Απάντηση στα όσα προκλητικά και σε υποτιμητικό ύφος δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Κύπρο, όπου βρίσκεται για να λάβει μέρος στην κηδεία του τέως προέδρου Δημήτρη Χριστόφια.

«Ο Τούρκος πρόεδρος σήμερα δήλωσε πως μπορεί ο Έλληνας πρωθυπουργός να μιλά μόνος, αλλά εγώ θα συνεχίσω το χαβά μου, και θέλω απαντώντας να του πω πως ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν μιλάει μόνος, μιλάει την γλώσσα του διεθνούς δικαίου, της αλήθειας και της αποφασιστικότητας. Επίσης "δεν μιλά μόνος του" -όπως είχε υποστηρίξει ο κ. Ερντογάν- αλλά μιλά έχοντας στο πλευρό του όλα τα κράτη της Ε.Ε. και τη μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας. Δεν έχει κανένα νόημα η αδιέξοδη, ατελέσφορη κλιμάκωση. Είναι ένδειξη αδυναμίας. Αυτές οι παραβιάσεις να σταματήσουν εδώ» ανέφερε ο κ. Τσίπρας απαντώνρ=τας στις δηλώσεις του τούρκου προέδρου.

Όποιος παραβιάζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει συνέπειες, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, όπου έφθασε νωρίτερα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη.

Ο κύριος Τσίπρας πρόσθεσε πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τους ενεργειακούς πόρους της.

Μόνο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου μπορούμε να προχωρήσουμε και όποιος παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου θα έχει συνέπειες, ενώ σε κάθε περίπτωση το τίμημα θα είναι σοβαρό, καθώς είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Το μήνυμα της παρουσίας μου εδώ είναι ότι στηρίζουμε την Κύπρο στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, καθώς είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τους πόρους της.



Τι είχε δηλώσει ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος, σε ομιλία του προς την κοινοβουλευτική του ομάδα, απάντησε ευθέως στον Έλληνα πρωθυπουργό μετά από τις δηλώσεις του για πιθανές έρευνες στο Καστελλόριζο.

«Μιλάει μόνος του και λέει κάποια πράγματα. Οτιδήποτε και να πει εμείς θα κάνουμε γεωτρήσεις και θα λάβουμε μέτρα με τις ένοπλες δυνάμεις» τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο Ερντογάν είπε πως μέχρι να επιτευχθεί η «δίκαιη διανομή του φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο» η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τα βήματά της στην περιοχή.

«Δεν θα επιτρέψουμε καμία προσπάθεια έρευνας και γεώτρησης, τα οποία αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείας Κύπρου» είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Τιμή στην ΕΛΔΥΚ

Ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων και αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή το 1974.

Στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκε ο διοικητής της, ταγματάρχης Εμμανουήλ Χατζής, και αμέσως μετά την καταθεση στεφάνου, ξεναγήθηκε στο στρατιωτικό μουσείο της Δύναμης.

«Όλοι εσείς, τα στελέχη της ΕΛΔΥΚ, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, δίνετε τον καλύτερο εαυτό σας, κρατώντας ψηλά τη σημαία της αποτροπής, της ισχύος και της υπερηφάνειας, ώστε να προασπίσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη», τόνισε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στο προσωπικό της ΕΛΔΥΚ, ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης: «Υπηρετείτε σε μια ιστορική Φρουρά, σε μια ιστορική Δύναμη και ξέρετε όλοι σας τι σημαίνει αυτό. Είστε οι πρεσβευτές της Ελλάδας στην αδελφή χώρα της Κύπρου, και η παρουσία σας είναι πολύ ουσιαστική».