Η βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωπαϊκές εκλογές και η προοπτική μιας νέας συρρίκνωσης των ποσοστών του στις κάλπες της 7ης Ιουλίου επέδρασε αρνητικά και στη διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων της Κουμουνδούρου, κάτι που αποτυπώνεται στους «μικρούς εμφυλίους» που εκδηλώνονται σε πολλές περιφέρειες της χώρας εξαιτίας του σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ των υποψηφίων του κόμματος. Αλλωστε, νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις κάλπες της 7ης Ιουλίου σημαίνει συντριπτική αποδυνάμωση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα όσοι διεκδικούν μια έδρα στην επόμενη Βουλή να κινούνται με γνώμονα το δόγμα «ο θάνατός σου η ζωή μου».

Τα «θραύσματα» της εσωστρέφειας έφτασαν μέχρι και τη βιτρίνα της εκλογικής διάταξης του κόμματος. Δηλαδή, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, έπειτα από πιέσεις του κομματικού μηχανισμού, υποχρεώθηκε να μη συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και μάλιστα σε εκλόγιμη θέση τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ευ. Αποστολάκη, και ότι υπήρξε βέτο προς το πρόσωπό τόσο από τον γραμματέα της Κ.Ε. του κόμματος όσο και από άλλα ιστορικά στελέχη της Κουμουνδούρου, όπως τον πρώην υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη.

ΣΠΑΖΟΚΕΦΑΛΙΑ

Η σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας λειτούργησε ως σπαζοκεφαλιά για τον πρωθυπουργό, καθώς δεν υπήρχε η βεβαιότητα της εξασφάλισης μιας τέταρτης εκλόγιμης θέσης για τον ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που δεν αυξήσει θεαματικά τα ποσοστά του στις κάλπες της 7ης Ιουλίου, δηλαδή να κινηθεί άνω του 26%. Μάχη για την οριακά «διεκδικούμενη» τέταρτη θέση στο Επικρατείας έδιναν μέχρι τελευταία στιγμή και στελέχη από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, μεταξύ αυτών οι Φ. Κουβέλης, Παναγιώτης Παναγιώτου, Δ. Χατζησωκράτης, Νίκος Μπίστης και Στέφανος Τζουμάκας.

*Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας