Σε παραίτηση οδήγησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ Γιάννη Μπενίση το δημοσίευμα των Παραπολτικών για μεθοδεύσεις στην ΕΥΔΑΠ, με στόχο να μοιραστούν δουλειές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ πριν από τις εκλογές με διαδικασίες εξπρές.

Μάλιστα ο κ. Μπενίσης, που τυγχάνει σύντροφος της Ρένας Δούρου, έστειλε σχετική επιστολή στα Παραπολιτικά, την οποία συνέταξε -σύμφωνα τουλάχιστον με την ημερομηνία που αυτή φέρει- ημέρα Κυριακή και μία ημέρα πριν από την αργία του Αγίου Πνεύματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Παραπολιτικών, στο φύλλο της Παρασκευής 14 Ιουνίου, αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτοφανείς μεθοδεύσεις στην ΕΥΔΑΠ με στόχο να μοιραστούν δουλειές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ πριν από τις εκλογές με διαδικασίες εξπρές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο διαγωνισμός που βγήκε στον αέρα από την διοίκηση Μπενίση για ένα τεράστιο έργο συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 325 εκ. ευρώ. 

Πρόκειται για το έργο λειτουργίας και διαχείρισης του Κέντρου Επεξεργασίας Λιπασμάτων Ψυτάλλειας (ΚΕΛΨ) για τα επόμενα πέντε χρόνια. 

Όπως αναφέρουν γνώστες της υπόθεσης, δεν εξηγείται με καμία λογική πως για ένα τόσο μεγάλο έργο, ορίζεται περίοδος μόλις ενός μήνα για την ετοιμασία τεχνικών και οικονομικών προσφορών, καθώς ορίστηκε ως ημερομηνία υποβολής προσφορών η 1η Ιουλίου, δηλαδή μόλις έξι μέρες πριν από τις εκλογές.

Το δημοσίευμα στο Secret των Παραπολιτικών:

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο κ. Μπενίσης με επιστολή του στους εργαζόμενους της εταιρείας, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από της εταιρεία. Ο μέχρι σήμερα επικεφαλής της εταιρίας, ισχυρίζεται ότι η πολιτική του τοποθέτηση και η σχέση του με την Ρένα Δούρου θα μπορούσαν να «εργαλειοποιηθούν»σε περίπτωση θετικής αξιολόγησής του, και παρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες θα έπεφταν στο κενό, η «αξιοπρέπειά του δεν του επιτρέπει να το παραβλέψει».

Η απάντηση των Παραπολιτικών

Δημοσιεύουμε με μεγάλη χαρά την επιστολή που μας έστειλε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ. Ιωάννης Μπενίσης μετά το δημοσίευμά μας για τον διαγωνισμό των 325 εκατ. ευρώ που βγάζει η ΕΥΔΑΠ έξι ημέρες πριν τις εκλογές, αν και δεν κατανοούμε την σκοπιμότητα της επιστολής, με δεδομένο ότι επιβεβαιώνει απόλυτα το ρεπορτάζ μας.

Συγκεκριμένα:

1. Επιβεβαιώνει ότι υπάρχει διαγωνισμός σε εξέλιξη με διαδικασίες εξπρές.
2. Επιβεβαιώνει ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού έγινε στις 27 Μάϊου, δηλαδή την επομένη της οδυνηρής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις τριπλές εκλογές της 26ης Μάϊου και της προκήρυξης εθνικών εκλογών από τον Αλέξη Τσίπρα.
3. Επιβεβαιώνει ότι ως ημερομηνία υποβολής προσφορών έχει οριστεί η 1η Ιουλίου, δηλαδή μόλις ένας μήνας περίπου από την προκήρυξη κι έξι μέρες πριν την διενέργεια των εθνικών εκλογών.
4. Επιβεβαιώνει ότι ο προϋπολογισμός του έργου είναι 325 εκατ. ευρώ.
Άρα, μας επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας! Δεν γράψαμε τίποτα διαφορετικό. Προς τι λοιπόν η επιστολή; Μήπως απλά ενόχλησε η δημοσιοποίηση του θέματος; Αν όλα έγιναν σωστά, όπως ισχυρίζεται ο κ. Μπενίσης γιατί αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί για τις επιλογές του;
Από την επιστολή, όμως, προκύπτουν ορισμένα εύλογα ερωτήματα:
• Γιατί εφόσον ο χρόνος είναι πλέον οριακός, όπως ισχυρίζεται ο κ. Μπενίσης για να δικαιολογήσει τις διαδικασίες εξπρές, δεν κινήθηκαν νωρίτερα από τον ίδιο οι απαιτούμενες διαδικασίες για την ωρίμανση κι έναρξη του διαγωνισμού κι έπρεπε να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση, όπου κατά τον κ. Μπενίση οριακά θα φτάνουν οι 10 μήνες μετά την 1η Ιουλίου για να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και να υπογραφεί νέα σύμβαση;
• Γιατί ενώ, σύμφωνα με τον κ. Μπενίση, οι εγκρίσεις του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ για τον διαγωνισμό δόθηκαν στις 17 Απριλίου – πολύ αργά από ό,τι μαρτυρά η επίκληση από τον ίδιο της οριακής χρονικά κατάστασης - έπρεπε να περάσουν επιπλέον 40 ημέρες για να προκηρυχθεί τελικά ο διαγωνισμός στις 27 Μάϊου; Γιατί να χαθεί αυτός ο πολύτιμος χρόνος;
• Τέλος, γιατί ο κ. Μπενίσης θέτει στην επιστολή του την παράμετρο του «ευρύτερου ανταγωνισμού»; Στο ρεπορτάζ μας η λέξη αυτή δεν υπήρχε, ούτε αφηνόταν καν να εννοηθεί ότι όλα αυτά γίνονται για να περιοριστεί ο ανταγωνισμός. Νιώθει ο κ. Μπενίσης ότι με τις κινήσεις του περιορίζει τον ανταγωνισμό και για αυτό αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί; Γνωρίζει κάτι που δεν γνωρίζουμε εμείς;

Η επιστολή του Γιάννη Μπενίση


benissis-1_19062019


benissis-2_19062019

benissis-3_19062019