Με σεβασμό στους θεσμούς και έμφαση στην επαναφορά της πολιτικής στο κέντρο των αποφάσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει τη συγκρότηση της κυβέρνησής του με τη συμμετοχή και εξωκοινοβουλευτικών παραγόντων. Ωστόσο, το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να αποτελείται κυρίως από νέα πρόσωπα που θα δοκιμαστούν σε αυτές τις εκλογές και έμπειρα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας με διαχρονική αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες.

 Οπως είπε σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις ο πρόεδρος της Ν.Δ., «έχω υπ’ όψιν μου μια οργάνωση της κυβέρνησης που μπορεί να δίνει ευκαιρίες και σε αρκετούς εξωκοινοβουλευτικούς συμπολίτες μας, οι οποίοι μπορεί να θέλουν να προσφέρουν, ενδεχομένως από λίγο χαμηλότερες θέσεις, για να μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να κάνουμε αυτήν τη σύνδεση μεταξύ της πολιτικής λογοδοσίας, που στη Νέα Δημοκρατία είναι απαραίτητη, και της ανάγκης να μπολιάσουμε την πολιτική με νέα πρόσωπα».

 Επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι να κυβερνήσει με ανθρώπους της γενιάς του, όπως αναφέρει συχνά, καθώς και με δραστήριους και διακεκριμένους πολίτες, ωστόσο το σημαίνον κριτήριο είναι η κοινωνική τους απήχηση και η ικανότητά τους στην προσέγγιση των ζητημάτων της καθημερινότητας με νηφαλιότητα, σύγχρονη ματιά και αποφασιστικότητα. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε», έλεγε πρόσφατα ότι «είμαστε κοινοβουλευτικό σύστημα και οι υπουργοί κατά κανόνα είναι υπόλογοι απέναντι στον λαό». Οι έως τώρα επιλογές του, ιδίως στην Αυτοδιοίκηση, επαλήθευσαν τη στρατηγική του.

 «Η κοινωνία αποδείχθηκε έτοιμη να αγκαλιάσει νέα πρόσωπα», όπως φάνηκε στις περιπτώσεις του Νεκτάριου Φαρμάκη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και του Φάνη Σπανού στη Στερεά. Ανάλογες κινήσεις θα γίνουν και κατά τον σχηματισμό της κυβέρνησης και κατά τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού και των οργανισμών. Οι εξωκοινοβουλευτικοί που αναμένεται να αξιοποιηθούν δεν θα είναι μόνο τεχνοκράτες, αλλά και αυτοδημιούργητοι επαγγελματίες, επιστήμονες και επιχειρηματίες με καινοτόμες δραστηριότητες.

 Η δε πολυσχιδής ομάδα των πανεπιστημιακών που συμβάλλει στη διαμόρφωση του προγραμματικού λόγου του κ. Μητσοτάκη θα αποκτήσει ρόλο στην Παιδεία, την Υγεία, την απασχόληση και την αναπροσαρμογή του παραγωγικού μοντέλου.

Η ενίσχυση των υπουργών και υφυπουργών με έμπειρο δυναμικό και η ισχυροποίηση του πρωθυπουργικού γραφείου με καταρτισμένο προσωπικό εκτιμάται ότι όχι μόνο θα παραγάγουν αποτελέσματα σε σύντομο χρόνο, αλλά και θα μπορούν να επιλύουν ζητήματα στη γέννησή τους. Εξάλλου, το μοντέλο των 12 προεδρικών συμβούλων υπό τον καθηγητή Γ. Γεραπετρίτη, που έχει βαρύνοντα ρόλο στην κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ., δείχνει και την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί την επόμενη μέρα ο κ. Μητσοτάκης.

 

 

Πηγή: SECRET