιδοθούν σε... βουτιές. Αυτό όμως, όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές, φαίνεται να επιδιώκει ο κ. Τσίπρας με την πραγματοποίηση εθνικών εκλογών στις 7 του επόμενου μήνα.

«Η απόφαση αυτή του πρωθυπουργού φαίνεται να υποκρύπτει σκοπιμότητα, καθώς είναι πιθανόν να θεωρεί ότι τότε ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών ενδεχομένως να μην προσέλθει στις κάλπες, επιλέγοντας μεταξύ... δεύτερης τιμωρίας του ΣΥΡΙΖΑ και... παραλίας, την παραλία», σχολιάζουν πολιτικοί παρατηρητές.
«Φαίνεται ότι επενδύει σε μια αυξημένη αποχή στις επικείμενες εκλογές, για να περιοριστεί η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία ή, στη χειρότερη περίπτωση, να μην εκτοξευθεί πολύ πάνω από τις 10 μονάδες», προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι.

Οι εκτιμήσεις αυτές δείχνουν να έχουν βάση, καθώς ισχύει η χρονική πρωτοτυπία των επερχόμενων εκλογών, ενώ μια αυξημένη αποχή των πολιτών από τις κάλπες μπορεί να αποτελέσει και αφορμή για ένα νέο αφήγημα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και της «αυλής» του κ. Τσίπρα περί «νίκης της Νέας Δημοκρατίας από περιορισμένο εκλογικό σώμα».

Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση οι εν λόγω σχεδιασμοί φαίνεται να λογαριάζουν χωρίς... τον ξενοδόχο, που δεν είναι άλλος από τους πολίτες, οι οποίοι, όπως και στις ευρωεκλογές, όπου σημειώθηκε αυξημένη συμμετοχή, περί το 60%, αναμένεται να προσέλθουν μαζικά και στις εθνικές κάλπες, στις οποίες παραδοσιακά καταγράφεται μεγαλύτερη των ευρωπαϊκών εκλογών συμμετοχή.