Μια περίεργη λίστα με 14 επιθέσεις, κλοπές ΙΧ, διαρρήξεις και ληστείες (άγνωστα περιστατικά, στην πλειοψηφία τους) εναντίον Τούρκων διπλωματών στην Ελλάδα βάζει η Άγκυρα στο κάδρο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σύμφωνα με Τα Νέα της Πέμπτης, το σχετικό έγγραφο έχει ήδη παραδοθεί στο γραφείο του πρωθυπουργού, αλλά και στην ηγεσία της ΕΛΑΣ.

Σε αυτό το έγγραφο οι Τούρκοι ζητούν με επιτακτικό τρόπο τη διαλεύκανση των επιθέσεων, αλλά και τη λήψη μέτρων για την προστασία των διπλωματών τους στην Ελλάδα, όπως και των εγκαταστάσεών τους.
eggrafo

To πρώτο περιστατικό αφορά την κλοπή (22 Ιανουαρίου 2016) του αυτοκινήτου διοικητικού στελέχους του στρατιωτικού τμήματος της πρεσβείας στο Παλαιό Φάληρο.

Ακολουθεί η κλοπή του οχήματος υψηλόβαθμού στελέχους της πρεσβείας, επίσης στο Παλαιό Φάληρο, στις 31 Οκτωβρίου 2016.

Ακολουθεί στη λίστα η διάρρηξη διαμερίσματος στις 28 Φεβρουαρίου 2017 όπου διέμενε άλλο σημαντικό στέλεχος της πρεσβείας της Τουρκίας στο Νέο Κόσμο από το οποίο φέρεται να αφαιρεθεί και ένας χαρτοφύλακας που περιείχε εξωτερικό σκληρό δίσκο κινητό τηλέφωνο και πλάκα χρυσού.

Επιπλέον καταγράφεται διάρρηξη διαμερίσματος τον Απρίλιο του 2017 ενός από τους συμβούλους της πρεσβείας στον Άλιμο με «λεία» έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, αφαίρεση κοσμημάτων και άλλων πολύτιμων αντικειμένων.

Ακολουθούν στη σχετική λίστα οι δύο διαδοχικές διαρρήξεις τον Μάρτιο και τον Δεκέμβριο του 2018 του οχήματος άλλου Τούρκου διπλωμάτη στο Παλαιό Φάληρο όπου φέρεται να εκλάπησαν απόρρητα έγγραφα.

Ακόμη στο έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών περιλαμβάνεται η διάρρηξη διαμερίσματος στα τέλη Σεπτεμβρίου 2018 στη Φιλοθέη διπλωμάτη του τουρκικού προξενείου στον Πειραιά με μικρή λεία και μία κλοπή τον ίδιο μήνα του 2018 πινακίδας αυτοκινήτου άλλου διπλωμάτη στο προξενείο της Τουρκίας στη Ρόδο.

Επίσης στη σχετική λίστα της Τουρκίας έχει ενταχθεί μία αναφερόμενη «είσοδος αγνώστων στην κατοικία σημαντικού Τούρκου διπλωμάτη στη Ρόδο στις αρχές του 2019» χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά θεωρείται περίεργος ένας έλεγχος στον οποίο υποβλήθηκε από λιμενικούς ή αστυνομικούς τον Μάρτιο του 2017 στη Χίο η σύζυγος σημαντικού διπλωμάτη της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Επιπλέον ειδική επισήμανση υπάρχει από την τουρκική πλευρά για τον εμπρησμό οχήματος στις 16 Φεβρουαρίου 2019 του τουρκικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη.

Ακόμη γίνεται μνεία για «διαμαρτυρία διαδηλωτών μπροστά από την πρεσβευτική κατοικία τον Μάρτιο του 2018 επί 30 λεπτά χωρίς να υπάρξει επέμβαση της αστυνομίας».

Με έγγραφο που στάλθηκε από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ προ ολίγων 24ώρων ζητείται από τις αστυνομικές υπηρεσίες «να προβούν στην εντατικοποίηση των μέτρων προστασίας προσώπων και εγκαταστάσεων ενδιαφέροντος Τουρκίας. Τα μέτρα προστασίας πρέπει να λαμβάνονται με ιδιαίτερη ένταση και προσοχή», ενώ ζητείται από υπηρεσίες ασφαλείας, αλλά και την Αντιτρομοκρατική να δημιουργήσουν δίκτυα πληροφοριών για απειλές ή άλλες έκνομες ενέργειες σε βάρος «στόχων τουρκικού ενδιαφέροντος».